Plasztikai segítség fogyás után

2024. június 21.

„Nagyon szeretem az új életemet” – meséli a Dr. Rose Magánkórház páciense.
„Hosszú és nehéz út, míg eljutunk odáig, hogy súlyfeleslegünket leküzdjük” – hívja fel a figyelmet Dr. Molnár István plasztikai sebész. – „Nagyon fontos, hogy objektív módon tudjuk megítélni az elhízást és annak fokozatait: a legegyszerűbb a testtömegindexszel mérni és kifejezni azt” – avat be a részletekbe a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze.

drrose-andrea-fogyas-plasztika

 „Általában 40-es BMI felett mondhatjuk azt, hogy valaki kórosan elhízott és változtatnia kell az életén, önállóan vagy segítséggel. A páciensen múlik, hogy képes-e saját elszántából lefogyni, – különböző diétákkal, illetve életmódváltással –, ami hatalmas munka” – emeli ki a plasztikai sebész. Vagy az orvostudomány segítségét kéri: dietetikus, belgyógyász, endokrinológus bevonásával. Indokolt esetben pedig sebészeti beavatkozással tudunk segíteni pácienseinknek, hogy elérjük a megfelelő mértékű súlycsökkenést.

Fogyás után jön a neheze

Sok esetben a súlyfelesleg leküzdésével nincs vége a tortúrának, hiszen ilyenkor felesleges bőrtömeg maradhat fent, és az optimális és esztétikus megjelenéshez szükség lehet műtéti beavatkozásra. Itt jön el a plasztikai sebészet feladata: a műtét során nem csak a felesleges bőrtömeget, hanem olyan zsírszöveteket is eltávolít, amelyektől nehezebb megszabadulni.

„Ezeket a korrekciós műtéteket sok esetben nem tudjuk egyszerre elvégezni. A páciens biztonsága érdekében, a beavatkozások időtartamát limitáljuk, ennek hosszával mind az aneszteziológiai, mind a sebészi szövődmények előfordulása növekszik. Ezért a műtéti lépéseket megfelelő módon kell csoportosítani, és szükség esetén több műtétet kell végezni” – hívja fel a figyelmet Molnár doktor.

A műtét és a műtét utáni felépülés nem az út vége, hiszen legalább annyira nehéz megtartani az elért eredményt, mint amilyen nehéz a fogyási folyamat volt. Ezért nagyon fontos utána a rendszeres testmozgás, és a megfelelő táplálkozás betartása. Az évek elteltével az anyagcserénk lassul, energia szükségletünk csökken. Habár bevitelünk nem növekszik, a fentiek miatt mindig egy kicsivel több súlyfelesleget generálunk, és ez juttat bennünket oda, hogy pár év alatt 15-20 kiló felesleg is lehet rajtunk. Mindezt úgy, hogy érdemben nem változtattunk táplálkozási szokásainkon, nem feltétlenül élünk egészségtelenebbül, és nem feltétlenül mozgunk kevesebbet, mint előtte. Ezt az évek múltával mindenképpen figyelembe kell venni, és életmódbeli szokásainkat ennek megfelelően korrigálni.

Andrea története

Páciensünk, Andrea története 2021 nyarán indult, amikor úgy döntött, hogy változtatnia kell, ekkor 170 kilogrammot mutatott a mérleg. Jelentős gondot okozott számára a túlsúly mind a mozgásban, mind a mindennapi életben. Nem tudott sétálni, kirándulni, nem tudott normális ruhákat vásárolni. Ekkor határozta el, hogy bariátriai műtét segítségével változtat a súlyán. Ezt megelőzően sok fogyókúrát kipróbált, de ezek csak átmeneti eredményeket hoztak, ezért döntött a súlycsökkentő műtét mellett.

A műtétet követően elég gyorsan megszabadult a felesleges kilóktól, de már a folyamat elején látszott, hogy szükség lesz plasztikai beavatkozásokra. A fogyást követően el kellett végezni egy epeműtétet is, és páciensünk az epeműtétet és a hasplasztikát szerette volna egy műtét alatt megvalósítani. Ezért ajánlották neki a Dr. Rose Magánkórházat és Dr. Molnár Istvánt, aki ezt egyetlen műtéttel meg tudta oldani – de az optimális eredményhez további műtétekre volt szükség.

Első körben az epeműtét mellett a kötényhas korrekciós műtétet végezte el Dr. Molnár István. A konzultációt követően nagyon hamar sor került a műtétre, Andrea csak egy hetet kapott a műtétre való felkészülésre, így nagy örömére az első beavatkozáson hamar túlesett.

A következő műtét combplasztika volt, és a gyors felépülési időszaknak köszönhetően hamar vissza tudott térni a munkába. Ezt követte egy mellplasztikai beavatkozás, amire a fogyás miatt megereszkedett mellei miatt volt szükség. Ezt – a még tartósabb eredmény érdekében – egy speciális háló beépítésével korrigálta Molnár doktor. Ezután szükséges volt még egy kombinált kar- és törzsplasztikai műtétre, melyeket követően jelentős mértékben változott páciensünk életminősége, nőtt az önbizalma és szívesebben öltözködött.

A műtéti folyamat utolsó lépése egy arcplasztika volt, amit úgy időzített páciensünk, hogy hosszabb időre otthon tudjon maradni, a kompressziós maszk miatt.  Az eredmény mindenért kárpótolta. „Ha ma belenézek a tükörbe, akkor nagyon tetszik, amit látok. Köszönöm a Doktor úrnak az elvégzett műtéteket, mert visszaadta az önbizalmamat – és azóta szeretek tükörbe nézni. Nagyon szeretem az új életemet” – meséli páciensünk.