Gyógytorna videók

2023. augusztus 8.

Gyógytorna videóinkat ortopédiai műtéten átesett betegeink számára készítettük. A Dr. Rose Magánkórházban gyógytornászaink már az operáció másnapján, a bennfekvés ideje alatt megkezdik a páciens állapotától és a műtéti beavatkozástól függő fizioterápiás kezelést. Videóinkkal az otthoni gyógytorna gyakorlatok kivitelezését, a műtét utáni helyes mankóhasználatot és a tiltott mozdulatok megértését szeretnénk segíteni.

drrose-gyogytorna-duska-zsofia-ortopedia

A gyógytornát érdemes naponta kétszer, délelőtt és délután is elvégezni. Természetes, ha a hajlítás, vagy a nyújtás véghelyzete eleinte feszüléssel, fájdalommal jár. Ahogy javul a funkció, nő a mozgásterjedelem, ugyanaz a hajlásszög, ami korábban fájdalmat okozott, panaszmentessé fog válni, és egyre később jelentkezik csak a fájdalom. Ha azonban a korábban már panaszmentes mozdulatok hirtelen ismét fájdalmassá válnak, esetleg láz, jelentős ízületi duzzanat alakul ki, a tornát fel kell függeszteni, és orvosi kontroll szükséges. Panaszmentes esetben az ismétlésszámot, a torna időtartamát fokozatosan növelhetjük. A gyógytorna után mindig javasolt az ízület hűtése, jegelése, hogy ne okozzunk gyulladást, elkerüljük az ízület túlzott duzzanatát.

Az önálló gyógytorna nem helyettesíti gyógytornász szakember bevonását, aki a helyes végrehajtást rendszeresen ellenőrzi, ill. a fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezíti a gyakorlatsort, ezáltal segítve az ideális fejlődés ütemét. Mindig kövesse orvosa és gyógytornásza ajánlásait.

A Dr. Rose Magánkórház vezető gyógytornásza, Duska Zsófia ismerteti a gyakorlatokat.

Gyógytorna videóink:

Gyógytorna térdartroszkópia után

Gyógytorna térdprotézis beültetés után

Gyógytorna csípőprotézis beültetés után

Gyógytorna keresztszalag pótlás után

Mankóhasználat:

Mankóhasználat ortopédiai műtétek után, ha a végtag terhelhető

Videónkban az ortopédiai műtétek utáni helyes mankóhasználatot és lépcsőzést mutatjuk be, amennyiben a végtag teljes testsúllyal terhelhető. Ilyen műtétek például a térdprotézis és csípőprotézis beültetés. Egyes esetekben azonban csak részterhelés megengedett és tehermentesítésre van szükség, ezt minden esetben az operáló orvos határozza meg. A személyre szabott helyes technikát gyógytornászaink a műtét után, még a kórházban betanítják pácienseinknek.

Mankóhasználat ortopédiai műtétek után, ha a végtag terhelhető

Mankóhasználat ortopédia műtét után, a végtag teljes tehermentesítése esetén

Videónkban az ortopédiai műtétek utáni helyes mankóhasználatot és lépcsőzést mutatjuk be, amennyiben a végtag teljes tehermentesítésére van szükség. Ilyen műtétek például a porcfelszínképző műtétek és a keresztszalag pótlás. A tehermentesítés idejét minden esetben az operáló orvos határozza meg. A személyre szabott helyes technikát gyógytornászaink a műtét után, még a kórházban betanítják pácienseinknek.

Mankóhasználat ortopédia műtét után, a végtag teljes tehermentesítése esetén

Tiltott mozdulatok:

Videónkban azokat a mozdulatokat mutatjuk be amelyeket kerülnünk kell csípőprotézis beültetés után. A videón bemutatott ismertető anyag nem alkalmazható automatikusan, a személyre szabott instrukciókat orvosa és gyógytornásza pontosítja, az ő ajánlásukat kell követni! Mindig kövesse orvosa és gyógytornásza ajánlásait.

Tiltott mozdulatok csípőprotézis beültetés után