Az élet csípőprotézissel

2024. március 25.

Az élet csípőprotézissel sokak számára ijesztően hangzik, pedig a modern orvostudomány és a rehabilitációs technikák fejlődésével ma már teljes értékű életet lehet élni protézissel is. A csípőprotézis műtét utáni időszak nem csupán a sebészi beavatkozás sikerességétől függ, hanem a gyógytornász és a beteg közötti együttműködéstől is. Duska Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház tapasztalt gyógytornásza osztja meg velünk a műtét utáni rehabilitáció kulcsfontosságú részleteit.

drrose-csípőprotézis-gyógytorna.jpeg

Az első lépések műtét után

A műtét napján még nem, de másnap megjelenik a beteg ágya mellett a gyógytornász, és természetesen a hétvége sem kivétel ez alól. A csípőprotézis műtét utáni első napokban ugyanis elengedhetetlen a gyógytornász és beteg közös munkája. A gyógytornász szerint „csípőprotézis után minden út először a vécére vezet”. Ez az életszerű gondolat arra világít rá, hogy a mindennapi tevékenységek újratanulása – mint például a WC-használat – áll a rehabilitáció középpontjában. „Vannak olyan mozdulatok, amelyek a műtét után tiltottak, óvatosnak kell lenni, és ezt érthetően kell elmagyarázni. Ezért amellett, hogy bemutatom a helyes és a helytelen mozgásokat, mindig azt is elmondom, hogy mi történhet, ha nem tartják be ezeket a szabályokat, és ficamodik a protézis – különben nem érzik át a tiltások fontosságát.” - emeli ki Duska Zsófia. 

Tiltott és ajánlott mozgásformák

A gyógytornász által betanított biztonságos mozgásformák és a tiltott mozdulatok ismerete alapvetően fontos a gyógyulási folyamat során. Duska Zsófia részletesen és érthetően magyarázza el betegeinek, hogy mely mozdulatok miért tilosak, és milyen gyakorlatokat kell rendszeresen végezniük a gyorsabb gyógyulás érdekében. A csípőprotézis beültetése után a lágyrészek még nem képesek teljes mértékben ellátni a stabilizáló funkciójukat, ezért a műtét utáni első időszakban kerülni kell a nagy csípőhajlítást: a felsőtest és a comb nem zárhat be 90 foknál hegyesebb szöget egymással. Nem lehet előre hajolni a zoknit felhúzni, a fáslit megigazítani, nem húzhatjuk hashoz a térdünket, és az alacsonyabb székeket, a mélyre ülést el kell kerülni – mert nem lehet megfelelően felállni belőle. „A másik tiltás, hogy a műtött láb nem keresztezheti a törzs középvonalát, illetve oldalra fekvésben, kötelező nagypárnát tenni a két láb közé. A harmadik tiltás, amiről sokszor megfeledkeznek a friss csípőprotézises betegek: nagy kifelé fordítást nem szabad végezni a lábbal. Ezeket részletesen el szoktuk magyarázni betegeinknek, ebben segít a rajzos tájékoztató anyagunk és témával kapcsolatos videó filmjeink, melyekben felhívjuk a legjellemzőbb, hétköznapi típushibákra a figyelmet” - meséli a gyógytornász. 

A gyógytornász szerepe a rehabilitációban

A gyógytornász nem csupán a fizikai gyakorlatok elvégzésében nyújt segítséget, hanem mentális támogatást is biztosít a betegeknek. Az, hogy a beteg már a műtét másnapján találkozik a gyógytornásszal, jelentős mértékben hozzájárul a gyógyulási folyamat pozitív irányba való elindulásához. A rehabilitáció sikeressége nagyban függ a beteg hozzáállásától, motivációjától és a gyógytornász szakmai tudásától. Miután megbeszélik, mit nem szabad, egyeztetnek arról is, hogy milyen gyakorlatokat szükséges végezni. Például ilyenek a keringésjavító gyakorlatok, az ízületi mozgásterjedelem javítását célzó gyakorlatok a megengedett mozgástartományban, az izomműködés beindítása, erősítése, és természetesen a járásgyakorlás, a segédeszköz (kezdetben járókeret, majd könyökmankó vagy bot) használatának begyakorlása. Hazamenetel előtt még a lépcsőn való közlekedést is megtanítjuk. Az, hogy ez mennyire nehéz, nagymértékben függ attól, hogy milyen állapotban érkezett a beteg a műtétre: mennyire volt beszűkült a mozgása, milyen a másik végtag állapota, volt-e végtaghossz rövidülése, illetve mennyire volt korábban járóképes.

A siker kulcsa

A gyógytornász segítségével a páciens már a műtét másnapján kiülhet az ágy szélére, és ideális esetben, ha nem szédül, akár a vécére is el tud jutni segítséggel. Következő nap pedig akár önállóan is felülhet, sétálhat. Akármilyen jól is sikerül a műtét, a gyógytornász és a beteg tökéletes együttműködése alapvető fontosságú a gyógyulás alatt. A csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció nem egyszerű folyamat, de a gyógytornász és a beteg szoros együttműködésével a gyógyulás jelentősen felgyorsítható. Duska Zsófia és a Dr. Rose Magánkórház gyógytornászainak szakértelme biztosítja, hogy a betegek a lehető legjobb kezekben legyenek ebben az időszakban. A protézissel való élet minősége ugyanis már a műtét másnapjától nagymértékben javítható a megfelelő hozzáállással és megfelelő szakmai segítséggel.