Mediterrán étrend receptek Giannival – Csirke "cacciatore" módra

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. Az egészséges étrend – a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett – a prevenció egyik alappillére és a Dr. Rose Magánkórház orvosai is a mediterrán étrendet tartják követendőnek a hosszú és egészséges élethez. Régi páciensünk, a mediterrán konyhát kiválóan ismerő Gianni Annoni, és dietetikusunk Dobák Zita segítségével készült videósorozatunkban olyan mediterrán recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűen elkészíthetők és Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókból készülnek.  

A Pollo alla Caccaiatore, azaz a csirke vadász módra egy teljes értékű főétel, ideális arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is, és mediterrán étrendnek megfelelően a burgonya mellett egy nagy adag saláta is kerül köretként a tányérra. 

Pollo alla Cacciatore sütőben sült burgonyával, friss spenót salátával 

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 2 nagyobb darab csirke felsőcomb filé 
  • 2-3 gerezd fokhagyma 
  • 1 db chilipaprika 
  • 1-2 dl alaplé 
  • 1-2 dl fehérbor 
  • 2 nagyobb burgonya 
  • 100-125 g bébispenót 
  • 1 db citrom 
  • só ízlés szerint 
  • friss rozmaring ízlés szerint 
  • friss kakukkfű ízlés szerint 
  • friss zsálya ízlés szerint 
  • olívaolaj 

Egy lábasban vizet forralunk. A burgonyát egyforma kockára vágjuk. A forrásban lévő vízben előfőzzük, majd leszűrjük és egy tepsire terítjük. Sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd rozmaringgal és 220 fokra előmelegített sütőben meggrillezzük. 

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd a fokhagymát és a chilipaprikát megpirítjuk. Kivesszük a hagymát, a paprikát és ebben az olajban a csirkét a bőrével lefelé lepirítjuk, sózzuk, majd a másik oldalát is lepirítjuk. A fűszernövényeket apróra vágjuk és a csirkéhez adjuk. Ha a csirke mindkét oldala megpirult, lejjebb vesszük a hőmérsékletet, hozzáöntünk egy kevés fehérbort, alaplevet és lefedve puhítjuk. 

A spenótleveleket megmossuk és elkészítünk hozzá egy citronette öntetet. Egy öntetes adagolóflakonba öntünk frissen facsart citromlevet, olívaolajat, kevés sót és alaposan összerázzuk. A spenótleveleket meglocsoljuk az öntettel és a hús/burgonya mellé tálaljuk. Tálaláskor ízlés szerint friss citromhéjat reszelünk a csirkére, köretekre. 

Ismerje meg a mediterrán étrend alapjait cikkünkből: https://drrose.hu/blog/mediterran-etrend