Gyakori tévhitek a mellplasztikával kapcsolatban

2024. július 17.

Évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek a mellplasztikai beavatkozások: a mellnagyobbítás, a mellfelvarrás, ezek kombinációja, illetve a mellkisebbítés is. A plasztikai műtétek sok nő számára nyújtanak lehetőséget az önbizalom növelésére és a kívánt testkép elérésére. Népszerűségük ellenére számos tévhit és félreértés kering a műtétekkel kapcsolatban, amik bizonytalanságot kelthetnek azokban, akik a mellplasztikai műtétet fontolgatják. Ezek a bizonytalanságok megnehezíthetik a megalapozott döntéshozatalt, így fontos tisztázni a tévhiteket és megismerni a valós tényeket. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb mítoszokat a mellplasztikával kapcsolatban.

Tévhitek a mellplasztikával kapcsolatban

Tévhit, hogy csak mű hatású mellimplantátumok léteznek

Gyakori az a vélekedés, hogy minden mellimplantátum természetellenes, mesterséges keblek látszatát kelti. Mára már a modern műtéti technikák és implantátumok lehetővé teszik a természetes kinézetű és tapintású mellek megformálását.

A plasztikai sebészek és a páciensek különböző formájú és állagú implantátumok közül választhatnak. Léteznek olyan típusok, amelyek jobban igazodnak a páciens testalkatához és a természetes mellformához. Az implantátumok anyaga is fejlődött: a mai szilikon implantátumok sokkal életszerűbbek, mint korábbi társaik. 

 A műtétet megelőző konzultáció során a szakorvos figyelembe veszi a páciens testalkatát, mellkasának szélességét, bőrének rugalmasságát és a páciens elképzelését. Ezek alapján döntenek a műtét és az implantátum típusáról, elhelyezéséről, így biztosan a lehető legkielégítőbb eredmény érhető el. 

Tévhit, hogy kizárólag nagyobb mellre vágynak a nők

Nem csupán a nagyobb mellre vágyó nők döntenek a mellplasztika mellett. Sok esetben, a mellműtét hátterében egészségügyi vagy életminőségi okok állnak. 

Gyakran a nők az anatómiai eltérések miatt szeretnének változtatni testükön. Például, a szülés után megereszkedett mell és az aszimmetria sok nőt érint. Ez nem csak esztétikai, hanem lelki és fizikai problémákat is okozhat. Az ilyen típusú megereszkedések korrigálása segíthet a nők önbizalmának helyreállításában és mindennapi komfortérzetük javításában. 

Előfordul az is, hogy a túl nagy mellméret miatt mellkisebbítés válik szükségessé a hát- és nyakfájdalmak enyhítésére.  A mellek nagyobb súlya miatt kialakuló fájdalom és a testtartási problémák jelentősen ronthatják az életminőséget.

A mellplasztikai beavatkozások fontos szerepet játszanak a mellrák utáni helyreállító műtétekben is. Az ilyen rekonstrukciós műtétek nem csupán a fizikai megjelenés helyreállítására szolgálnak, hanem segítenek a pácienseknek visszanyerni önbizalmukat, nőiességüket. A mellplasztika tehát nem csupán esztétikai beavatkozás, hanem sok esetben szükségszerű megoldás a jobb életminőség elérése érdekében.

Tévhit, hogy a mellplasztika veszélyes és az implantátumok könnyen szakadnak, szivárognak

A ma használt korszerű implantátumok rendkívül biztonságosak és szigorú minőségi előírásoknak felelnek meg. Az implantátumokat gyártó cégek folyamatosan fejlesztik termékeiket, hogy minimalizálják a szivárgás és a szakadás kockázatát. Olyan új technológiákat alkalmaznak, mint például a több rétegű burkolat, amely nagyobb ellenállást biztosít a szakadások ellen. 

Emellett a rendszeres orvosi ellenőrzések segítenek az esetleges problémák korai felismerésében. A biztonságosabb implantátumok ellenére jelentős külső behatás esetén (pl. baleset) előfordulhat az implantátum sérülése. 

Az alábbi tünetek észlelése esetén érdemes mellultrahang vizsgálattal megbizonyosodni az implantátumok állapotáról: 

  • Fájdalom, kellemetlen érzés: ha az érintett mell fájdalmassá, érzékenyebbé válik.
  • Tapintás változása: ha tömöttebb szöveteket, vagy csomókat érzékelünk a mellben, vagy a hónalj környékén.
  • Forma- vagy méretváltozás: ha változást érzékelünk a mell méretében, formájában vagy szimmetriájában.

A Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebészei a legkiválóbb gyártók mellimplantátumaival dolgoznak, melyek megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi szabványoknak és az állandó minőség-ellenőrzési eljárásoknak köszönhetően biztosítják hosszú távú biztonságot. Az általunk használt implantátum-típusok világszerte elismertek a minőség terén, így pácienseink biztosak lehetnek abban, hogy a legjobb implantátumokat biztosítjuk számukra.

Tévhit, hogy az egyszer elvégzett műtét eredménye egy életen át tartós marad

Sokan, akik mellplasztikai műtét mellett döntenek, nincsenek tisztában azzal, hogy a műtét hosszú távú elköteleződést igényel. Szükséges a rendszeres ellenőrzés a páciens biztonsága és elégedettsége érdekében. Arra vonatkozólag, hogy az implantátumokat mikor szükséges cserélni, a gyártók nem határoznak meg konkrét időszakot, több tényező is befolyásolja, hogy mikor javasolt az implantátumok cseréje. A technológia fejlődésével jelentősen növekedett az implantátumok tartóssága, csere esetleg felmerülhet későbbi szövődmények kialakulása esetén (pl. tokzsugorodás) vagy történhet esztétikai céllal is (pl. méret- vagy formaváltás).

Tévhit, hogy mellimplantátummal nem lehet emlőrák szűrésre járni

A mellimplantátumok nem akadályozzák meg az emlőrákszűrést és nem növelik az emlőrák kockázatát. Azonban fontos, hogy a mammográfiát a megfelelő technikai eljárások szerint végezzék, hogy a mellimplantátumok ne zavarják az eredmények pontos értelmezését. A radiológusok speciális technikákat alkalmaznak, például a kompresszió mérsékeltebb. Fontos megjegyezni, hogy az emlőrák szűrés, a rendszeres mammográfiás vizsgálatok minden nő számára ajánlottak, függetlenül attól, hogy van-e mellimplantátumuk, vagy nincs.