Így kezelhető eredményesen a megereszkedett szemhéj

2023. december 12.

A szem a lélek tükre, kifejezi érzéseinket, személyiségünket, és korunkról, életmódunkról is árulkodik. Egy bizonyos életkor után sok nő küzd megereszkedett szemhéjjal. Ez azt jelenti, hogy a felső szemhéj bőre túl laza lesz, amely emiatt ránehezedik a szemre, ami nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem akadályozhatja a látást is. Hogyan előzhető meg, és mit lehet tenni a megereszkedett szemhéj ellen? Mikor jöhet szóba műtét és mit kell tudni a szemhéjplasztikáról? Cikkünkből kiderül.

Megerszkedett szemhéj kezelése

Ezek az okok vezetnek a szemhéj megereszkedéséhez

A felső szemhéj bőre nagyon vékony és érzékeny, ezért könnyen elveszítheti az alakját és rugalmasságát. A szemhéj megereszkedésének leggyakoribb oka az idő előrehaladtával bekövetkező természetes öregedési folyamat. Az öregedés során csökken a bőrben és a bőrrétegek között található kollagén és elasztin termelése, amelyek felelősek a bőr feszességéért és rugalmasságáért. Emellett csökken az izomtónus is, ami azt jelenti, hogy az izmok kevésbé tudnak összehúzódni és ellazulni. Így a bőr elveszíti az alakját és megereszkedik.

A probléma lehet genetikai eredetű is, ahogy sérülés vagy betegség is okozhatja a szemhéj megereszkedését. Például egy baleset vagy egy műtét során sérülhetnek az arc idegei vagy az izmok, amelyek felelősek a szemhéj mozgatásáért. De egy gyulladás vagy egy fertőzés miatt is felduzzadhat, vagy begyulladhat a szemhéj. Ilyen esetekben a szemhéj megereszkedése átmeneti vagy tartós lehet.

A szemhéj megereszkedésének jelei közé tartozik, hogy a felső szemhéj bőre ránehezedik a szemre, és csökkenti a látóteret. Ez akadályozhatja a mindennapi tevékenységeket, például az olvasást, a vezetést, vagy a sminkelést. Emellett a megereszkedett szemhéj megváltoztathatja az arc kifejezését is. A szem fáradtnak, a tekintet lehangoltnak vagy közönyösnek tűnhet  így a megereszkedett szemhéj befolyásolhatja az önbizalmat és az önértékelést is.

A megereszkedett szemhéj nemcsak a felső, hanem az alsó szemhéjat is érintheti. Az alsó szemhéjnál a bőr elernyedése miatt táskák alakulhatnak ki, amelyek zsírral vagy vizenyővel teltek. Ezek a szem alatti táskák nemcsak esztétikai problémát okoznak, hanem duzzanatot, viszketést vagy égő érzést is.

Ha úgy érezzük, hogy a megereszkedett szemhéj zavarja a látásunkat, az arckifejezésünket vagy az életminőségünket, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki megvizsgálja a szemhéj állapotát, és megfelelő kezelési módot javasol.

Hatékony módszerek a megereszkedett szemhéj eltüntetésére

A megereszkedett szemhéj eltüntetése többféle módszerrel is lehetséges. Ezek közül néhányat otthon is elvégezhetünk, másokat pedig csak orvosi segítséggel. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Házi módszerek

A házi módszerek közül azok ajánlhatók, amelynek során feszesítő és hidratáló természetes anyagot juttatunk a bőrbe. Ilyen például a kamillás (amely gyulladáscsökkentő hatású is egyben) vagy zöld teás borogatás, a hideg vizes vagy jégkockás borogatás, a koffeines pakolás, vagy az aloe vera gél. Ezek a házi praktikák segítenek csökkenteni a duzzanatot, élénkítik a vérkeringést, így feszesíthetik a meglazult bőrt.

Egy másik házi módszer a szemtorna és a homlok izmainak edzése. A szemgyakorlatok segíthetnek erősíteni és lazítani a szemizmokat, amelyek felelősek a szemhéj mozgatásáért. A homlok izmainak edzése pedig segít megelőzni vagy csökkenteni a ráncokat és a redőket. A gyakorlatokat naponta többször elvégezhetjük, például úgy, hogy felváltva hunyorítunk, pislogunk, kinyitjuk és becsukjuk nagyra a szemeinket.

Szintén jó hatású házi módszer a szemkörnyék-masszázs. A masszázs segít ellazítani az izmokat és javítani a vérkeringést. A masszázs során finoman körkörös mozdulatokkal simogassuk végig az alsó és felső szemhéjunkat az orrunktól kifelé haladva. Használhatunk hozzá egy hidratáló krémet vagy olajat, amely táplálja és védi a bőrt.

Műtéti beavatkozás

Ha a házi módszerek nem hoznak megfelelő eredményt, illetve súlyosabb esetben érdemes műtéti beavatkozást, azaz szemhéjplasztikát választani. Szemhéjkorrekciót általában esztétikai okokból végeznek, de néha szemészeti indok is lehet rá, például, ha a megereszkedett szemhéj akadályozza a látást. A műtét során a plasztikai sebész eltávolítja a felesleges bőrt, zsírt és izmot a szemhéjról, és megemeli azt. Ezzel az eljárással nemcsak a szem környékünk és a tekintetünk fiatalodhat éveket, de a látásunk is javulhat. 

