Mediterrán étrend receptek Giannival

2024. August 16.

A Dr. Rose Magánkórházban kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, azaz a betegségek megelőzésére és korai felismerésére. Az egészséges étrend – a rendszeres mozgás és a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett – a prevenció egyik alappillére. A Dr. Rose Magánkórház orvosai is a mediterrán étrendet tartják követendőnek a hosszú és egészséges élethez. Régi páciensünk, a mediterrán konyhát kiválóan ismerő Gianni Annoni, és dietetikusunk Dobák Zita segítségével készült videósorozatunkban olyan mediterrán recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűen elkészíthetők és Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókból készülnek.

Mediterrán étrend receptek Giannival

A mediterrán étrend alapjai

Kutatások igazolják, hogy a mediterrán étrendet követők hosszabban és egészségesebben élnek. A Földközi tenget térségéből származó étrend számos egészségügyi előnye közül kiemelendő, hogy hatására alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása. Az étrend szerint előtérbe kell helyezni a friss zöldségeket és gyümölcsöket, halakat, hüvelyeseket, olívaolajat és a dióféléket. További részletek a mediterrán diétával kapcsolatban ebben a cikkünkben olvashatók.

Tonhallal töltött cukkini

 A tonhallal töltött cukkini receptet Gianni a Nagymamájától tanulta, tonhal konzervből készül és akár konzerv paradicsom is használható, így egész évben könnyen elkészíthető. A videórecept itt elérhető.

 Tonhallal töltött cukkini (4 főre) 

  • 3-4 db cukkini 
  • 300-350 g konzerv tonhal 
  • 300 g konzerv paradicsom / paradicsompüré 
  • 1-2 fej fokhagyma 
  • 1 fej hagyma 
  • só 

 A cukkinik közepét kiszedjük, a belsejét egy tálba tesszük, majd keverjük hozzá a tonhalat, apróra vágott fokhagymát, illetve, ízlés szerint sózzuk. Egy kis olívaolajjal összedolgozzuk, hogy szép egynemű masszát kapjunk. 

A még hideg serpenyőbe olívaolajat csurgatunk, rátesszük az apróra vágott hagymát, amit közepes lángon kis só hozzáadásával megdinsztelünk. 

Eközben megtöltjük a cukkinikat. A maradék töltelékünket hozzákeverhetjük a megdinsztelt hagymához és hozzáadjuk a paradicsomokat/paradicsompürét is. Ezt összeforraljuk. A töltött cukkinikat, babérlevelet a szószba tesszük, ízlés szerint sózzuk. Letakarva készre (ressre) főzzük, majd tálaljuk. 

Branzino alla mediterranea

A branzino (tengeri sügér) alla mediterranea recept az alap ízesítőkön felül mindösszesen 5 hozzávalóból készül, és bármilyen hallal elkészíthető. A videórecept itt elérhető.

Branzino (tengeri sügér) alla mediterranea (2 főre)

  • branzino filé (2 filé)
  • paradicsom (300-400 g)
  • fekete olívabogyó (maggal, 50-100 g)
  • kapribogyó ízlés szerint
  • citrom (fél citrom)
  • friss rozmaring ízlés szerint (1-2 szál)
  • olívaolaj
  • fehérbor
  • padlizsán (1-2 db)
  • cukkini (1-2 db)

A halfilét bőrével lefelé egy zsírpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Az olívabogyókat, fokhagymákat kicsit összenyomkodjuk, a citromból karikákat/szeleteket vágunk és felaprítjuk a paradicsomokat. Ezeket a kapribogyókkal, friss rozmaringgal együtt a tepsibe a halra, hal mellé tesszük. Megsózzuk. Kis olívaolajjal, fehérborral meglocsoljuk.

A grillezett zöldséghez a padlizsánt, cukkinit felvágjuk, majd sóval, olívaolajjal bepácoljuk, kis időre állni hagyjuk. Majd egy forró serpenyőben további zsiradék hozzáadása nélkül meggrillezzük.

A halat 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, körülbelül 10 perc alatt megsütjük. A halat a zöldségekkel ízlés szerint tálaljuk.

Kókusztejes panna cotta friss gyümölcsökkel (2-3 adag) 

A desszert is beilleszthető a mediterrán étrendbe, csak készüljön sok gyümölccsel és kevés cukorral. Ez a panna cotta recept kókusztejjel készül, így a laktózérzékenyek is elkészíthetik. A videórecept itt elérhető.

  • 290 g kókusztej vagy más növényi tej (pl. zab, rizs, kesudió, mandula) 
  • 330 g kókusztejszín vagy más növényi tejszín (pl. zab, rizs, kesudió, mandula) 
  • kb. 3 evőkanál cukor, ízlés szerint 
  • 4-5 db lapzselatin vagy 15-18 g porzselatin 
  • 1 vaníliarúd 
  • idény szerinti friss gyümölcsök ízlés szerint, kb. 100 g/adag 

A tejet és tejszínt a cukorral, vaníliával felmelegítjük. A lapzselatint beáztatjuk bő és hideg vízben. Kinyomkodjuk és felolvasztjuk a 60 fokra visszahűlt tejes elegyünkben. Pohárkába adagoljuk és dermedésig pihentetjük legalább 3 órát hűtőben. 

Egy tipp Giannitól: áztassuk a vaníliarudat/magokat már éjszakára a kókusztej és tejszín elegyébe. 

A gyümölcsöket a lehűlt panna cotta tetejére adagoljuk, tetszés szerint díszítjük.