Önbecsülés fogyással - A helyes táplálkozás és a testmozgás tervezése kulcsfontosságú a sikerhez

2024. május 28.

Magyarországon a felnőtt lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott, kevesebben vannak a normál testsúllyal rendelkezők, mint a túlsúlyosak. A 26 BMI feletti súly már egészségkockázatot jelent: többek között növekszik a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye, a daganatos esetek száma, emelkedik az ízületi betegségek és a cukorbetegség esélye, valamint a várható élettartamra is negatív hatással van. Ismerjék meg páciensünk fogyásának történetét és a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus szakorvosának szakmai véleményét.

Dr. Rose Magánkórház önbecsülés fogyással

A súlyfeleslegtől megszabadulni nehéz feladat, de kitartással, türelemmel és odafigyeléssel sikerülhet. Gábor esetében is ez történt, akit fogyásáról kérdeztük: ismerjék meg, hogy miként változtatta meg egy fiatalember önbecsülését 35 kilogrammnyi súlycsökkenés.

Mióta kísérti a túlsúly?

Az elhízás problémája már 10 éves korom óta jelen volt az életemben, felelőtlen étkezési szokások és mozgáshiány miatt. Nem volt egy adott pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy változtatok, inkább fokozatosan jutottam el a döntésig. A változás iránti igény belülről fakadt, miután felismertem, hogy a túlsúlyom komoly egészségügyi problémákat okoz, mint például a térdemben keletkezett porcleválások vagy a magas vércukorszint.

Milyen lépéseket tett a fogyás érdekében?

Első lépésként a táplálkozásomra kezdtem odafigyelni, kevesebb kalóriát fogyasztottam, mint amennyit elégettem. Ez a kalóriahiányos étrend segített nekem abban, hogy hét hónap alatt 35 kilót adjak le. Emellett rendszeres testmozgásba kezdtem, ami eleinte csak napi sétákat jelentett, később pedig komolyabb edzéseket is beiktattam.

Milyen hatással volt ez a változás az önérzetére és testképére?

A fogyásom után jelentős javulást tapasztaltam az önbecsülésemben és fizikai megjelenésemben. Azonban a gyors súlycsökkenés lógó bőrt hagyott maga után, ami újabb kihívások elé állított. Ezt követően döntöttem úgy, hogy plasztikai műtéteket végeztetek, amelyek a mellkasom és hasam korrekcióját célozták. A műtétek után az önbizalmam még inkább megerősödött, hiszen a korlátozó fizikai tényezők megszűntek.

Hogyan változott meg a mindennapi élete a fogyás és a műtétek után?

Az életmódom teljes átalakuláson ment keresztül. A sportolás szerves része lett a napjaimnak, ami nemcsak fizikai, hanem mentális egészségemre is pozitívan hatott. A COVID pandémia alatt is igyekeztem aktív maradni, ott azért volt egy kis megtorpanás, de a sportot a fogyásom óta sosem hagytam abba. Az egészséges szokásaim megtartása hosszú távú elköteleződést igényelt, amit tudatosan építettem be a mindennapjaimba.

Mit tanácsolna azoknak a fiataloknak, akik hasonló helyzetben vannak, mint ön volt?

Mindenekelőtt azt javaslom, hogy keressenek szakmai segítséget, mert a helyes táplálkozás és a testmozgás tervezése kulcsfontosságú a sikerhez. Fontos, hogy türelmesek legyenek magukkal és realisztikus célokat tűzzenek ki. A fogyás nem egy éjszaka alatt történik, hanem kitartó munkát és elkötelezettséget igényel. És nem szabad elfeledni: a belső változás a legfontosabb, a külső csak követni fogja azt.

Dr. Junger Évát, a Dr. Rose Magánkórház kardiológus, belgyógyászát kérdeztük arról, hogy milyen betegségek kialakulását csökkenti, ha sikerül megtartanunk, vagy elérnünk az ideális testsúlyunkat?

Régóta tudjuk, hogy a túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, az egyre növekvő súlyfelesleg számos betegség megjelenését okozhatja és évekkel rövidítheti meg az életet. 

Minden plusz kiló emeli a vérnyomást, ami végül magasvérnyomáshoz vezet; különböző anyagcsere zavarokat eredményez: rontja a cukoranyagcserét, az inzulin rezisztencián túl a 2. típusú cukorbetegség kialakulását idézi elő; emeli a vérzsírszinteket, zsírmájat, korai érelmeszesedést okozva; a magas húgysavszint következtében pedig köszvény alakulhat ki.

A jelentősebb túlsúly légzési problémákat, illetve alvási apnoet is (alvás alatti rendellenes légzés) okozhat. Előfordulhat – főként üléskor – hogy a rekeszizom felnyomásával a tüdőkapacitást szűkíti, az így csökkent agyi oxigénellátással ún. Pickwick-szindróma is felléphet, folyamatos álmossággal, hirtelen elalvással.

A fenti többszörös rizikótényezők a korai érelmeszesedés kialakulását eredményezik, a szív koszorúserekben infarktussal, az agyi erekben stroke-kal veszélyeztetve.

Továbbá befolyásolja mind a női, mind a férfi hormonális rendszert, a nagyobb súly mellett ízületi elváltozások, akár lelki panaszok jelentkeznek, melyek miatt kevesebb lesz a testmozgás, ami tovább fokozza a rossz irányú folyamatokat, önmagába visszatérő körként.  

Az utóbbi években pedig azt is kimutatták, hogy az elhízottak körében magasabb bizonyos rákbetegségek előfordulása, főként az emésztőszervi, illetve nemi szervi daganatok megjelenése.

A fenti eltérések nem mindenkinél jelennek meg egyformán, a családi hajlam és az életmód nagyban befolyásolja, hogy kinél mi kerül előtérbe, ezért érdemes megismerni az öröklött tendenciákat a családban, és annak megfelelően fokozottan figyelni és cselekedni.

Mi a tapasztalata, hogy tartható fenn az elért, ideális testsúly? Mit jelent az életmódváltás?

A pácienseknél azt látom, hogy meghallgatják az orvosok, szakemberek javaslatait, általában tisztában vannak az elhízás veszélyeivel, de ténylegesen keveset tesznek ellene, magukat sokáig talán kivételnek tartják ezek alól. 

Rendszerint egy megrázó felismerés, történés, szembesülés váltja ki a valódi tenni akarást, pl. közeli ismerős vagy rokon betegsége, halála, betegség kialakulása, vagy a fizikai korlátozottsággal való szembesülés. Ezt a pontot tudjuk mi szakemberek megragadni, ilyenkor tudunk a legtöbbet segíteni a pácienseinknek.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy több szakember, így dietetikus, belgyógyász, kardiológus, endokrinológus, gyógytornász, ortopédus, akár pszichológus, plasztikai sebész együttműködésével, hosszútávon folytatható életmódváltozást kell kialakítani.

Tudjuk, hogy a kampánydiéták eredményei átmenetiek, a jojó-hatást erősítik, hacsak nem sikerül tartósan kialakítani a megfelelő szokásokat. Figyelni kell az étkezéssel történő energia bevitel és az elegendő mozgással leadott energia arányaira, megfelelő étkezési szokásokat kell kialakítani, és az evés helyett más örömforrásokat felfedezni az életben.

Kapcsolódó cikkünk: Plasztika férfiaknak