Mi történik a szemhéjplasztika során?

szemhéjplasztika célja, a szemhéjakon lévő felesleges bőr és zsír eltávolítása, és a szem körüli izmok megfeszítése. A műtétet mindkét szemhéjon el lehet végezni, vagy csak az egyiken, attól függően, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni. A felső szemhéj esetében a műtétet a szemhéj redőjében ejtett vágással kezdik, majd kimetszik a szükségtelen bőrt. Az alsó szemhéj műtétje során a metszést a szempillák vonalában hajtják végre, és innen távolítják el a leereszkedett lágyrészt és az izmot. Ha a szem alatt zsírtáskák alakultak ki, akkor azokat egy rejtett vágáson keresztül, a szemüreg felől távolítják el.

A szemhéjplasztikát rendszerint helyi érzéstelenítés mellett végzik, ami azt jelenti, hogy csak a szemhéj lesz érzéketlen, de a páciens ébren marad. Erre azért van szükség, mert fontos, hogy a páciens segítse a plasztikai sebész munkáját, és kinyissa vagy becsukja a szemét, ha az orvos arra kéri. Bizonyos esetekben altatás is lehetséges, ez a sebész döntésétől függ. 

A szemhéjplasztika időtartama attól függ, hogy milyen típusú korrekciót végeznek, általában 1-1,5 órát vesz igénybe. A szemhéjplasztika során keletkező sebek alig látszanak, így csak az ifjú tekintet árulja el, hogy a páciens műtéten esett át.

A műtét végén a plasztikai sebész ragtapasszal látja el a műtött területet, hogy megelőzze a fertőzést és csökkentse az ödémát.

A felépülés 1-2 hétig tart, ennyi idő, amíg eltűnnek a duzzanatok és elmúlnak az esetleges feszítő érzések. Ebben az időszakban fontos, hogy kövessük az orvos utasításait.

  • Hordjunk napszemüveget vagy kötést
  • Kerüljük az erős fényt és a képernyőt
  • Aludjunk magas párnán
  • Használjunk jégborogatást 
  • Ne dörzsöljük vagy vakarjuk meg a szemünket
  • Ne sminkeljünk vagy használjunk parfümöt
  • Ne dohányozzunk vagy igyunk alkoholt
  • Ne végezzünk megerőltető fizikai tevékenységet

A sebeket rendszeresen tisztítsuk és kenjük be fertőtlenítővel vagy az orvos által ajánlott krémmel. A varratokat körülbelül egy hét múlva távolítja el az orvos, amennyiben nem felszívódó varratok kerültek felhasználásra. A heg pedig 3-6 hónap alatt halványodik el.

Milyen kockázatai vannak a szemhéjplasztikának?

A szemhéjplasztika műtét teljes mértékben biztonságos eljárás, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig minimális. Habár az operációt követően némi duzzanat, véraláfutás, vagy átmeneti homályos látás felléphet, ezek a tünetek néhány nap után elmúlnak. 

A műtétnek általában nincsenek komoly szövődményei, de mint minden beavatkozásnak, ennek is vannak kockázatai. Ezek közé tartozik például a vérzés, a fertőzés, a hegesedés, a szemhéj aszimmetriája, a szemhéj túlzott megemelése vagy leereszkedése, a szemhéj elszíneződése, a szemszárazság, az érzékenység vagy a látásromlás. Ezeket a kockázatokat minimalizálhatjuk, ha megbízható és tapasztalt plasztikai sebészt választunk és betartjuk az utókezelési szabályokat. Ha bármilyen rendellenességet észlelünk a műtét után, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan előzhető meg a szemhéj megereszkedése?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű jó válasz, hiszen a szemhéj megereszkedése az öregedés természetes velejárója. Azonban vannak olyan módszerek, amelyekkel lassíthatjuk, vagy megelőzhetjük ezt a folyamatot. A fent felsorolt házi módszerek mellett figyeljünk a megfelelő étrendre, a megfelelő hidratáltságra és a megfelelő alvásmennyiségre! 

A megfelelő étrend segít fenntartani a bőrünk egészségét és rugalmasságát. Fontos, hogy elegendő kollagént és hialuronsavat vigyünk be az étkezésünkkel, amelyek felelősek a bőr feszességéért és hidratáltságáért. Ilyen ételek például a zselatin, a csontleves, a tojásfehérje, a halak vagy az avokádó.

A megfelelő hidratáltság segít megelőzni a bőr kiszáradását. Naponta legalább 2 liter folyadékot igyunk, lehetőleg vizet vagy cukormentes teát. Kerüljük a cukros üdítőket, az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, amelyek ronthatják az emésztést és vízhajtó tulajdonságúak. Az elegendő alvás pedig segít regenerálni a bőrt és az izmokat. Igyekezzünk minden nap legalább 7-8 órát aludni, és minőségi alvást biztosítani magunknak. Kerüljük az alvászavarokat okozó tényezőket, például a zajt, a fényt vagy az alkoholt.

A megereszkedett szemhéj gyakori probléma, amely nemcsak esztétikai zavart okozhat, hanem a látást is akadályozhatja. Megereszkedett szemhéjjal kapcsolatos panaszok esetén forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészetéhez.