COVID-19 szűrés

A Dr. Rose Magánkórházban elérhető a COVID-19 kimutatására szolgáló teljes körű tesztelés! 

Direkt vírus kimutatása, és így fertőzőképesség megállapítása:

  • PCR-teszt, mely 48-36 órán belül ad eredményt
  • Antigén-gyorsteszt, mely azonnali eredményt ad!

Ellenanyag (antitest) kimutatása:

  • Ellenanyag szerológia vénás vérből, melyek néhány napon belül nagy érzékenységgel, számszerűen adják meg az IgG ellenanyag-szinteket, a kialakult védettség mértékét.
  • Ellenanyag IgM, IgG-gyorsteszt, mely azonnali eredményt adva a zajlóban lévő vagy már lezajlott fertőzést mutatja

Ezen tesztek kombinációival még megbízhatóbban lehet megállapítani a meglévő fertőzöttséget, fertőzőképességet, illetve a már lezajlott betegséget is, tünetmentes vagy akár enyhe tünetekkel rendelkező páciensek esetén is. A szűrést a hozzánk forduló ügyfelek teljes biztonsága érdekében a Dr. Rose Magánkórház épületében, egy újonnan kialakított, teljesen elkülönített, a Vigyázó Ferenc utcáról nyíló Szűrőközpontban végezzük, kizárólag előzetes regisztráció, előjegyzés alapján, bankkártyás fizetéssel.

A COVID-19 VIZSGÁLATOKRÓL

A SARS-CoV-2 koronavírus és mutációi kimutatására szolgáló tesztek nagy biztonsággal állapítják meg, hogy valaki fertőződött-e a vírussal vagy sem. A megfertőződés utáni első tünetmentes napokban a jelenleg elérhető módszerekkel nem lehet kimutatni a vírus jelenlétét. Csak később, általában a 2-4. naptól, ill. a megjelenő tünetek előtt legfeljebb 1-2 nappal lehet legelőször kimutatni a felszaporodott vírus jelenlétét direkt kimutatással, PCR-vizsgálattal (= vírus genetikai anyagának kimutatásával), orr-torokváladékból, esetleg köpetből, melynek megjelenése egyben a fertőzőképességet is jelzi. A megjelenő vírusok kimutatásánál nagyon fontos a megfelelő mintavételi technika: legjobb a reggel éhgyomorral, de minimum 4-5 órás éhezés után történő mintavétel, nem szabad enni-inni, dohányozni, rágózni, fogat mosni, szájtoalettet végezni; a mintavétel a megfelelő helyről, mélységből, és elég hosszú ideig történjen – ezt magasan képzett, gyakorlott munkatársaink biztosítják.

A PCR-technikával végzett tesztekkel csaknem egyező érzékenységet mutat panaszok esetén az Antigén (Ag)-gyorsteszt, mely a koronavírus fehérje-antigénjét mutatja ki. A PCR vizsgálattal szemben nagy előnye, hogy 15 percen belül megállapítható, hogy valakiben jelen van-e a vírus és így fertőz-e. A mintavétel orrüregből történik, ezért nem szükséges hozzá éhgyomor!

Mivel a nagyobb vírusmennyiséget megbízhatóan kimutatja, pl. panaszok esetén, a pozitív eredmény elegendő a COVID-19 fertőzés igazolására (már nem szükséges megerősítő PCR-teszt!), a karantén elrendelésére, illetve a negatív eredmény a betegség után a karantén megszűntetésére is, az új NNK Eljárásrend szerint. Kisebb vírusmennyiséget nem mindig jelez pl. tünetmentesség vagy enyhe panaszok esetén, ezért megalapozott gyanú esetén ilyenkor PCR-teszt is tanácsolt.

A tünetek fellépése után, a vírus direkt kimutathatóságát követően jelennek meg a vérben a fertőzésre adott immunválasz során a szervezetben képződő ellenanyagok:

először, a tünetek jelentkezése után kb. a 3-5. naptól a korai, az aktívan zajló fertőzésben képződő IgM-típusú ellenanyagok, majd az 5-6. naptól elkezdődik a tartósabb védettséget kialakító IgG-típusú ellenanyagok képződése, végül a tartós védettséget bizonyító IgG-ellenanyagok hosszútávú fennmaradása.

A fentiek alapján az ellenanyag-tesztek (szerológiák) a betegség nagyon korai kimutatásra nem alkalmasak, de a megfertőződéstől számított kb. 7-8. naptól már bizonyíthatják a zajló fertőzést.

