Mediterrán étrend receptek Giannival

2024. augusztus 16.

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. Az egészséges étrend – a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett – a prevenció egyik alappillére. A Dr. Rose Magánkórház orvosai is a mediterrán étrendet tartják követendőnek a hosszú és egészséges élethez. Régi páciensünk, a mediterrán konyhát kiválóan ismerő Gianni Annoni, és dietetikusunk Dobák Zita segítségével készült videósorozatunkban olyan mediterrán recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűen elkészíthetők és Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókból készülnek.

Mediterrán étrend receptek Giannival

A mediterrán étrend alapjai

Kutatások igazolják, hogy a mediterrán étrendet követők hosszabban és egészségesebben élnek. A Földközi tenget térségéből származó étrend számos egészségügyi előnye közül kiemelendő, hogy hatására alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. Az étrend szerint előtérbe kell helyezni a friss zöldségeket és gyümölcsöket, halakat, hüvelyeseket, olívaolajat és a dióféléket. További részletek a mediterrán diétával kapcsolatban ebben a cikkünkben olvashatók.

Tonhallal töltött cukkini

 A tonhallal töltött cukkini receptet Gianni a Nagymamájától tanulta, tonhal konzervből készül és akár konzerv paradicsom is használható, így egész évben könnyen elkészíthető. A videórecept itt elérhető.

 Tonhallal töltött cukkini 

Hozzávalók 4 főre:

  • 3-4 db cukkini 
  • 300-350 g konzerv tonhal 
  • 300 g konzerv paradicsom / paradicsompüré 
  • 1-2 fej fokhagyma 
  • 1 fej hagyma 
  • só 

 A cukkinik közepét kiszedjük, a belsejét egy tálba tesszük, majd keverjük hozzá a tonhalat, apróra vágott fokhagymát, illetve, ízlés szerint sózzuk. Egy kis olívaolajjal összedolgozzuk, hogy szép egynemű masszát kapjunk. 

A még hideg serpenyőbe olívaolajat csurgatunk, rátesszük az apróra vágott hagymát, amit közepes lángon kis só hozzáadásával megdinsztelünk. 

Eközben megtöltjük a cukkinikat. A maradék töltelékünket hozzákeverhetjük a megdinsztelt hagymához és hozzáadjuk a paradicsomokat/paradicsompürét is. Ezt összeforraljuk. A töltött cukkinikat, babérlevelet a szószba tesszük, ízlés szerint sózzuk. Letakarva készre (ressre) főzzük, majd tálaljuk. 

Branzino alla mediterranea

A branzino (tengeri sügér) alla mediterranea recept az alap ízesítőkön felül mindösszesen 5 hozzávalóból készül, és bármilyen hallal elkészíthető. A videórecept itt elérhető.

Branzino (tengeri sügér) alla mediterranea 

Hozzávalók 2 főre:

  • branzino filé (2 filé)
  • paradicsom (300-400 g)
  • fekete olívabogyó (maggal, 50-100 g)
  • kapribogyó ízlés szerint
  • citrom (fél citrom)
  • friss rozmaring ízlés szerint (1-2 szál)
  • olívaolaj
  • fehérbor
  • padlizsán (1-2 db)
  • cukkini (1-2 db)

A halfilét bőrével lefelé egy zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Az olívabogyókat, fokhagymákat kicsit összenyomkodjuk, a citromból karikákat/szeleteket vágunk és felaprítjuk a paradicsomokat. Ezeket a kapribogyókkal, friss rozmaringgal együtt a tepsibe a halra, hal mellé tesszük. Megsózzuk. Kis olívaolajjal, fehérborral meglocsoljuk.

A grillezett zöldséghez a padlizsánt, cukkinit felvágjuk, majd sóval, olívaolajjal bepácoljuk, kis időre állni hagyjuk. Majd egy forró serpenyőben további zsiradék hozzáadása nélkül meggrillezzük.

A halat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, körülbelül 10 perc alatt megsütjük. A halat a zöldségekkel ízlés szerint tálaljuk.

Kókusztejes panna cotta friss gyümölcsökkel  

A desszert is beilleszthető a mediterrán étrendbe, csak készüljön sok gyümölccsel és kevés cukorral. Ez a panna cotta recept kókusztejjel készül, így a laktózérzékenyek is elkészíthetik. A videórecept itt elérhető.

Hozzávalók (2-3 adag): 

  • 290 g kókusztej vagy más növényi tej (pl. zab, rizs, kesudió, mandula) 
  • 330 g kókusztejszín vagy más növényi tejszín (pl. zab, rizs, kesudió, mandula) 
  • kb. 3 evőkanál cukor, ízlés szerint 
  • 4-5 db lapzselatin vagy 15-18 g porzselatin 
  • 1 vaníliarúd 
  • idény szerinti friss gyümölcsök ízlés szerint, kb. 100 g/adag 

A tejet és tejszínt a cukorral, vaníliával felmelegítjük. A lapzselatint beáztatjuk bő és hideg vízben. Kinyomkodjuk és felolvasztjuk a 60 fokra visszahűlt tejes elegyünkben. Pohárkába adagoljuk és dermedésig pihentetjük legalább 3 órát hűtőben. 

