Hasplasztikai beavatkozás a várandósságot követően

2021. október 25.

A terhesség során meggyengült kötőszövet és a fogyás után megereszkedett bőr nem mindig regenerálódik, nagyban befolyásolják az alkati tulajdonságok és az életkor is. A lógó has nemcsak esztétikai értelemben okozhat frusztrációt, de kényelmetlenné teheti a sporttevékenységet is, megnehezítheti az öltözködést és önértékelési problémákat is okozhat. A hasplasztika lehetőséget nyújt a megereszkedett bőr és a felesleges zsírszövet eltávolítására, segítségével megszűnik a bőr lógása, a has ismét feszes és lapos lesz.

hasplasztika_blog

Egy nő életében az egyik legfontosabb esemény amikor kiderül, hogy kisbabát vár. Ahogy a baba az idő múlásával egyre nagyobb lesz a méh több tízszeresére tágul, melyet a hasizmoknak és a has bőrének is követnie kell. Ha már a fogantatás idején gondol erre és tornával, hasizom gyakorlatokkal ily módon is felkészítette a szervezetét a terhességre, akkor az edzett hasizom könnyebben fog regenerálódni, kisebb az esélye a has megereszkedésére. Fontos, hogy a terhesség ideje alatt szakítson időt rendszeres mozgásra, táplálkozzon egészségesen, kerülje a nagy mértékű elhízást. 
Még abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy mindent megtettünk az egészséges terheség és gondtalan szülés érdekében, sok szülés után lévő hölgynél marad fenn a megereszkedett, megnyúlt has problémája az után, hogy az édesanya elérte a terhesség előtti ideális testsúlyát.

Milyen problémákra jelenthet megoldást a hasplasztika?

  • A várandósság alatt nem ritka, hogy a hasizmok sérülnek. Ennek leggyakoribb oka, hogy nem képes követni a méh növekedését, vagy a kismama túlsúlyos, esetleg a baba nagy, vagy ikerterhesség áll fenn. 
  • A két, egyenes hasizom közötti összekötő rostok megnyúlnak, elvékonyodnak, míg végül egy hajszálvékony réteg tartja csak össze ezeket. Ilyen állapotban az izmok nem minden esetben tudják megfelelően tartani a hasat, a hasüreg előredomborodik, így könnyebben alakulhat ki sérv.
  • A terhesség után megnyúlt bőr külső kezelés, aktív testmozgás hatására sajnos a legtöbb esetben nem húzódik vissza, sokszor a bőr kötényszerűen meglóg mintegy eltakarva a szeméremcsontot. 
  • Korábbi, függőleges metszéssel végrehajtott császármetszéssel szült hölgyek hegkorrekciós műtéte, hasplasztikával kombinálható.

A műtét során plasztikai sebészünk az egyik csípőcsont irányából a másik felé, a köldök alatt elhaladva ejt hosszanti bemetszést, az úgynevezett bikini-vonalban. Ezután kimetszi a felesleges bőrt és zsírszövetet, egyesíti a megnyúlt, szétvált hasizmokat, a köldököt eredeti anatómiai helyzetében rögzíti. Fontos azonban a műtéti beavatkozás előtt, hogy az édesanya elérje az ideális testsúlyt, visszanyerje - amennyire csak lehet - a terhesség előtti testsúlyát. Mindez azért fontos, hogy a has bőre újból ne ereszkedjen meg, és biztosítsa a sikeres műtéti eredmény megtartását. A hasplasztikára általában a szoptatás befejezése után 6 hónappal kerülhet sor, mert a szervezetnek ennyi időre van szüksége a regenerálódásra.

Jó hír ez azoknak az újdonsült anyukáknak, akik több gyermeket szültek, vagy életkoruk miatt a has bőre nem volt olyan rugalmas, hogy megfelelően visszahúzódjon, vagy császármetszésük nem sikerült olyan szépen. Így kiváló megoldást jelent a hasplasztika, hogy ezután bátran vegyenek fel is kétrészes fürdőruhát, szűkebb pólót és boldogan szabaduljanak meg a bő ruháktól.