Mik a hajhullás okai és mit tehetünk ellene?

2023. október 2.

Történelmünk hajnalán a hosszú, dús hajkorona a győzelmeket, ezáltal az erőt és a férfiasságot jelentette sokáig a harcosoknál, később pedig nőknél a nőiesség, a termékenység szimbólumává vált. Talán mindebből is adódik, hogy ha ritkulni kezd hajkoronánk, az mindkét nemet megviseli. Napi 60-100 hajszál elvesztése a hajszálaink életciklusának a része. Azonban, ha ennél is többet veszítünk, már lehet okunk az aggodalomra. A hajhullás okai szerteágazóak lehetnek, nőgyógyászati problémák, hormonzavar vagy gyulladás is meghúzódhat a háttérben. Cikkünkben bemutatjuk, mik a hajhullás legfőbb kiváltó okai, és milyen hatékony természetes módszerekkel tudunk úrrá lenni a problémán.

A hajhullás okai

Hogyan néz ki a haj természetes életciklusa?

Mi mindenből épül fel hajunk?

Egy embernek általában 100.000-150.000 hajszála van, melyek mindegyikét 3%-nyi víz és 97%-nyi keratin alkot. Ezek a kis keratinszálak úgy rendeződnek el, hogy összességében nagy teherbírással rendelkezzenek. A közöttük lévő, nagy víztartalmú terület a kocsonyás állomány. Ez tartalmazza a hajszálak színét megadó melaninokat is.

A hajszálak életciklusa és tápanyagfelvétele

A hajszálak úgy jutnak tápanyaghoz, hogy az első, növekedési fázisukban (kb. 2-6 évig) közvetlen kapcsolatban állnak vérünkkel, a sejteken kívüli folyadékokkal és a nyirokfolyadékkal. A hajszálaink 85%-a van egyszerre növekedési fázisban, amelyben naponta 0,3-0,5 mm-t is hosszabbodhatnak. Amint a fejbőr felszínét elérik, megszilárdulnak hajszálaink külső rétegei is – így minden addig felhalmozódott nyomelemet, ásványi anyagot és méreganyagot magukba zárva.

A második, átmeneti fázisukban hajunk nem nő tovább. Ha nem kapnak több tápanyagot, a hajhagymák is elsorvadnak, mihelyt a felszínre kerülnek. Ebben a ciklusban hajszálaink 1-3%-a van, míg a harmadik, nyugalmi/várakozó fázisban, mely 3-6 hónapig tart, kb. 15%-uk. Ilyenkor már nem működik a hajgyökér, és az új, növekvő hajszál szép lassan kitolja a régit.

Mennyi hajhullás tekinthető normálisnak?

Évszakváltásokkor – például ősszel vagy tavasszal – hajkoronánk is megújul. Így előfordul, hogy egy ideig jobban látható a hajveszteség, mint máskor. A menopauza idején, vagy az idősebb férfikorba lépve szintén tapasztalhatunk hasonló jelenséget. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy normális mértékben hullik-e a hajunk, egy egyszerű trükkel megtudhatjuk. Fogjunk a mutató-és a hüvelykujjunk közé kb. 40 hajszálnyi mennyiséget belőle. Amennyiben végighúzva ujjainkat rajtuk alulról felfelé, a hajszálak tetejéig, több mint 6 hajszál marad a kezünkben – még 3 hónapon túl is – az már nem egészséges mértékű hajhullásnak tekinthető.

A hajhullás 10 leggyakoribb oka

A hajhullás típusai

  • Diffúz hajhullás: ebben az esetben fejbőrünk minden részéről nagyjából azonos mennyiségben hullanak ki hajszálaink. A jelenség hátterében állhat alultápláltság, krónikus betegségek, de cink-és vashiány is. Előfordulhat kemoterápia, sugárkezelés mellett, fogamzásgátló szedésekor és szülés után is.
  • Foltos hajhullás: ha egy egybefüggő területen (több tenyérnyi vagy „csak” lencsényi méretben) hajhiányt észlelünk magunkon. Ezt okozhatják különböző autoimmun betegségek, a pajzsmirigy működési zavara, gyulladásos betegségek, gócfertőzések (krónikus mandulagyulladás, rossz fog), valamint vérbaj is.
  • Férfias típusú kopaszodás: az androgén alopécia is egyfajta foltos hajhullást jelent. Nevétől ellentétben ez a probléma nőket is érinthet, nem csupán férfiakat.

