A lágyéksérv tünetei és műtéti kezelése

2024. július 9.

A sérv egy gyakori elváltozás, amely során egy szerv vagy szövet kitüremkedik az izmon vagy más szöveten keresztül. A leggyakoribb típus a lágyéksérv, amely elsősorban a hasüregi szervek kitüremkedését jelenti a lágyéki területen. Ez az állapot számos kellemetlen tünettel jár, mint például a fájdalom és a duzzanat, és sajnos önmagától nem gyógyul meg. A lágyéksérv kezelésének egyetlen hatékony módja a műtét.

Dr. Rose lágyéksérv sebészet

Mi is az a lágyéksérv?

A sérv akkor alakul ki, amikor egy belső szerv vagy szövet kitüremkedik a szokott helyzetéből az izom vagy szövet gyenge pontjain keresztül. Ezt általában a hasüregi nyomás növekedése okozza, amely kitolja a szervet vagy szövetet a szokásos helyéről. A külső bőr továbbra is fedi a sérvet, így a szerv nem kerül közvetlenül a külső környezetbe. A sérvek leggyakrabban a hasi szöveteket vagy a beleket érintik, és három fő részből állnak: sérvkapu, sérvtömlő és sérvtartalom.

Lágyéksérv

A lágyéksérv a hasfal lágyéki részén jelenik meg, ahol a hasi zsírréteg és a hasüregi belső szervek türemkednek ki a hasfal nyílásán keresztül. Ez a leggyakoribb sérvfajta, az összes sérv kb. 80 százaléka lágyéksérv. A felnőtt lakosság 5 százaléka érintett, és az előfordulás gyakorisága a kor előrehaladtával nő. A lágyéksérv főként férfiaknál fordul elő gyakrabban, mivel a herék a hasüregben alakulnak ki, majd levándorolnak, emiatt a hasfal bizonyos pontja gyengébb. Évente Magyarországon mintegy 20.000 lágyéksérv műtétet végeznek.

Fajtái

  • Veleszületett lágyéksérv: fejlődési rendellenesség következménye. A hereleszállás során probléma adódhat, amely miatt a hashártya nyitott marad a herezacskó felé. Lányoknál is előfordulhat, bár ritkábban, a kerek méhszalag ugyanazon a ponton lép ki, mint a here.
  • Szerzett lágyéksérv: a hasfal izmai nem tudnak ellenállni a hasüregi nyomásnak. Rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, gyakori székrekedés, erős köhögés, hasi tumor és a hasfal gyengülése az életkor előrehaladtával.

Lehetséges tünetek

A lágyéksérv tünetei változatosak lehetnek, és a sérv méretétől, valamint az érintett területtől függően különböző mértékben jelentkezhetnek. Tartós állás vagy fizikai megterhelés során lefele sugárzó tompa fájdalom jelentkezhet a lágyéki részen. Ez a fájdalom gyakran súlyosbodik fizikai aktivitás, emelés vagy hosszan tartó állás hatására, és nyugalmi állapotban enyhülhet.

Egy másik jellegzetes tünet a lágyéki részen megjelenő rugalmas dudor, amely az álló helyzetben vagy fizikai aktivitás közben jobban észrevehető. Ez a dudor fekvő helyzetben gyakran visszahúzódik vagy kisebbé válik.

Súlyosabb esetekben, amikor a sérv kizáródik, bélelzáródást okoz, hányás és émelygés jelentkezhet. A kizáródás a  bélműködés teljes leállásához vezethet. Ez súlyos és veszélyes állapot, amely sürgős orvosi ellátást igényel.

A bélműködés zavara miatt puffadás és görcsök is előfordulhatnak, amelyek további kellemetlenségeket okoznak. A puffadás és görcsök gyakran étkezések után jelentkeznek, és fokozódhatnak a nap folyamán. A sérv előrehaladtával a fájdalom fokozódhat, különösen akkor, ha a sérv kizáródik (incarcerált sérv). Ilyenkor a sérv tartalma nem helyezhető vissza a hasüregbe, és a szövetek vérellátása romolhat, ami szövetelhaláshoz vezethet.

A fenti tünetek bármelyikének jelentkezése esetén fontos, hogy a beteg mielőbb orvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A korai felismerés és a műtéti beavatkozás elengedhetetlen a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Lehetséges formái

  • Reponábilis sérv: A sérvtartalom visszahelyezhető a hasüregbe.
  • Accret sérv: A sérvtartalom nem, vagy csak részben helyezhető vissza az összenövések és hegesedés miatt.
  • Incarcerált sérv: A sérvkizáródás olyan formája, amelyben a sérvtartalom nem helyezhető vissza. Ez az állapot súlyos, mivel az erek megtörnek, és szövetelhalás jelentkezhet, sürgős műtéti megoldást igényel.

A lágyéksérv kezelése mindenképpen orvosi beavatkozást igényel. Az elkövetkezőkben részletesen bemutatjuk a lágyéksérv műtéti kezelési módjait és a műtét utáni felépülés menetét.

A lágyéksérv műtéti kezelése

A lágyéksérv gyógyítása kizárólag sebészi úton történik, mivel a sérv önmagától nem képes visszahúzódni. Kivételt képez, ha a beteg rossz egészségi állapota miatt a műtét nem lehetséges. Ilyen esetekben sérvkötő vagy sérvnadrág használata javasolt. Ezek a kompressziós termékek megtámasztják a hastájékot, és célzott nyomást gyakorolnak az ágyékra, csökkentve a sérv kizáródásának veszélyét.

Hogyan történik a beavatkozás?

A lágyéksérv műtét két fő típusa a nyílt hasi műtét és a laparoszkópos beavatkozás. Mindkét módszer hatékonyan kezelheti a sérvet, de különböző előnyökkel és hátrányokkal járnak.

Nyílt hasi műtét

A nyílt hasi műtét során a beavatkozás altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben történik. Az eljárás lépései a következők:

1. Metszés a lágyéktájon: az orvos egy metszést ejt a lágyéktájon, hogy hozzáférjen a sérvhez.

2. Sérvtömlő szétválasztása a környező szövetektől: a sérvtömlőt óvatosan elkülönítik a környező szövetektől.

3. Sérvtömlő esetleges megnyitása: szükség esetén a sérvtömlőt megnyitják, és megvizsgálják a sérvtartalmat.

4. Sérvkapu zárása: a sérvkaput, azaz a hasfal gyenge pontját, összevarrják.

5. Hasizmok és bőr összevarrása: a hasizmokat és a bőrt összevarrják, hogy helyreállítsák a hasfal integritását.

Sérvháló

A korszerűbb módszer szerint hálóbeültetést is alkalmaznak. Ebben az esetben a sérvkaput nem varratokkal, hanem egy nem felszívódó, szövetbarát anyagból készült hálóval zárják le. A háló a gyógyulás során hegszövettel töltődik fel, amely belenő a háló lyukaiba, így erősítve a hasfalat. