Hogyan növelhetjük az egészségben eltöltött éveink számát?

2023. szeptember 7.

40 éves kor felett, a hosszú és egészséges élet érdekében, különösen tudatosan kell magunk és a családunk egészségével foglalkoznunk. Nagyrészt rajtunk múlik, hogy életünk második felét szellemileg, lelkileg és testileg frissen, harmóniában éljük-e. Tapasztalati tény: már apró változtatások is sokat segítenek abban, hogy egészséges életéveink száma növekedjen és életminőségünk javuljon.

drrose-idoskori-egeszseg-lelbach-adam.jpeg
  • Maradjunk fizikailag aktívak - legalább naponta fél óra intenzív gyaloglással teljesíthetjük a szükséges mozgásmennyiséget. Megtett lépésszámunkat tudatosan és fokozatosan növeljük, ebben az okostelefon vagy okosóra segítségünkre lehet.
  • Változtassunk étkezésünkön: részesítsük előnyben a növényi alapú, magas rosttartalmú alapanyagokat, fehérjebevitelünk jelentős részét elfogyaszthatjuk fehérjedús zöldségfélékkel.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy látásunk és hallásunk nem károsodott-e. Társas kapcsolataink megtartásában segít, ha megfelelően érzékelünk és részt tudunk venni a körülöttünk lévők kommunikációjában. Ebben a rendszeres látás- és hallásvizsgálat, szükség esetén szemüveg és hallókészülék lehet a segítségünkre.
  • A jó minőségű alvás meghatározza mindennapjaink életminőségét és az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását is befolyásolja.
  • Amennyiben lehetőségünk van, munkahelyi tevékenységünk/hivatásunk hirtelen befejezése nem javasolt. Ha örömünk telik a munkánkban, bátran folytassuk nyugdíjas éveinkben is.
  • A társas kapcsolatok minden életkorban fontosak, de idős korban többet kell tennünk, hogy aktívak maradjunk ezen a téren is. Keressük a hasonló érdeklődésű emberek társaságát.
  • Életigenlő gondolatok, pozitív szemlélet: tudatosan keressük a mindennapi pozitív élményeket és a motiváló emberek társaságát.

Az időskori egészséggel foglalkozó írásunkban a Dr. Rose Magánkórház kardiológus, belgyógyász, ortopéd sebész és urológus szakorvosai adnak útmutatót az aktív időskor eléréséhez, maguk is túl az 50, 70 sőt 80 éves életkoron, saját személyes példáikat is megemlítve.