Onkoplasztika: az egészség mellett az önbizalmat is visszaadja

2024. május 22.

A korábbi statisztikák arról szóltak, hogy egy évben 4 ezer új mellrákos esetet regisztrálnak, most ugyanez a szám 6 és 8 ezer között mozog, ráadásul 2500-3000-en bele is halnak a betegségbe. Az, hogy mostanában ennyivel több esetet jelentettek, nem feltétlenül azt jelenti, hogy ekkorát nőtt az emlődaganatosok száma. Inkább azzal magyarázható, hogy a gyakoribb szűrővizsgálatok és a pontosabb diagnosztikai módszerek miatt sokkal több esetre derül fény.

Dr. Molnár Béla Ákos onkoplasztika

Az is tény azonban, hogy egyre fiatalabb korosztályban egyre több esetet fedeznek fel. Korábban a szűrővizsgálatokat 45 év fölött javasolták elkezdeni, ma már ez nem így van. Mostanában nem is olyan ritka a 18-20 éves emlődaganatos, de megjelentek a terhesség alatt diagnosztizált esetek is. Az emlődaganatok kezelésnek menetét és az onkoplasztikai lehetőségeket Dr. Molnár Béla Ákos, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze mutatja be.

A gyógyulás kulcsa az időbeni felfedezés

Az emlődaganatok 85 százaléka gyógyítható. A gyógyultak között nagyobb arányban vannak azok, akiknek a daganatát még korai fázisban fedezték fel. Szerencsére ugyanis a nők egészségtudatosak, a többség rendszeresen jár szűrővizsgálatokra, így időben fel lehet fedezni a rosszindulatú elváltozásokat.

A mellrák kiszűrése azonban nem mindig egyszerű. Az akár az önvizsgálattal is kitapintható daganatok mellett ott vannak a nem kitapintható, néhány millimétertől a több centis alattomos daganatok is. Ezért is nélkülözhetetlen a rendszeres szűrés, mert ez utóbbiak csak így fedezhetők fel.

Ha tapintással vagy szűréssel rosszindulatú daganat gyanúja merül fel, szövetmintát kell venni, úgynevezett core biopsziát kell végezni, a mintáról pedig egy szövettani vizsgálat állapítja meg, hogy valóban daganatról van-e szó. Ezzel az eljárással a daganat főbb tulajdonságai is megtudhatóak, például a hormonérzékenysége, az osztódási rátája. 

Mi történik a terápia során?

Miután bebizonyosodott, hogy daganatról van szó, összeül az onkoteam. Ez egy szakorvosokból, többek között onkológusból, radiológusból sebészből álló csapat, amely meghatározza az érintett esetében a legmegfelelőbb kezelési tervet, és dönt a következő lépésekről.

A legtöbb terápia része a daganat eltávolítása, tehát a mell rákos szövetéinek a kimetszése. Sokszor a daganat műtéti eltávolítása előtt azonban a betegek több ciklusból álló kemoterápiát kapnak. Ez azért fontos, mert ebben az időszakban – egy kemoterápiás ciklus minimum két hét – a daganatok blokkolódnak és összehúzódnak, tehát később sebészileg sokkal hatékonyabban el lehet távolítani ezeket. Természetesen ezek a hónapok különösen megterhelőek a pácienseknek, hiszen érthető módon azonnali megoldást szeretnének.

Nemcsak fizikai, hanem lelki teher is

Az emlődaganat nemcsak fizikai, hanem lelki terhet is jelent, hiszen a nők egészsége és élete mellett a nőiességüket is támadja. Ezért, ha a beteg és az onkoteam is úgy dönt, az eltávolító műtéttel egy időben helyreállító műtétet is végzünk. Ez a rekonstrukció – esettől függően – saját szövetekkel, implantátummal vagy lebennyel történik. Az egy időben végzett daganateltávolítás és emlőrekonstrukció nemcsak a betegek egészségét adhatja vissza, hanem az önbizalmát is.

Az emlőcentrumokban minden eszköz és szakértelem egy helyen elérhető a daganatok kezelésére. Többek között itt találkozik a beteg az onkológussal, aki az egész folyamatot irányítja, a sebésszel, aki plasztikai sebész is egyben, így tisztában van a rekonstrukciós lehetőségekkel. Ha nincs semmilyen kizáró tényező a legoptimálisabb az eltávolító műtét után azonnal elvégezni a helyreállító műtétet is. Ez egy altatásban, 2-3 óra alatt történik. Az emlődaganatos esetek 80-90 százalékában már így történik a beavatkozás.

A bizalom a legfontosabb

Nagyon fontos az orvos-beteg közötti bizalom és a pontos, mindenre kiterjedő tájékoztatás. Ha egy emlődaganatos páciens bekerül a rendszerbe az orvos felelőssége, hogy a legelső találkozáskor elmondja a teljes betegutat. Fel kell vázolnia azt a helyzetet, amikor onkológiai kezeléssel kezdik a terápiát, de azt is, amikor műtéttel indul a kezelés és onkológiai terápiával folytatódik. Ezen kívül ismertetnie kell azt is, ha az emlőmegtartó kezeléseknél sugárterápiára van szükség. Ha a páciensek tisztában vannak ezzel a folyamattal, akkor elfogadják és maximálisan közreműködőek lesznek. Csak akkor van a probléma, amikor már több helyen jártak, sok, olykor ellentmondó információt kaptak. Ilyenkor nehéz őket végig vezetni a folyamaton.

Szakmailag nincs különbség az emlődaganat kezelésében az állami és a magánellátásban. Egy dologban azonban nagyon nagy az eltérés, és ez az időtényező. A közellátásban a még a sürgős beavatkozást igénylő eseteknél is legalább egy hónapot kell várni. A magánkórházakban azonban semmilyen várakozás nincs, azonnal megkezdhető a terápia.