Hasplasztika – plasztikai műtéttel a megereszkedett has ellen

2024. február 22.

A terhesség során meggyengült kötőszövet és a fogyás után megereszkedett bőr nem mindig regenerálódik, amit nagyban befolyásol az alkati adottság és az életkor is. A lógó has nemcsak esztétikai értelemben okozhat frusztrációt, de kényelmetlenné teheti a sporttevékenységet is, megnehezítheti a divatos öltözködést és önértékelési problémákat is okozhat. A hasplasztika lehetőséget nyújt a megereszkedett bőr és a felesleges zsírszövet eltávolítására, segítségével megszűnik a bőr lógása, a has ismét feszes és lapos lesz.

Hasplasztika – plasztikai műtéttel a megereszkedett has ellen

MI TÖRTÉNIK AZ ELSŐ HASPLASZTIKA KONZULTÁCIÓN?

Plasztikai sebészünk a személyes konzultáció során megvizsgálja a pácienst, átbeszélik a lehetőségeket, elmondja milyen lesz a várható eredmény, ha végül a műtét mellett dönt. Megismerteti a különféle műtéti technikákat, valamint megmutatja azt is, hogy hol fognak elhelyezkedni a műtéti hegek.

MI TÖRTÉNIK A HASPLASZTIKA MŰTÉT ALATT?

Hasplasztika során a plasztikai sebészünk az egyik csípőcsont irányából a másik felé, a köldök alatt elhaladva ejt hosszanti bemetszést, az úgynevezett bikini-vonalban. Ritka esetben inverz T módszerrel történik a vágás. Ezután kimetszi a felesleges bőrt és zsírszövetet, egyesíti a megnyúlt, szétvált hasizmokat, a köldököt eredeti anatómiai helyzetében rögzíti. A műtéti technológiától függően ekkor kerülhetnek be a váladék elvezetésére szolgáló drain csövek, melyek a hasfalban a plasztikai sebész által szükségesnek gondolt ideig - egy hétig vagy akár tovább - maradnak bent. Plasztikai sebészünk gyakran felszívódó varratokat használ, így megkímélve a pácienst egy későbbi varratszedéssel járó kellemetlenségtől. Az optimális eredmény érdekében a műtét kiegészíthető deréktáji zsírleszívással is, ekkor a hasplasztikával egyszerre történik a felesleges zsír eltávolítása a deréktájról. A teljes beavatkozás kb. 2 órát vesz igénybe.

GYÓGYULÁS, REGENERÁLÓDÁS A HASPLASZTIKA MŰTÉT UTÁN

A hasplasztika után egy, maximum két éjszakát kell eltölteni a Dr. Rose Magánkórházban, ahol kellemes és igényes környezetben pihenhet a páciens, de még ezek után is fontos, hogy otthon különböző szabályokat betartva aludjon: felsőtörzset alápolcolva kell aludni, álló helyzetben pedig enyhén hajlott tartást vegyen fel. A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A speciális szorító ruhát – melyet mi biztosítunk minden páciensünknek – 6-8 héten át szükséges viselni. Az első két hétben fontos kerülni minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezután pedig fokozatosan térhet vissza a páciens a korábbi életritmusához, három hét után már a könnyű testmozgás is megengedett. A szolárium, a napozás, és a szauna két hónapig ellenjavallt. Kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk az általa meghatározott időközönként hívja vissza. A látható hegek kb. 6 hónap múlva, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be. Ugyan a hasplasztikai műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatja plasztikai sebésze.

LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK A HASPLASZTIKÁVAL KAPCSOLATBAN 

Mennyi időt vesz igénybe a teljes felépülés?

A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6-12 hónap, míg a belső hegek 2 év alatt gyógyulnak be teljesen. A heggyógyulás elősegítése érdekében hegkezelő krémek használata javasolt. A hasplasztika előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción tájékoztatást kap minden páciensünk a plasztikai sebésztől. A hegesedési folyamat genetikai tényezőktől is függ: a hasplasztika után a legtöbb esetben a sebek vékony maradandó hegvonalként gyógyulnak, ami az idő múlásával fokozatosan halványodik. 

Mikor vannak az időszakos kontrollvizsgálatok?

A kontrollvizsgálatok időpontját a plasztikai sebész határozza meg, általában 1 hetes, 2 hetes, 6 hetes, féléves és 1 éves kontrollvizsgálatokra van szükség. 

Mennyire fájdalmas a műtéti utáni időszak?

A fájdalom mértéke és a fájdalomérzet páciensenként eltérő, de a műtéti utáni napokban fájdalomcsillapító szedése javasolt és szükség lehet segítségre is a mindennapos tevékenységekhez. 

Mit kell vinnem magammal, mi vár rám a szobában? 

A Dr. Rose Magánkórház minden betegszobája exkluzív kialakítású, mindegyikhez kényelmes fürdőszoba tartozik. A szobákat a következő felszereltséggel láttuk el: LCD tv, mini bár, Wi-Fi, légkondicionáló, szobaszéf, telefon. Pácienseink részére biztosítjuk a törölközőt, papucsot, kozmetikai csomagot és hálóruhát, ezeket sem szükséges magával hoznia. 

Mikor lehet elkezdeni sportolni?

A felépülés első három hete alatt relatív pihenés javasolt, minden megerőltető fizikai munkát, sportot kerülnie kell. Később, 6-8 hét elteltével fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez. Három hét elteltével könnyű testmozgás elkezdhető a műtéti terület terhelése nélkül, enyhe hasizom gyakorlatok a 6. héttől végezhetők. A munkába való visszatérést egyeztesse orvosával, mert függ a munka típusától: irodai munka esetén egy hét elteltével mehet, viszont könnyebb fizikai munka esetén hosszabb időre van szükség, pl.: fodrász. A gyógyulási folyamat tekintetében a sportról, könnyű testmozgásról egyeztessen orvosával.