Elhízott, túlsúlyos gyermekek

2024. április 12.

A gyermekpopulációban minden harmadik gyermek túlsúllyal küzd, és három évtized alatt megnégyszereződött az elhízott gyermekek száma – derült ki WHO 2022-ben publikált felmérésből. Ez nagyon magas szám. „Hazánk a középmezőnyben található” – sorolja az aggasztó adatokat Dr. Kálovics Tamás, a Dr. Rose Magánkórház csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa.

drrose-gyermekkori-elhízás-túlsúly.jpeg

Túlsúly és elhízás gyermekkorban

Tisztázzuk mit is tekintünk gyermekkorban túlsúlynak. „Hogyan tudjuk számszerűen meghatározni akár szülőként, akár orvosként? Nem lehet ugyanis a gyermekek esetében ugyanazt a számítási módot alkalmazni, mint a felnőtteknél” – hívja fel a figyelmet a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa. 

Gyermekkorban nem elegendő csak a testmagasságot és a testsúlyt nézni. Bár itt is testtömegindexet használunk, de ebben nagyon fontos a gyermekek neme és az életkora is. Az ehhez viszonyított százalékos környezetben helyezzük el az adatait, és ennek megfelelően határozzuk meg, hogy ki túlsúlyos, illetve ki az, aki elhízott. „A százalékokat úgy nézzük, hogy az adott nemhez és életkorhoz tartozó korcsoporthoz viszonyítunk” – avat be a számolás technikájába Dr. Kálovics Tamás, aki az alábbi példával illusztrálja is ezt.

Percentilis érték

Ha valaki a 80-as percentilis értékkel  rendelkezik, vagy afölött, akkor az azt jelenti, hogy az adott korú és nemű gyermekek 80 százalékának alacsonyabb a testtömegindexe, a gyermek viszont nem tartozik közéjük, mert túlsúllyal rendelkezik a korosztályához képest. Ha ez a szám 90 fölött van, akkor viszont már elhízásról beszélünk. (A percentilis érték tehát azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, a testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál.)

Sokszor látjuk a gyermekeken a fejlődés különböző szakaszaiban, hogy itt-ott zsírpárnák jelennek meg testükön. „Nem szabad megijedni, mert ez még nem feltétlenül túlsúly. A gyermekek ugyanis a növekedéssel nagyon jól tudják ezt kompenzálni” – magyarázza Dr. Kálovics Tamás.

Ha már a 80-as percentilis felett található egy gyermek testtömegindexe, akkor mindenképpen lépnünk kell. De nem kell drasztikus megoldásokra gondolni, hiszen a gyermekek fejlődésben vannak, így a testsúly csökkentése nem minden esetben cél, hanem inkább a testsúly megtartására törekszünk, amit majd ők növekedéssel később kompenzálni tudnak.

A családi minta szerepe

Se gyógyszeres kezelést, se konkrét fogyókúrát nem szoktunk javasolni. Sokkal inkább fontos az életmódváltás, amibe az egész családot be kell vonni, hiszen a példamutatás meghatározó. Nagyon fontos, hogy minél egészségesebb, változatosabb, megfelelő számú étkezést biztosítsunk a gyermekek számára. Kerüljük a natív cukrot tartalmazó élelmiszereket, főként a cukros üdítőitalokat, bár ők nagyon szeretik ezeket. 

Ugyanilyen fontos a rendszeres testmozgás. Itt sokszor elmondják, hogy már a napi egy óra is nagyon jó hatással van a gyermekekre, de a lényeg, hogy rendszeresnek kell lennie. A legjobb, ha az egész család minél gyakrabban olyan programokat választ, amelyekkel még jobban elmélyíti a gyermekben az életmódváltozást, az új egészséges életmódot. „Különösen nagy szükség van erre, hiszen tudjuk, hogy a gyermekek, főként iskolás korban az iskolai körülményekből adódóan szinte a teljes napot ülve töltik. Ezt kiegészíti még az otthoni képernyő előtt töltött idő is, aminek a csökkentése elengedhetetlen az életmódváltás folyamatában” – emeli ki Dr. Kálovics Tamás.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Hogyha már elhízással találkozunk, tehát már a 90-es percentilis fölött található a gyermek testtömegindexe, akkor mindenféleképpen szakemberhez kell fordulni. Tény, hogy legnagyobb százalékban ezek életmódból fakadó problémák, ám van néhány olyan kórállapot, ami ezt megalapozhatja.

Ilyen esetben mindenféleképpen kezdeményezni kell egy endokrinológiai kivizsgálást, és adott esetben genetikai kivizsgálás is szóba kerülhet azért, hogy kiderüljön, van-e valamilyen egészségügyi gyökere az elhízásnak, vagy pedig egyszerűen csak életmódváltásra van szükség.

Felnőttkori kockázatok, gyerekkori traumák

A gyermekkori elhízás azért különösen veszélyes, mert egészségügyi kockázatot jelent az adott életkorban, ráadásul hosszú távú következményei is vannak. Fiatal felnőttkorban, illetve felnőttkorban a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát jelentősen emeli, és mindezek mellett pszichoszociális megterheléssel is jár a gyermekek számára. „Sokkal nehezebben megy nekik a közösségbe való beilleszkedés, sokkal jobban ki vannak téve adott esetben a korcsoportbeli bullyingnak. Az önbizalmukat elvesztik, depresszióra hajlamosak, még inkább az ülő életmódot választják. Tehát ördögi körbe kerülnek” – hívja fel a figyelmet a Dr. Rose Magánkórház csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa, aki azt is hozzáteszi, hogy az elhízott gyermekek több mint a 60 százaléka felnőttkorra is kövér marad, ha elmaradnak az időben megkezdett programok, kezelések.