A szervezetben zajló komplex folyamatok mellett a koronavírus szintje is változik, a teszteknek is van saját érzékenységük, tévedési lehetőségük, ezért érdemes szakemberhez fordulni és a többféle tesztet a következők szerint kombinálni:

Antigén-gyorsteszt + PCR: enyhe, kezdődő vagy elmúló tünetek esetén, ha alacsony a koronavírus szintje a szervezetben, negatív eredményű Antigén-gyorsteszt esetén a PCR-vizsgálat igazolhatja a COVID-fertőzést, különösen alapos gyanú (pl szoros kontakt, típusos panasz) esetén.

Antigén- és Ellenanyag-gyorsteszt: azonnali eredményt adva, a két gyorsteszt megerősíti egymás eredményét, megmutatva, hogy elindult-e már a megfelelő immunválasz a COVID-19 fertőzésre.

PCR + Ellenanyag-gyorsteszt: az ellenanyag gyorsteszt nagy előnye, hogy azonnali eredményt ad, a tünetek kezdetétől számítva akár már 4-5 nap után is kimutatja a betegséget, így még a PCR eredmény megérkezése előtt, azonnal megmutathatja a fertőzésveszélyt. Ennek alapján tervezhető pl. veszélyeztetett családtaggal találkozás, további munkavégzés, vagy szükséges-e szigorú korlátozás, karantén.

PCR + IgM és IgG-antitest szerológia: az IgM és IgG-antitest vizsgálat vénás vérből végzett specifikus ellenanyag-kimutatás nagy pontossággal megállapítható, hogy mely szakaszában van a COVID-betegség egy tünetes vagy tünetmentes fertőződés esetén, és elindult-e megfelelő immunválasz a koronavírus-fertőzésre. Az orr-garat váladék mintában változóan megjelenő-eltűnő vírusmennyiség esetén is kimutatja a zajló fertőzést, zavaró keresztreakciók nélkül.

IgG-antitest (spike/tüskefehérje specifikus) szerológia: kifejezetten ajánlott annak bizonyítására, hogy COVID-elleni védőoltás után (minimum 10-14 nap után, még teljesebb a kép a 2. oltás után) kialakult-e megfelelő védettség. Emellett esetleges oltatlanság esetén kimutatja, hogy átesett-e már valaki akár tünetmentesen is COVID-betegségen. Ilyenkor a vérvétel legalább 4 héttel a tünetek kezdete után tanácsolt.

Fontos! Ezen specifikus IgG-antitest szintje nem áll egyértelmű összefüggésben a védettség mértékével!  Magas ellenanyagszint mellett is előfordulhat fertőzés, mert az új vírus-mutánsok ellen a védettség nem olyan magas hatékonyságú, mint az eredeti vírus ellen – de súlyos lefolyású betegség ellen nagy valószínűséggel védettséget nyújt.

 

KINEK AJÁNLJUK A COVID-19 TESZTELÉST?

Azon ügyfeleink részére, akik

  • szeretnék megtudni, hogy tünetmentesen fertőzöttek-e jelenleg - így a karantén szabályok betartásával másokat nem fertőznek már meg;
  • külföldről érkeztek haza és az esetleges kötelező hatósági karantént kiváltanák COVID-teszttel (már a hazautazást követő naptól kezdődhet a szűrés);
  • kontaktszemélynek minősülnek, azaz koronavírussal fertőzött vagy gyanús személlyel kerülhettek kapcsolatba és tünetmentesek;
  • enyhe tünetekkel bíró páciensek, mint pl. hőemelkedés maximum 38 C°-ig, enyhe köhögés vagy légúti tünetek, kaparó torok, ízérzékelés-vesztés;
  • szeretnék megtudni, hogy átestek-e már a fertőzésen, akár tünetmentesen - így kialakult-e védettségük, megfelelő-e az immunválaszuk;

Ajánljuk közösségek (munkahely, család) szűrésére is, egymás védelmének érdekében.

COVID-19 fertőzésre típusos, nagy tünetekkel (38 C° feletti láz, erős köhögés, légszomj) az NNK által meghatározott eljárásrendet kell követni, azaz otthon kell maradni, a Háziorvost telefonon értesíteni, aki a beteg további sorsát, az otthoni tesztelést intézi.

A VIZSGÁLATOKRÓL

A vizsgálatot – a legszigorúbb óvintézkedések mellett – kizárólag előjegyzés alapján, a Magánkórház épületében, egy újonnan kialakított, teljesen elkülönített Szűrőközpontban végezzük, hogy a Dr. Rose Magánkórház területére ne kerülhessenek fertőző betegek, valamint hogy a várakozást és a közös területek használatát minimalizálni tudjuk. Pácienseink biztonsága érdekében a váróban elkülönítve várakozhatnak, minden páciensünk részére saját tollat és maszkot biztosítunk. Az érintkezések csökkentése érdekében fontos az előzetes regisztráció, és a vizsgálatokat csak bankkártyával lehet kifizetni.