Így hathat a magas pollenkoncentráció a szemünkre

2024. április 3.

A tavasz kezdetével, a pollenek megjelenésével az arra érzékenyek szeme viszketni kezd, könnyezik, bepirosodik, sokszor száraznak érzik a szemüket, mintha lenne benne valami. Ez az állapot a pollenszezon végéig, vagyis szeptemberig, októberig elhúzódhat. „Minél magasabb a pollenkoncentráció a levegőben, annál inkább jelentkeznek a szemészeti tünetek!” – magyarázza Dr. Balázsy Mariann, a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosa.

szemcsepp

Fontos a vízzel történő arcmosás

A magas pollenkoncentráció mellett a szeles idő ronthat az allergiások állapotán, ugyanis ilyenkor könnyebben bekerülhetnek az irritációt kiváltó pollenek a szembe. Nem csak közvetlenül kerülnek a szembe, mert megtapadhatnak a szem körüli a szőrökön: a szemöldökön, szempillákon, s innen kerülnek később a szembe. Ezeket a területeket érdemes reggel, este vízzel leöblíteni, letisztítani, mert így mechanikusan eltávolítjuk a polleneket, ezzel enyhülnek a tünetek is.

Hatásos segítség

– Tartósítószermentes műkönnycseppet szoktunk javasolni abban az esetben, ha a páciens már kezelés alatt áll, értem ezalatt, hogy antihisztamin hatóanyagú gyógyszert szed. Ilyenkor általában elég a műkönnycseppet használni – ismerteti a lépéseket Dr. Balázsy Mariann. – Ha ez mégsem elegendő, akkor írunk fel antihisztamin tartalmú szemcseppet. Sajnos jellemző, hogy nem csak szemészeti, hanem fül-orr-gégészeti tünetek is jelentkeznek.

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Súlyosabb esetben allergiás kötőhártya-gyulladás lehet a pollenallergia következménye. Ennek hasonló tünetei vannak, mint a bakteriális vagy vírus okozta kötőhártya-gyulladásnak, bár itt a váladékozás nem annyira releváns és nem is olyan gyakori. Erre inkább a viszketés, könnyezés, a szúró, idegentest-érzés jellemző. Az allergiás kötőhártya-gyulladás esetén és így az egész allergiás szezonban javasolt a már említett reggeli, esti alapos arcmosás, ami érinti a szemöldököt, szempillát, férfiaknál az arcszőrzetet (szakáll, bajusz), és ajánlott a gyakori hajmosás, mert a pollenek nagyon szeretnek megtapadni a szőrzeten, főleg a fejen. „A tüneteket komolyan kell vennünk” – hívja fel a figyelmet a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosa, hiszen az allergiás kötőhártya-gyulladás könnyen felülfertőződhet, és kialakulhat bakteriális vagy vírusos kötőhártya-gyulladás. Azt is hozzáteszi a doktornő, hogy „mivel az allergiás kötőhártya gyulladás tünetei jellemzően akutan jelentkeznek, ezért mindig tartanak fenn néhány helyet a rendelési időben, hogy a sürgős ellátást biztosítani tudják.”

Ha van kontaktlencse

– A kontaktlencsét viselőket jobban érinti a pollenszezon, mert a kontaktlencsére is rá tud tapadni a pollen, emiatt gyakrabban jelentkeznek a tünetek. Ezért akik kontaktlencsét viselnek, délután vagy este vegyék ki a kontaktlencséiket, és alaposan tisztítsák meg, Javaslom mellette a műkönnycsepp használatát pollenszezonban is, sőt, pollenszezonon kívül is, mert a kontaktlencse saját maga is kiszárítja a szemet, ezért fokozhatja kellemetlen a tüneteket – tanácsolja a szemész szakorvos.