Egy tipp Giannitól: áztassuk a vaníliarudat/magokat már éjszakára a kókusztej és tejszín elegyébe. 

A gyümölcsöket a lehűlt panna cotta tetejére adagoljuk, tetszés szerint díszítjük.

Pollo alla Cacciatore sütőben sült burgonyával, friss spenót salátával

A Pollo alla Caccaiatore, azaz a csirke vadász módra egy teljes értékű főétel, ideális arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is, és mediterrán étrendnek megfelelően a burgonya mellett egy nagy adag saláta is kerül köretként a tányérra. A videórecept itt elérhető.

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 2 nagyobb darab csirke felsőcomb filé 
  • 2-3 gerezd fokhagyma 
  • 1 db chilipaprika 
  • 1-2 dl alaplé 
  • 1-2 dl fehérbor 
  • 2 nagyobb burgonya 
  • 100-125 g bébispenót 
  • 1 db citrom 
  • só ízlés szerint 
  • friss rozmaring ízlés szerint 
  • friss kakukkfű ízlés szerint 
  • friss zsálya ízlés szerint 
  • olívaolaj 

Egy lábasban vizet forralunk. A burgonyát egyforma kockára vágjuk. A forrásban lévő vízben előfőzzük, majd leszűrjük és egy tepsire terítjük. Sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd rozmaringgal és 220 fokra előmelegített sütőben meggrillezzük. 

Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd a fokhagymát és a chilipaprikát megpirítjuk. Kivesszük a hagymát, a paprikát és ebben az olajban a csirkét a bőrével lefelé lepirítjuk, sózzuk, majd a másik oldalát is lepirítjuk. A fűszernövényeket apróra vágjuk és a csirkéhez adjuk. Ha a csirke mindkét oldala megpirult, lejjebb vesszük a hőmérsékletet, hozzáöntünk egy kevés fehérbort, alaplevet és lefedve puhítjuk. 

A spenótleveleket megmossuk és elkészítünk hozzá egy citronette öntetet. Egy öntetes adagolóflakonba öntünk frissen facsart citromlevet, olívaolajat, kevés sót és alaposan összerázzuk. A spenótleveleket meglocsoljuk az öntettel és a hús/burgonya mellé tálaljuk. Tálaláskor ízlés szerint friss citromhéjat reszelünk a csirkére, köretekre. 

Epres crostata

Az epres crostata sok gyümölccsel készül, így igazodik a mediterrán étrenhez. Ez az olasz pite eperrel készül, de bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető.  A videórecept itt elérhető.

Hozzávalók egy pitére: 

Pasta Frolla: 

  • 500 g liszt (00) 
  • 300 g vaj 
  • 200 g porcukor 
  • 100 g tojássárgája 
  • 1 db citrom héja

Apró kockára vágjuk a vajat, hűtőbe tesszük. Kimérjük egy edénybe a lisztet, porcukrot. A tojássárgáját kimérjük és belereszeljük a citromhéját. A hideg vajat elmorzsoljuk gyors, határozott mozdulatokkal a lisztes porcukorral, majd hozzáöntjük a tojássárgáját. Egyneművé gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük. Nyújtjuk és a formába tesszük. (Géppel is elkészíthető, akkor a krémkeverő lapátot használjuk a morzsalékos állag eléréséhez.) 

Gyümölcslekvár: 

  • 500 g eper 
  • 100 g cukor 
  • 1 db citrom 
  • vaníliarúd/vanília őrlemény 

100 g epret rakjunk félre a díszítéshez. 400 g epret forraljuk ki a citromlevével és a cukorral. Belerakjuk a vaníliát. Pürésítjük és átszűrjük (lehet darabosan is hagyni), visszahűtjük. A lekvárt beletöltjük a piteformánkba. 165 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A dísz epreket tetszés szerint daraboljuk és díszítjük a tetejét. 


 

Kapcsolódó hírek

IX. Mosoly Jótékonysági Art-Craft-Design aukció

2024-ben november 15-én rendezi meg a Mosoly Alapítvány az Art-Craft-Design aukcióját. Az Alapítvány legnagyobb adománygyűjtő programján a művészet és a beteg gyerekek támogatása fonódik össze. A Dr. Rose Magánkórház örömmel támogatja immár negyedik alkalommal a Mosoly Jótékonysági Art-Craft-Design aukciót.

TOP30 - a cégvezetők optimisták

TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadvány 2024-ben is közzétette azoknak a listáját, akik jelenleg a legnagyobb hatással bírnak a szektorra. A kiadvány szerkesztői és a szakmai zsűri egy 100 fős listát állított össze, amelyben piaci-, igazgatási pozíciójuk, hatásuk, specialitásuk, médiaszerepléseik alapján kaphattak helyet a legbefolyásosabb szakemberek. Dr. Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója az idei évben is a TOP30-as lista tagja lett.