Tudjon meg mindent a Haglund-sarok kialakulásáról és kezeléséről

2023. június 20.

A Haglund-sarok egy olyan ortopédiai probléma, amely a sarokcsont és az Achilles-ín találkozásánál jelentkezik, a lábfej hátsó részén. Számos kellemetlen tünetet tapasztalhatunk, ha ezzel az elváltozással élünk együtt: ilyen a sarokfájdalom, a sarok környékén jelentkező duzzanat és a gyulladás. Kezelés hiányában a probléma fokozódhat, és súlyosabb fájdalomhoz, merevséghez és a mozgáskorlátozottságához vezethet. Írásunk arra törekszik, hogy minél alaposabb tájékoztatást adjon a Haglund-sarokról és a kezelési lehetőségekről.

drrose-haglund-sarok-orthopedic.png

Mi pontosan a Haglund-sarok?

A Haglund-sarok egy olyan rendellenesség, amely a lábat érinti: az elváltozás a sarokcsont és az Achilles-ín találkozásánál jöhet létre. A probléma különböző neveken is ismert, mint például Haglund-exostózis, Haglund-sarkantyú, vagy sarokcsontsarkantyú. A Haglund-sarok és a sarokcsontsarkantyú végeredményben ugyanazt a jelenséget jelölik, ám a két elváltozás mégsem egyforma.

A sarokcsont elváltozásainak típusai

A sarokcsont elváltozásainak két fő típusa van: a Haglund-sarok és a sarokcsontsarkantyú – így két helyen is felfedezhetőek a tünetek. A Haglund-sarok esetében a sarokcsont hátsó részén egy kiemelkedés, ún. Haglund-exostózis alakul ki. Ez a csontkinövés nyomást gyakorol az Achilles-ínra és a környező szövetekre, ami fájdalmat, irritációt és gyulladást is okozhat. A sarokcsontsarkantyú esetében a sarokcsont felső részén egy sarkantyú formájú kinövés alakul ki, ami hasonló tüneteket okoz. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a két elváltozás – hasonlóságukat tekintve – a köznyelvben gyakran összemosódhat.

A Haglund-sarok és a sarokcsontsarkantyú tünetei

Mindkét deformitás esetében a leggyakoribb jellemző tünet a sarokfájdalom, amely erősödhet járás közben, vagy cipő viselésekor. Ebben az esetben a fájdalom mellett duzzanat és gyulladás is jelentkezhet a sarkon és a környező területeken. További tünetei közé sorolják a bőrproblémákat, mint például bőrpír vagy a hólyagok kialakulását, melyek a súrlódás és a nyomás miatt jelenhetnek meg. A talpi sarkantyúnak a tünetei könnyedén összekeverhetőek a fent említett két elváltozástípussal. A talpi sarkantyú a talpi szalagok megterhelésekor alakulhat ki. A fájdalom általában a reggeli órákban, vagy hosszabb nyugalmi állapotban töltött idő után jelenhet meg, mely az első lépésekkel vagy járással enyhülhet. Az érintett terület érzékeny lehet a tapintásra, és duzzanat is előfordulhat a sarkon. Ha ezzel találkozunk, érdemes orvoshoz fordulni, mivel a tünetek és súlyosságuk egyénenként eltérőek lehetnek. A szakember fizikai vizsgálatot, szükség esetén pedig képalkotó vizsgálatokat is végez: a pontos diagnózishoz szükség lehet az ultrahangos képalkotásra vagy a röntgenre.

A Haglund-sarok kialakulásának okai

A Haglund-sarok kialakulása számos tényezőtől függ. Az egyik fő ok a genetikai hajlam: egyes páciensek örökletesen hajlamosabbak lehetnek a sarokcsont és a kötőszövetek deformációjára, ami növeli a Haglund-sarok kockázatát.
A másik fontos tényező az elváltozás kialakulásában az, hogy milyen lábbelit viselünk. A szűk, merev, vagy kemény sarkú, túl alacsony, vagy éppenséggel túl magas talpú cipők dörzsölhetik, vagy nyomják a sarkat, ami már önmagában is kellemetlen. Ez hosszú távon további irritációt és gyulladást okozhat, ami egyenes út a Haglund-sarok megjelenéséhez. A további kockázati tényezők közé tartozik a magas ív vagy a lapos láb, amelyek növelik az Achilles-ín és a sarokcsont terhelését. Ha kényelmes lábbelit választunk, már sokat tettünk lábunk egészségéért. Az aktív sportolók és a futók szintén a rizikócsoportba tartoznak, hiszen ők az átlagnál jóval intenzívebb lábmunkát végeznek.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha valaki a sarok területén olyan fájdalmat, duzzanatot vagy gyulladást tapasztal, ami már gátolja a mindennapi tevékenységeket, ajánlott orvoshoz fordulni. A szakember képes pontosan diagnosztizálni a problémát, és megfelelő kezelést javasolni. Minél korábban keressük fel az orvost, annál nagyobb az esély a gyors gyógyulásra.

