Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Okostányér: a tudatos táplálkozás útmutatója

A modern táplálkozástudomány egyik legizgalmasabb fejlesztése az úgynevezett okostányér: egy eszköz, amely egyszerű, de hatékony útmutatást nyújt a helyes táplálkozás megértéséhez. Dobák Zita a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa szerint az okostányér hatékony eszköz, az egészséges táplálkozás alapjainak bemutatására. De hogyan segíthet ez az egyszerű eszköz az egészségesebb étkezési szokások kialakításában?

Hogyan növelhetjük az egészségben eltöltött éveink számát?

40 éves kor felett, a hosszú és egészséges élet érdekében, különösen tudatosan kell magunk és a családunk egészségével foglalkoznunk. Nagyrészt rajtunk múlik, hogy életünk második felét szellemileg, lelkileg és testileg frissen, harmóniában éljük-e. Tapasztalati tény: már apró változtatások is sokat segítenek abban, hogy egészséges életéveink száma növekedjen és életminőségünk javuljon.

Mozgásszervi ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálatok speciális területe a mozgásszervi ultrahang vizsgálat, amellyel már a 0,5-1 mm körüli képletek is megfigyelhetők, így a lágyrészek a bőrfelszíntől egészen a csont kéregállományáig jól áttekinthetők és egymástól egyértelműen elkülöníthetők. Dr. Németh Ildikó radiológus szakorvos, a Dr. Rose Magánkórház radiológiai részlegének vezetője avat be bennünket a vizsgálati lehetőség részleteibe. A csontok ábrázolását kétirányú röntgenfelvétel biztosítja. A csontok környezetében levő lágyrészek ultrahang vizsgálattal megítélhetők. A röntgenfelvételen látszódó csontelváltozások, csontsérülések, műtéti fémárnyékok, csontok környéki meszes képletek, idegen testek ábrázolása az ultrahang vizsgálat értékelhetőségét növelik. Ráadásul, mivel az ultrahang nem jár ionizáló sugárzással, életkortól függetlenül alkalmazható, tehát a gyerekek vizsgálatánál is nagy segítséget jelent.

Öt plasztikai műtét története

A 18 éves Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészeti részlegén a kórház 4 plasztikai sebésze közel 15.000 beavatkozást végzett. Most öt olyan páciensük mondja el történetét, akiknek az életét megváltoztatta a plasztikai műtét. Fogyás utáni plasztikai műtét, szülés utáni plasztikai beavatkozás, mellimplantátum csere, onkoplasztika műtét és arcplasztika – ismerjék meg öt nő élettörténetét a különböző műtétek kapcsán.

Szendvicsgeneráció – az önfeláldozás nem megoldás

Szendvicsgenerációnak, másnéven X generációnak nevezik a 35-55 éves szülőket, akik a gyermekvállalás kitolódása miatt sokszor még kisgyermekeikről gondoskodnak, emellett pedig az idősödő, betegeskedő szüleik ápolása, a róluk való gondoskodás is rájuk hárul. Dr. Kopacz Erikát a Dr. Rose Magánkórház pszichiáterét kérdeztük a sokakat érintő élethelyzetről.

Gyomorbetegségek: megelőzés és kezelés Dr. Harasta Edittel

Gyomorpanaszaink gyakran zavarják mindennapjainkat, de a megelőzés és hatékony kezelés sokkal egyszerűbb lehet, mint hinnénk. Be kell tartani egy alapszabályt, ami az élet minden területén hasznos: ne halogassuk a problémákat, inkább kérjük szakértő segítségét, és megfelelően kezeljük azokat! Cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológus szakorvosa, Dr. Harasta Edit segítségével megvizsgáljuk a gyomor leggyakoribb betegségeit, és tanácsot adunk arra, hogyan kezeljük őket.

Gyógytorna videók

Gyógytorna videóinkat ortopédiai műtéten átesett betegeink számára készítettük. A Dr. Rose Magánkórházban gyógytornászaink már az operáció másnapján, a bennfekvés ideje alatt megkezdik a páciens állapotától és a műtéti beavatkozástól függő fizioterápiás kezelést. Videóinkkal az otthoni gyógytorna gyakorlatok kivitelezését, a műtét utáni helyes mankóhasználatot és a tiltott mozdulatok megértését szeretnénk segíteni.

Nyáron is egészségesen!

Szabadság ideje alatt is ragaszkodjuk egészséges szokásainkhoz. Élvezzük a nyári időszak lehetőségeit, tartózkodjunk sokat a szabadban, túrázzunk, sportoljunk. Az egészséges étkezéssel kapcsolatban Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikus szakértője foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.