A hajhullás kiváltó okai

  1. Időskori hajhullás: az időskorra általánosan jellemző a hajvesztés felgyorsulása, a kopaszodás, vagy a hajritkulás látványosabbá válása.
  2. Androgén eredetű hajhullás: a férfiaknál gyakran öröklődik, és a férfi nemi hormonokhoz kötődik, míg nők esetében csak részben vezethető vissza a megnövekedett mennyiségű androgén hormonra. A menopauza beállta ugyanis azzal párhuzamosan, hogy a férfihormonokat növeli, az ösztrogéntermelést csökkenti. Így már a 20-30-as éveikben a hölgyek is szenvedhetnek hajhullástól.
  3. Hormonális változások: a fentebb említett tényezőkön kívül például a PCOS (policisztás ovárium szindróma) is okozhat hajhullást, nagyrészt az androgénhormonok túlsúlya miatt.
  4. Tartós stressz, vagy váratlan trauma: tartós stressz hatására, a vérnyomásunk megemelkedésével kevesebb tápanyag és vér jut a bőr apró hajszálereibe. Ha pedig hajgyökerünk nem kap elég tápanyagot, megnő a nyugalmi állapotú hajgyökerek aránya. Így azt tapasztaljuk majd, hogy sokkal több hajunk hullik ki a szokásosnál.
  5. Betegségek és gyógyszerek: ha cukorbetegséggel küzdünk, pajzsmirigy alulműködésünk vagy épp túlműködésünk van, illetve kezeletlen nőgyógyászati vagy fogászati gondunk, valamilyen krónikus gyulladásunk (ízületi gyulladás, colitis), az is vezethet hajritkuláshoz. Azonban bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet a probléma.
  6. Szezonalitás: az évszakok változásakor némileg intenzívebb lehet a hajvesztésünk. Ez kb. 1-1,5 hónapig tarthat, és a leginkább ősz elején számíthatunk rá, miután a hajunkat több napfény, klóros víz érte, illetve az izzadás miatt is gyakrabban mostuk, mint általában. Azonban, ha 60-80 szálnál is többet veszítünk naponta, az már nem feltétlenül jó jel.
  7. Várandósság és szülés következtében fellépő hajritkulás: a terhesség után az ösztrogénszint leesésével felléphet a jóval nagyobb mértékű hajhullás problémája. Azonban szerencsére általában egy éven belül visszanyerhetjük hajunk eredeti dússágát, hiszen ez csak egy átmeneti állapot.
  8. Helytelen hajviselet és hajápolási szokások: kedvenc frizuránk a szoros lófarok, a szépen befont haj vagy a magasra tűzött konty valamelyike? Ha hajunkat túlságosan igénybe vesszük annak formázásával, a szoros hajviseletekkel, a hajsütővassal, a haj festésével vagy vasalásával, annak előbb-utóbb fürtjeink láthatják kárát. Ugyanis ezek mind-mind roncsolják a hajszálak szerkezetét, a hajunk folyamatos húzása pedig a hajgyökerek elsorvadásához is vezethet. És akkor még nem is említettük az UV-sugárzást, mely komoly pusztítást végezhet, ha nem védjük ellene fejbőrünket.
  9. Tápanyag- és vitaminhiány: egy alacsony fehérjetartalmú diéta, fogyókúra komoly aminosav-és vitaminhiányt idézhet elő. Emellett a vas-és a cinkhiány, valamint a vérszegénység komoly rizikófaktora a hajhullásnak is.
  10. A fejbőr problémái: a felborult fejbőregyensúly (például egy gombás fertőzés miatt), az ótvar vagy az atkás, tetves fejbőr is okozhat hajritkulást.

Milyen vizsgálatok szükségesek a diagnózishoz?

