Szemhéjplasztika

Ha nem is akadályozza meg az öregedést, a szemhéjplasztika segít esztétikailag visszaforgatni az idő kerekét, segítségével akár 5-8 évvel fiatalabbnak tűnhetünk. A szemhéjkorrekció kisimítja a megereszkedett bőrt, megszünteti a duzzadt, táskás szemeket is, melyek az alsó szemhéj környékén lerakódott zsír miatt alakulnak ki. De nemcsak esztétikai problémákat lehet megszüntetni ezen a módon, hiszen, ha a megereszkedett felső szemhéj rálóg a szempillákra, a látást is akadályozhatja.

Mikor indokolt a szemhéjplasztika?

Idővel a felső szemhéj bőre elvékonyodik, megereszkedhet, rálóghat a szempillákra, ami akár a látást is zavarhatja, de nők esetében a sminkelést is megnehezíti. Az alsó szemhéjon a tartószerkezet meggyengülése a ráncokon túl zsírtáskák képződését is okozhatja, amitől a szem alatti rész duzzadt lesz, és állandóan fáradt hatást kelt. A műtéti megoldás újra feszessé és simává teszi a szem körüli területet. A szemhéjkorrekció vonatkozhat külön-külön az alsó és a felső szemhéjra, de a két beavatkozás akár egyszerre is elvégezhető.

Mi történik az első konzultáción?

Plasztikai sebészünk személyes konzultáció során vizsgálja meg önt, megismerteti az alkalmazható technikákkal, és referenciái alapján megmutatja, milyen lesz a várható legjobb eredmény, ha a műtét mellett dönt. Arról is tájékoztatja, hogy milyen típusú korrekciót javasol az ön részére, illetve megválaszolja a felmerülő kérdéseket. 

Felkészülés a műtétre

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a szemhéjplasztika előtt is szükség van arra, hogy ön egy teljes körű kivizsgáláson vegyen részt, mely magában foglalja a laborvizsgálatokat. Magánkórházunkban minden szükséges vizsgálatot elvégzünk egy időben, hogy időt takarítsunk meg az ön számára és kényelmesebbé tegyük az előkészületeket a szemhéjplasztikára. Ekkor néhány életviteli tanácsot kap, amelyek segítségével felkészülhet a szemhéjplasztika műtétre és felgyorsíthatja gyógyulását az azt követő időszakban. Ilyen például a dohányzásról való leszokás – legalább időszakosan -, mivel a nikotin lassítja a gyógyulási folyamatokat, a megfelelő mennyiségű folyadék és vitaminok, nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása, valamint az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatának mellőzése, mert ezek a véralvadást befolyásolják.

Mi történik a műtét alatt?

A szemhéjplasztika során a felső és/vagy alsó szemhéj laza, ráncos bőrének kimetszésére, a táskásodást okozó zsírszövet eltávolítására és a szem körüli izomzat feszességének helyreállítására kerül sor. A felső szemhéj korrekciójához az úgynevezett áthajtási redőben történik meg a bemetszés, ezt követi a felesleges bőrszövet eltávolítása. Az alsó szemhéj plasztikája során a szempillák alatti vonalba kerül a metszés, majd a plasztikai sebész innen is eltávolítja a lecsúszott lágyrész megfelelő szakaszát, felpreparálva a megereszkedett izmot is. Nem minden esetben képződnek zsírtáskák a szem alatt, ha mégis, azok a szemüreg felől, rejtett metszésen keresztül kerülnek kimetszésre. A szemhéjplasztikát általában helyi érzéstelenítésben végezzük, mivel a műtét során fontos, hogy ön együttműködjön plasztikai sebészünkkel, kérésre tágra nyissa vagy lehunyja a szemét. Bizonyos esetekben – külön kérésre - lehetőség van altatás alkalmazására, ez az orvosi szakvélemény függvénye. A beavatkozás végén a plasztikai sebész ragasztókötést helyez el a műtött területen, hogy megakadályozza a sebfertőzést, és csillapítsa az érintett területen az ödéma képződést. A szemhéjplasztikai műtét időtartama a korrekció típusától függően 1-1.5 óra. A szemhéjplasztika során ejtett bemetszések szinte teljesen rejtve maradnak, így csak a fiatalos tekintet lehet árulkodó. 

