A mellrákszűrés fontossága

2023. október 6.

Dr. Fülöp Rita radiológus, emlődiagnosztikai specialista több tízezer mammográfiás emlőszűrést végzett, Magyarországon és külföldön. A legújabb eszközfejlesztéseknek köszönhetően a vizsgálatok mára már sokkal gyorsabbak, pontosabbak és lényegesen kényelmesebbek, mint korábban. A legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

mammográfia

Miért fontos a mellrákszűrés?

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganattípus. A statisztikák szerint világszerte minden nyolcadik nőnél diagnosztizálnak élete során emlőrákot, itthon évente 8000 emlődaganatos esetet fedeznek fel, és 2000 nő életét követeli az emlődaganat. A mellrákszűrés biztosítja a korai diagnózist, és ezzel párhuzamosan a sikeres kezelés és a túlélés lehetőségét is.

Mikortól és milyen gyakran járjunk szűrésre?

A mellrákszűrésen való részvétel ajánlott időpontját és gyakoriságát több tényező is befolyásolhatja, például az életkor, a családi anamnézis és egyéb rizikófaktorok. Általában a szakértők 40 éves kortól javasolják a szűrővizsgálatokat, de egyes esetekben korábban is érdemes elkezdeni az emlődiagnosztikai szűrővizsgálatot 1,5-2 évente beépíteni az életünkbe, egészen 65-70 éves korunkig. A szűrés gyakoriságát egyénre szabottan kell meghatározni, figyelembe véve az egyéni kockázati tényezőket és családi előzményeket.

A szűrés folyamata

A mellrákszűrés elsődleges vizsgálata a mammográfia, amit szükség esetén ultrahang vizsgálat egészíthet ki. Ezek a vizsgálatok együtt adhatják meg a legteljesebb képet. A korszerű digitális eszközök a szűrési eljárásokat gyorsabbá, kevésbé fájdalmassá és pontosabbá teszik.

Tévhitek

Sokan vonakodnak a mellrákszűrésen való részvételtől, mert attól tartanak, hogy fájdalmas vagy kellemetlen lehet, esetleg a sugárterheléstől félnek. Azonban a modern mammográfiás berendezések minimális sugárterheléssel működnek, a fájdalom pedig enyhe és elviselhető. A vizsgálat kényelmét növelheti, ha azt a menstruációs ciklusnak megfelelően, a menstruáció utáni első két hétre időzítjük a szűrővizsgálatokat.

Az életkor előrehaladtával a mellrák kialakulásának kockázata nő, ezért ebben az időszakban különösen fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Emellett a genetikai károsodásokkal rendelkező nőknél is magasabb a kockázat, így nekik évente érdemes részt venniük a szűrővizsgálatokon.

Tévhit, hogy implantátumok esetén kevésbé jó felvételeket lehet készíteni. Az implantátumot viselő hölgyek ugyanolyan mértékben lehetnek érintettek bármely emlőt érintő betegséggel kapcsolatban, tehát számukra ugyanolyan fontos hogy részt vegyenek mammográfiás vizsgálatokon.

Életet ment

A mellrákszűrés életet ment. Az időben felismert daganatok kezelése hatékonyabb, a túlélési esélyek pedig jelentősen nőnek. A mellrákszűrés egyszerű, gyors és a szűrés előnyei messze felülmúlják a vizsgálattal járó minimális kényelmetlenséget.

Október folyamán a mell ultrahang vizsgálat, illetve a komplex emlőszűrés 20% kedvezménnyel vehető igénybe.