A mellrákszűrés vizsgálati módszerei

2022. április 22.

Hazánkban a 40 év feletti nők esetében az emlőrák fokozott egészségügyi kockázatot jelent, ezért rendszeres emlőszűrés javasolt. A Dr. Rose Magánkórházban komplex emlőszűrést végzünk: Mammográfia, fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat keretében.

210918 BAR PHO Dr.Rose Röntgen10193_RET04.jpg

A vizsgálatokhoz csúcstechnológiás direkt digitális mammográfiás készüléket használunk. Szükség esetén 3 dimenziós tomoszintézis, biopszia (vékony és vastagtűs), valamint sztereotaxiás mintavétel is történik. A mammográfiás vizsgálat a SIEMENS Healthineer csúcskategóriás Mammomat Inspiration készülékével történik, amely 30%-kal kevesebb sugárdózis mellett eredményezi a kompromisszummentes képminőséget. Ultrahang vizsgálatokat a Philips Affiniti 50 készülék segítségével végezzük, amely megbízható teljesítményt, kiváló minőségű felvételeket és gyors diagnosztikai információt biztosít. A Dr. Rose Magánkórházban a mammográfiai vizsgálatok során a hazai és nemzetközi protokollokat követjük.

A képalkotó vizsgálómódszerek alkalmazása az emlődaganatok korszerű szűrésében

Mammográfia

Mammográfiai vizsgálat tünet vagy panasz esetén 30–35 éves kor felett javasolt – kivéve, ha egy éven belül történt ilyen vizsgálat és nincs indok a megismétlésre pl. új tumorgyanús tünet. Indokolt esetben 30 év alatt is elvégezhető, szükség esetén kiegészítve célzott, nagyított felvételekkel, vezérelt mintavétellel. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére.

Tomoszintézis

A digitális 3D tomoszintézis (Digital Breast Tomosynthesis, DBT) a 2D digitális mammográfián (Full-Field Digital Mammography, FFDM) alapuló vizsgáló eljárás, amely során a köríven mozgó röntgencső az emlőről kis sugárdózissal, rövid idő alatt 10–15 átfedő digitális képet készít. Az adathalmazból számítógépes feldolgozással vékony szeletvastagságú rétegképek és rekonstruált, a hagyományoshoz hasonló szummációs un. szintetikus 2D áttekintő képek készülnek. A sugárdózis csökkentése érdekében javasolt a hagyományos 2D felvételek részleges vagy teljes helyettesítése a szintetikus 2D képekkel, amennyiben az adott készülék erre hivatalos bizonyítvánnyal (pl. FDA engedély) rendelkezik. A 3D tomoszintézis az emlőszerkezet megítélésében érzékenyebb, a rejtőzködő elváltozások könnyebben felfedezhetők a magasabb szenzitivitás miatt. A hagyományos 2D képalkotás során diagnosztikus nehézséget jelentő összevetülő szövetek (szummáció) tisztázására a tomoszintézis jó hatásfokú. A vékony szeletekre bontott képeket analizálva az emlőszerkezet az összevetülés zavaró hatása nélkül ítélhető meg, a kóros szerkezeti disztorziók és a léziók határai így pontosabban értékelhetők, valamint a szummációból adódó álpozitív eredmények kiküszöbölhetők. Ezekből adódóan 29-41%-kal több daganat fedezhető fel, szűrésben alkalmazva a visszahívási ráta jelentősen csökken, a felesleges biopsziák elkerülhetők. Az emlőszűrésben különösen az olyan emlőszerkezetek (denz fibrotikus, fibroadenotikus) esetén jelent előnyt a tomoszintézis alkalmazása, amelyekben a hagyományos mammográfia alacsonyabb szenzitivitású.

Mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavétel

Mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavétel szükséges a nem tapintható, UH-val nem azonosítható és nem biztosan benignus (jóindulatú) elváltozásoknál, pl. mikrokalcifikációnál (mikromeszesedésnél). A célzás történhet ülve/fekve/oldalfekvő helyzetben egyaránt. Csak tomoszintézissel látható elváltozások, legtöbbször szerkezeti torzulások, célzása csak tomoszintézises sztereotaxiával végezhető el.

Ultrahang-vezérelt mintavétel

Ultrahang-vezérelt mintavétel javasolt az emlőből és a regionális nyirokcsomókból, ha a tapintható vagy nem tapintható elváltozás ultrahang vizsgálattal jól látható.

Forrás: cikkünk a IV. Emlőrák Konszenzus Konferencia szakmai útmutatója felhasználásával készült.