Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika megemeli a megereszkedett bőrt, megszünteti a duzzadt, táskás szemeket is, melyek az alsó szemhéj környékén lerakódott zsír miatt alakulnak ki. De nemcsak esztétikai problémákat lehet megszüntetni ezen a módon, hiszen ha a megereszkedett felső szemhéj rálóg a szempillákra, a látást is akadályozhatja. 

Mikor indokolt a szemhéjplasztika?

Idővel a felső szemhéj bőre elvékonyodik, megereszkedhet, rálóghat a szempillákra, ami akár a látást is zavarhatja, de nők esetében a sminkelést is megnehezíti. Az alsó szemhéjon a tartószerkezet meggyengülése a ráncokon túl zsírtáskák képződését is okozhatja, amitől a szem alatti rész duzzadt lesz, és állandóan fáradt hatást kelt. A műtéti megoldás újra feszessé és simává teszi a szem körüli területet. A szemhéjkorrekció vonatkozhat külön-külön az alsó és a felső szemhéjra, de a két beavatkozás akár egyszerre is elvégezhető.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg Önt, megismerteti az alkalmazható technikákkal, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. Arról is tájékoztatja, hogy milyen típusú korrekciót javasol az Ön részére, illetve megválaszolja a felmerülő kérdéseket. 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a szemhéjplasztika előtt is szükség van arra, hogy Ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az Ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a szemhéjplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a szemhéjplasztika műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan –, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

Mi történik a műtét alatt?

A szemhéjplasztika során a felső és/vagy alsó szemhéj laza, ráncos bőrének kimetszésére, a táskásodást okozó zsírszövet eltávolítására és a szem körüli izomzat feszességének helyreállítására kerül sor. A felső szemhéj korrekciójához az úgynevezett áthajtási redőben történik meg a bemetszés, ezt követi a felesleges bőrszövet eltávolítása. Az alsó szemhéj plasztikája során a szempillák alatti vonalba kerül a metszés, majd a plasztikai sebész innen is eltávolítja a lecsúszott lágyrész megfelelő szakaszát, felpreparálva a megereszkedett izmot is. Nem minden esetben képződnek zsírtáskák a szem alatt, ha mégis, azok a szemüreg felől, rejtett metszésen keresztül kerülnek kimetszésre. A szemhéjplasztikát általában helyi érzéstelenítésben végezzük, mivel a műtét során fontos, hogy Ön együttműködjön plasztikai sebészünkkel, kérésre tágra nyissa vagy lehunyja a szemét. Bizonyos esetekben – külön kérésre – lehetőség van altatás alkalmazására, ez az orvosi szakvélemény függvénye. A beavatkozás végén a plasztikai sebész ragasztókötést helyez el a műtött területen, hogy megakadályozza a sebfertőzést, és csillapítsa az érintett területen az ödéma képződést. A szemhéjplasztika műtét időtartama a korrekció típusától függően 1-1,5 óra. A szemhéjplasztika során ejtett bemetszések szinte teljesen rejtve maradnak, így csak a fiatalos tekintet lehet árulkodó. 

MIRE SZÁMÍTHATOK ALSÓ SZEMHÉJPLASZTIKA ESETÉN? 

Kollégáinkkal helyi érzéstelenítés segítségével gondoskodunk a fájdalomtól és kellemetlenségektől mentes beavatkozásról. Legyen szó a felesleges zsírpárnák vagy a megereszkedett bőrréteg eltávolításáról, sebészünk apró metszést ejt a szempillák alatt, majd eltávolítja a szükséges zsír- vagy bőrréteget. Amennyiben a zsírpárnákat nem kell eltávolítani, akkor azok elsimítására kerül sor a feszes és rugalmas szemhéjak megteremtése érdekében. A beavatkozás kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, amit 6 órás pihenés követ a felügyeletünk mellett, ezután pedig már el is hagyhatja a kórházat.

MIRE SZÁMÍTHATOK FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA ESETÉN? 

Első lépésként természetesen az érzéstelenítés következik, hogy a szem körüli terület kellően elzsibbadjon, és a beavatkozás egyáltalán ne járjon fájdalommal. Amint az érzéstelenítő kifejti hatását, a sebész eltávolítja a felesleges bőrréteget, illetve a kisebb mértékű zsírréteget is, hogy a felső szemhéj minél feszesebb és fiatalosabb legyen. A beavatkozás általában 1-1,5 óráig tart, majd 6 órát kell a magánkórházunkban tölteni. Ezt követően már csak az otthoni pihenés és regenerálódás van hátra.

BIZTONSÁGOS A BEAVATKOZÁS?

Igen, a szemhéjplasztika műtét teljes mértékben biztonságos eljárás, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig minimális. Habár az operációt követően némi duzzanat, véraláfutás vagy átmeneti homályos látás felléphet, ezek a tünetek azonban néhány nap után elmúlnak. Érdemes még megemlíteni a könnyezést és a fényérzékenységet is, amelyek szintén csak ideig-óráig okozhatnak kellemetlenséget. A szemhéjfelvarrás tehát biztonságos és csupán kisebb kényelmetlenséggel járó beavatkozás, amely napjainkra már igazi rutinműtétnek számít, így még az operációktól igazán félő pácienseink is bátran jelentkezhetnek.

A SZEMHÉJPLASZTIKA HEGEKKEL IS JÁR?

A szemhéjplasztika utáni felépülés időszakában még láthatók kisebb hegek, azonban ezek néhány hónap múltán teljesen eltűnnek vagy elhalványodnak. Természetesen a sebészeink még a műtét előtt minden tudnivalót elmondanak a mihamarabbi felépüléssel kapcsolatban, illetve különböző hegkezelő és fényvédő készítményeket is ajánlanak. 

Gyógyulás, regenerálódás

Szemhéjplasztika után önnek mindössze hat órát kell magánkórházunkban töltenie, a megfigyelést követően hazatérhet otthonába. A műtétet követően 5-7. napon kerülhet sor a varratok eltávolítására. Bár plasztikai sebészeink minden egyéb esetben kizárólag felszívódó varratokkal dolgoznak, szemhéjplasztikánál ez nem kivitelezhető, mivel egészen apró öltésekről van szó, és a feltűnő hely miatt sem lenne célszerű megvárni, míg a speciális varratok maguktól felszívódnak. Az érintett terület napokon át duzzadt és véraláfutásos lesz, a tünetek enyhítésére hideg kamillás borogatást javaslunk. Alváshoz célszerű felpolcolnia a fejét, napi tevékenysége közben pedig még két héten át kerülje a hajolgatást, a megerőltető fizikai tevékenységet, ez idő alatt sminket se használjon. Két hét után fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt.  Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. Ugyan a szemhéjplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.

SZEMHÉJPLASZTIKA ÁRAK

Szemhéjplasztika áraink elérhetők az árak menüpont alatt. 

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Tapasztalt plasztikai sebészekkel várjuk. Sebészeink a szemhéjplasztika területén kiemelt szakértelemmel rendelkeznek, magánkórházunkban a legjobb kezekben lesz.
  • Empatikusan és türelmesen segítünk. Munkánkat végig az empátia és a segítőkészség jellemzi.
  • Exkluzív környezet. Prémium színvonalú fekvőbeteg részlegünkön 3 műtő és 19, minden igényt kielégítő betegszoba – 25 betegággyal – áll pácienseink rendelkezésére. A legmagasabb szakmai színvonal találkozik a gyógyulást segítő egyedi környezettel, ahol biztonságban és nyugalomban gyógyulhat.

Szemhéjkorrekcióval kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.