Első körben a bőrgyógyászunkhoz vagy endokrinológusunkhoz érdemes elmenni, ha hajhullásra gyanakszunk. Ő kérdéseket tesz fel arra vonatkozóan, hogy a családunkban volt-e már ilyen probléma, majd megvizsgálja fejbőrünket és hajunkat. Ha nem talál semmilyen gyulladásra utaló jelet, akkor a következő állomás a laboratóriumi kivizsgálás. Ilyenkor az alábbi értékeket érdemes megnézetnünk a teljes kép érdekében:

  • vérkép
  • vas és cink szintje
  • tesztoszteronszint
  • CRP (C-reaktív protein)
  • B12-vitamin szintje
  • süllyedés
  • májfunkció
  • RF (reuma faktor)
  • SHBG (szexhormon kötő globulin)
  • pajzsmirigy-funkciók
  • cöliakia specifikus antitestek
  • transzferrin (a vér vasszállító fehérjéje)
  • ANA és ENA (antinukleáris antitestek jelenléte, melyek autoimmun betegségre is utalhatnak)

A legjobb természetes módszerek hajhullás ellen

  • Hajhullást okozó betegségek kezelése: a legelső lépés, hogy a kivizsgálással feltárt betegségeket kezelni kezdjük.
  • Megfelelő dermokozmetikumok: válasszunk olyan kozmetikumokat, melyek tartalmaznak koffeint, hajnövekedést serkentő növényi hatóanyagokat.
  • Sampon, balzsam, hajszesz: vegyünk olyan hajápolási termékeket (szérumok, hajerősítő samponok stb.), melyeket kifejezetten speciális fejbőrűeknek fejlesztettek ki.
  • Le a copfokkal: ha nem szeretnénk teljesen elhagyni a szorosabb hajviseletet, akkor is engedjük ki néha a hajunkat, vagy kicsit lazábbra copfunkat, hajfonatunkat a szokásosnál.
  • A magas hőkezelés elhagyása: a hajszárítást lehetőleg ne a legmagasabb fokon végezzük, hiszen idővel emiatt is a hajszálak elvékonyodásával számolhatunk.
  • Káros szokások mellőzése: kerüljük a dohányzást, az alkoholt, az energiaitalokat vagy más, érszűkülést eredményező tevékenységeket.
  • A vízminőség fontossága: ha tudjuk, hogy nem túl jó minőségű felénk a víz, egy zuhanyrózsára felszerelhető vízszűrőért hajunk nagyon hálás lesz majd.
  • Egészséges étrend: fogyasszunk minél több, proteinben gazdag ételt. Ebből a szempontból a mediterrán diéta lehet a leghatásosabb, hiszen az ásványi anyagokban és vitaminokban is rendkívül gazdag.
  • Vitaminok: a legfontosabb az olyan tápanyagok fokozott bevitele, mint az A, B, C, D és E-vitaminok, cink, illetve vas. A megfelelő B-vitamin bevitele akár meg is állíthatja teljesen a hajhullást, míg az E-vitamin és a cink gyorsítja a haj növekedését, és hozzájárul bőrünk rugalmasságához.
  • Megfelelő hidratálás: a vízfogyasztás kulcsfontosságú a tápanyagok, főképp a víz alapú vitaminok beépülésében, és a megfelelő vérkeringés fenntartásában is.
  • Gondoskodjunk a hővédelemről: csökkentsük a hajformázók használatát, és nyáron fokozottan használjunk hő- és fényvédő spray-ket.
  • Természetes alapú pakolások, esszenciális olajok: a borsmenta- és a levendulaolaj, valamint a ricinusolaj is segíthet hajnövekedésünk fokozásában.
  • Gyógynövények: az apróbojtorján, a mezei zsúrló, a csalán, a kamilla vagy a nyírfalevél egyformán jótékony hatással vannak fejbőrünkre.
  • Hajmasszázs: eredményes lehet az aloe verás és a kókuszolajos hajmasszázs a hajritkulás kezelésére.
  • Helyes hajmosás: apróságnak tűnhet, de érdemes erre is figyelnünk. Körkörösen masszírozzuk a fejbőrbe a sampont, és csak félszáraz állapotában kezdjük el kifésülni a hajunkat a hajmosást követően.

Azonban, ha már tapasztaljuk magunkon az egészségtelen hajhullás jeleit, ne várjunk a kivizsgálással. Mögötte ugyanis akár komolyabb probléma is állhat, mely hosszú távon egészségünket is veszélyeztethetik.

A Dr. Rose Magánkórház tapasztalt, gondos endokrinológusai segítenek kivizsgálni hajritkulásunk pontos okait. A laborvizsgálatok mellett sor kerülhet szükség szerint képalkotó vizsgálatokra is. A magánklinika személyre szabott kezelési terveivel, korszerű diagnosztikai eszközeivel és az endokrinológia területén szerzett, magas szintű tapasztalatával áll a páciensek rendelkezésére.