Hogyan diagnosztizálható a Haglund-sarok?

A Haglund-sarok diagnózisa a beteg beszámolójából, a fizikai vizsgálatból, és egyes esetekben a képalkotó vizsgálatokból tevődik össze. Az orvos kikérdezheti a pácienst a tünetekről, a fájdalom jellegéről és súlyosságáról, valamint az érintett területre gyakorolt nyomásról, terhelésről. Az orvos kizárhat más lábproblémákat már akár tapintás útján is – mint például a talpi sarkantyú –, így pontosabb diagnózist kaphat. Bizonyos esetekben további képalkotó vizsgálatokat is kérhet, például röntgenfelvételt vagy ultrahangot is, amely hozzásegíti a sarokcsont és az Achilles-ín állapotának felméréséhez. A Haglund-sarok diagnózisát és kezelését csak orvos végezheti el. Az időben történő felismerés és az orvosi beavatkozás segíthet a tünetek mielőbbi enyhítésében és a gyógyulási folyamat felgyorsításában.

A Haglund-sarok kezelése

A Haglund-sarok kezelése annak függvényében változhat, hogy milyen súlyosak a tünetek, illetve milyen mértékűek a csontkinövések. A kezelés elsődleges célja a fájdalom enyhítése, a gyulladás csökkentése, valamint a láb normális funkciójának helyreállítása. Lássunk néhányat a lehetséges kezelési módszerek közül!

  • Fontos a láb terhelésének csökkentése és a pihenés. Kerülni kell az olyan tevékenységeket, amelyek fokozott nyomást és irritációt okozhatnak a sarok területén, mint például a futás vagy az ugrálás.
  • Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is segíthet a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.
  • A szakemberek a fizikoterápia során különböző gyakorlatokat és kezelési módszereket alkalmaznak a láb izmainak erősítésére, nyújtására és stabilizálására.
  • A speciális ortopéd cipők vagy talpbetétek használata szintén segíthet a láb megfelelő támasztásában. Ez csökkentheti a sarok területére nehezedő terhelést és enyhítheti a tüneteket.

Hogyan történik a Haglund-sarok műtéti ellátása?

Ha a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt, vagy a Haglund-sarok súlyosabb formában jelentkezik, műtéti beavatkozásra kerülhet sor. A műtét során eltávolítják a csontkinövéseket, korrigálják az Achilles-ínt, valamint gondoskodnak más érintett szövetek kezeléséről is.
A műtétet szakképzett ortopéd sebész végzi, a beavatkozás típusa és módja pedig a beteg egyedi állapotától függ. A műtét utáni rehabilitáció időtartama és folyamata szintén egyénenként változó lehet. 

A Haglund-sarok a műtét után

A Haglund-sarok kiújulásának elkerülése érdekében néhány alapvető szabályt ajánlott betartani. Válasszunk olyan cipőket, amelyek megfelelően támasztják a lábboltozatot és kényelmesek, valamint kerüljük a szűk cipőket, amelyek nyomást gyakorolhatnak a sarok területére. A hosszan tartó állást vagy járást is célszerű elkerülni, valamint érdemes ügyelni arra, hogy a test súlya egyenletesen oszoljon el a lábon. Végezzünk rendszeresen erősítő és nyújtó gyakorlatokat, hogy a láb izmai megerősödhessenek, és fenntarthassák rugalmasságukat. Ez segíthet a lábboltozat stabilitásának és az Achilles-ín állapotának javításában is.

Hogyan előzhető meg a Haglund-sarok kialakulása?

Átlagos életvitel mellett van néhány olyan tanács, amit alkalmazhatunk lábunk megóvása érdekében. Válasszunk megfelelően párnázott lábbeliket, melyek kényelmesek, és megtámasztják a lábboltozatot, és kerüljük el a lábat érintő hirtelen és túlzott terhelést. Pihentessük a lábat gyakran. A testsúly megtartása is fontos: ha van némi felesleg, már csak a lábunk egészsége miatt is érdemes megszabadulni tőle. A prevenciós intézkedések, a megfelelő kezelés és az egészséges lábápolás hozzájárulhatnak a Haglund-sarok tüneteinek enyhítéséhez, a gyógyulás felgyorsításához és a kiújulás megelőzéséhez. Konzultáljunk szakorvossal, ha bármilyen tünetet tapasztalunk lábunkkal kapcsolatban!

A Dr. Rose Magánkórházban az ortopédiai szakorvosok komoly szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek a láb- és sarokproblémák diagnosztizálásában és kezelésében. Az ortopédiai szakorvosok részletes vizsgálatot végeznek, és a betegség súlyosságától függően konzervatív vagy műtéti kezelési tervet dolgoznak ki.