Blog

Segítünk eligazodni az egészség összetett világában: izgalmas cikkek és videók szakértőink közreműködésével.

Nők Lapja Szépség: A természetes arcfelvarrások kora

A 20. század végére jellemző, sokszor rémisztő arcplasztikák után szerencsére a 2020-as évekre megjelentek a sokkal natúrabb eredményt adó modern műtéti típusok, amelyek az arcbőr alatti izom, zsír és kötőszöveti részeket is korrigálják és megemelik.

Onkoplasztika: az egészség mellett az önbizalmat is visszaadja

A korábbi statisztikák arról szóltak, hogy egy évben 4 ezer új mellrákos esetet regisztrálnak, most ugyanez a szám 6 és 8 ezer között mozog, ráadásul 2500-3000-en bele is halnak a betegségbe. Az, hogy mostanában ennyivel több esetet jelentettek, nem feltétlenül azt jelenti, hogy ekkorát nőtt az emlődaganatosok száma. Inkább azzal magyarázható, hogy a gyakoribb szűrővizsgálatok és a pontosabb diagnosztikai módszerek miatt sokkal több esetre derül fény.

Csalánkiütés: nem kell megijedni!

A szakmai felmérések szerint minden ötödik ember már megtapasztalta milyen az, amikor megjelenik a bőrén egy rémesen viszkető, piros, duzzadt folt. A csalánkiütés gyakran ahogyan jött, úgy megy is, de tarthat akár hetekig is. Ráadásul nagyon sok minden okozhatja, ezért nagyon nehéz eldönteni, mit is tehetünk ellene. Ezekben a kérdésekben segít eligazodni Dr. Csitos Ágnes, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza.

A jojó-effektus okai – fogyókúra helyett életmódváltás!

Képzeljük magunk elé a jojót, amint kezünkben tartjuk, majd elengedjük és elindul lefele. Amint az alsó végpontra érkezik, ahol véget ér a ráfüggesztett zsinór, máris visszaindul és egy szempillantás alatt újra a tenyerünkben van. Igazán találó hasonlat arra a jelenségre, amit sok ember ördögi körként él meg fogyókúrás próbálkozásai közben. Bogdán Anita a Dr. Rose Magánkórház dietetikusa foglalja össze a fogyókúrázás árnyoldalait.

Amit az aranyérről tudni érdemes

Az aranyeresség gyakori betegség, mely a felnőtt lakosság mintegy harmadát érinti, az életkor előrehaladtával, ötven éves kor környékén pedig már a lakosság fele találkozik annak tüneteivel. Ez tehát az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, melyhez azonban még mindig számos stigma társul. Az aranyér fájdalmas és kellemetlen, ráadásul komoly következményekkel – gyulladásokkal, vérrögökkel vagy egyéb szövődményekkel – járhat, fontos tehát megismerni a betegséget és annak kezelési lehetőségeit.

Van megoldás a párkapcsolatot is megnehezítő hüvelyszárazság ellen

A hüvelyszárazság nem betegség, hanem egy, leggyakrabban a menopauzával együtt járó természetes folyamat része. Ennek ellenére a helyzetet nem kell elfogadni, a kellemetlen tüneteket tehát érdemes orvosolni. Hüvelyszárazságot ráadásul valamilyen betegség is okozhat, ezért nem árt tisztázni, pontosan mi állhat az állapot mögött. Lássuk tehát, hogy mitől alakulhat ki, és milyen lehetőségeink vannak a hüvelyszárazság kezelésére!

Ismerjük meg a kardiológiai betegségeket: Időskori szívelégtelenségek

Az idősödő szív kihívásai: értse meg az időskori szívelégtelenség típusait és kezelési módjait!
Az időskori szívelégtelenség komoly és összetett egészségügyi állapot, amely szoros orvosi figyelmet és kezelést igényel. A korai felismerés, a megfelelő diagnosztizálás és a személyre szabott kezelési stratégiák alkalmazása elengedhetetlen a szívbetegség súlyosbodásának megelőzéséhez és a betegek életminőségének javításához.

Elhízott, túlsúlyos gyermekek

A gyermekpopulációban minden harmadik gyermek túlsúllyal küzd, és három évtized alatt megnégyszereződött az elhízott gyermekek száma – derült ki WHO 2022-ben publikált felmérésből. Ez nagyon magas szám. „Hazánk a középmezőnyben található” – sorolja az aggasztó adatokat Dr. Kálovics Tamás, a Dr. Rose Magánkórház csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa.

Gyógyszerallergia: a penicillintől a piros színezőanyagig

Kezeletlen esetben egyre hevesebbek lesznek a tünetek, életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg.
Bőrünk kiváló jelzőrendszer, hiszen a legtöbb esetben jelzi, ha bármilyen probléma van a szervezetünkkel. Ilyen lehet például a gyógyszerallergia, amely kezeletlen esetben az életet is veszélyeztetheti. A gyógyszerallergia tüneteiről, diagnózisáról, kezelési lehetőségeiről beszélgettünk Dr. Nagy Katalinnal, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyász szakorvosával.