MIRE SZÁMÍTHATOK ALSÓ SZEMHÉJPLASZTIKA ESETÉN? 

Kollégáinkkal helyi érzéstelenítés segítségével gondoskodunk a fájdalomtól és kellemetlenségektől mentes beavatkozásról. Legyen szó a felesleges zsírpárnák vagy a megereszkedett bőrréteg eltávolításáról, sebészünk apró metszést ejt a szempillák alatt, majd eltávolítja a szükséges zsír- vagy bőrréteget. Amennyiben a zsírpárnákat nem kell eltávolítani, akkor azok elsimítására kerül sor a feszes és rugalmas szemhéjak megteremtése érdekében. A beavatkozás kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, amit 6 órás pihenés követ a felügyeletünk mellett, ezután pedig már el is hagyhatja a kórházat.

MIRE SZÁMÍTHATOK FELSŐ SZEMHÉJPLASZTIKA ESETÉN? 

Első lépésként természetesen az érzéstelenítés következik, hogy a szem körüli terület kellően elzsibbadjon, és a beavatkozás egyáltalán ne járjon fájdalommal. Amint az érzéstelenítő kifejti hatását, a sebész eltávolítja a felesleges bőrréteget, illetve a kisebb mértékű zsírréteget is, hogy a felső szemhéj minél feszesebb és fiatalosabb legyen. A beavatkozás általában 1-1,5 óráig tart, majd 6 órát kell a Magánkórházunkban tölteni. Ezt követően már csak az otthoni pihenés és regenerálódás van hátra.

BIZTONSÁGOS A BEAVATKOZÁS?

Igen, a szemhéjplasztikai műtét teljes mértékben biztonságos eljárás, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig minimális. Habár az operációt követően némi duzzanat, véraláfutás vagy átmeneti homályos látás felléphet, ezek a tünetek azonban néhány nap után elmúlnak. Érdemes még megemlíteni a könnyezést és a fényérzékenységet is, amelyek szintén csak ideig-óráig okozhatnak kellemetlenséget. A szemhéjfelvarrás tehát biztonságos és csupán kisebb kényelmetlenséggel járó beavatkozás, amely napjainkra már igazi rutinműtétnek számít, így még az operációktól igazán félő pácienseink is bátran jelentkezhetnek.

A SZEMHÉJPLASZTIKA HEGEKKEL IS JÁR?

A szemhéjplasztika utáni felépülés időszakában még láthatók kisebb hegek, azonban ezek néhány hónap múltán teljesen eltűnnek. Természetesen a sebészeink még a műtét előtt minden tudnivalót elmondanak a mihamarabbi felépüléssel kapcsolatban, illetve különböző hegkezelő és fényvédő készítményeket is ajánlanak. Ha betartja a tanácsokat, akkor a hegek garantáltan el fognak tűnni, így senki nem fogja látni, hogy szemhéjplasztika műtéten esett át a múltban.

Gyógyulás, regenerálódás

Szemhéjplasztika után önnek mindössze hat órát kell Magánkórházunkban töltenie, a megfigyelést követően hazatérhet otthonába. A műtétet követően 5-7. napon kerülhet sor a varratok eltávolítására. Bár plasztikai sebészeink minden egyéb esetben kizárólag felszívódó varratokkal dolgoznak, szemhéjplasztikánál ez nem kivitelezhető, mivel egészen apró öltésekről van szó, és a feltűnő hely miatt sem lenne célszerű megvárni, míg a speciális varratok maguktól felszívódnak. Az érintett terület napokon át duzzadt és véraláfutásos lesz, a tünetek enyhítésére hideg kamillás borogatást javaslunk. Alváshoz célszerű felpolcolnia a fejét, napi tevékenysége közben pedig még két héten át kerülje a hajolgatást, a megerőltető fizikai tevékenységet, ez idő alatt sminket se használjon. Két hét után fokozatosan térhet vissza korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt.  Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. Ugyan a szemhéjplasztika műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja önt plasztikai sebésze.

SZEMHÉJPLASZTIKA ÁRAK

  • Alsó szemhéjplasztika 500.000 Ft-tól
  • Felső szemhéjplasztika 450.000 Ft-tól
  • Alsó és felső szemhéjplasztika 750.000 Ft-tól

Gondoskodjon a fiatalos és feszes szémhéjairól Magánkórházunk segítségével – jelentkezzen Ön is konzultációra!