A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. Az egészséges étrend – a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett – a prevenció egyik alappillére és a Dr. Rose Magánkórház orvosai is a mediterrán étrendet tartják követendőnek a hosszú és egészséges élethez. Régi páciensünk, a mediterrán konyhát kiválóan ismerő Gianni Annoni, és dietetikusunk Dobák Zita segítségével készült videósorozatunkban olyan mediterrán recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűen elkészíthetők és Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókból készülnek.
A Pollo alla Caccaiatore, azaz a csirke vadász módra egy teljes értékű főétel, ideális arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is, és mediterrán étrendnek megfelelően a burgonya mellett egy nagy adag saláta is kerül köretként a tányérra.
Pollo alla Cacciatore sütőben sült burgonyával, friss spenót salátával
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 nagyobb darab csirke felsőcomb filé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db chilipaprika
- 1-2 dl alaplé
- 1-2 dl fehérbor
- 2 nagyobb burgonya
- 100-125 g bébispenót
- 1 db citrom
- só ízlés szerint
- friss rozmaring ízlés szerint
- friss kakukkfű ízlés szerint
- friss zsálya ízlés szerint
- olívaolaj
Egy lábasban vizet forralunk. A burgonyát egyforma kockára vágjuk. A forrásban lévő vízben előfőzzük, majd leszűrjük és egy tepsire terítjük. Sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd rozmaringgal és 220 fokra előmelegített sütőben meggrillezzük.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd a fokhagymát és a chilipaprikát megpirítjuk. Kivesszük a hagymát, a paprikát és ebben az olajban a csirkét a bőrével lefelé lepirítjuk, sózzuk, majd a másik oldalát is lepirítjuk. A fűszernövényeket apróra vágjuk és a csirkéhez adjuk. Ha a csirke mindkét oldala megpirult, lejjebb vesszük a hőmérsékletet, hozzáöntünk egy kevés fehérbort, alaplevet és lefedve puhítjuk.
A spenótleveleket megmossuk és elkészítünk hozzá egy citronette öntetet. Egy öntetes adagolóflakonba öntünk frissen facsart citromlevet, olívaolajat, kevés sót és alaposan összerázzuk. A spenótleveleket meglocsoljuk az öntettel és a hús/burgonya mellé tálaljuk. Tálaláskor ízlés szerint friss citromhéjat reszelünk a csirkére, köretekre.
Ismerje meg a mediterrán étrend alapjait cikkünkből: https://drrose.hu/blog/mediterran-etrend