Integrált szülő – csecsemő vagy kisgyermek konzultáció

Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció a koragyermekkor (0-3 év) időszakában használható prevenciós és intervenciós módszer. A korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák kapcsolati nehézségek enyhítését  célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődést.

A szülők gyakran fordulnak segítségért a szakemberekhez olyan panaszok miatt, amelyek megnehezítik a csecsemők, kisgyermekek és a családok mindennapjait.

Regulációs zavar jelentkezhet már akár a  korai csecsemőkorban vagy kisdedkorban, de akár a kisiskolás korig is elhúzódhat.

Az alábbi szülői panaszok hátterében mint, excesszív sírás, krónikus nyugtalanság, alvás-, szoptatási, táplálási / táplálkozási nehézségek, erős dac, dührohamok, heves szeparációs szorongás, testvérféltékenység, székrekedési problémák is állhat regulációs zavar. A konzultáció megkezdése előtt orvosi kivizsgálás szükséges, hogy a probléma biológiai, orvosi hátterét kizárjuk.

A mostani élethelyzetben a szülők sok esetben magukra maradnak a kérdéseikkel, vívódásaikkal. Sokszor nehéz eldönteniük, hogy egy általuk nehéznek megélt helyzet valóban probléma-e, vagy természetes fejlődési folyamat eredménye? Mennyire játszanak szerepet egy-egy adott helyzet kialakulásában a csecsemő veleszületett adottságai? Mennyire illeszkedik a gyermek alaptermészete a szülőkéhez? Az adott probléma intenzitása, tartóssága meghaladja-e a “normál” fejlődés határait?

A szülő-csecsemő konzultáció célja kifejezetten az, hogy ilyen nehézségek fennállása esetén segítséget nyújtson.

E komplex problémakörnek a megoldása (korai felismerés, megelőzés, illetve célzott, a kapcsolatra irányuló intervenció) interdiszciplináris és speciális szakmai felkészültséget igényel. A módszer integrált, a kötődéselméleten és a rendszerszemléleten alapszik, interakció-fókuszú.

A konzultációk alatt a konzulens a szülőkkel történő “együtt” gondolkodás során, a probléma hátterének felderítését és megoldását tűzi ki célul. Gyakran videofeedback technika is alkalmazásra kerül. A gyermek a konzultációkon mindig jelen van.

A szülő- csecsemő és kisgyermek konzultáció figyelembe veszi az alakuló szülő- gyermek kapcsolat egyediségét, individuális mintáját.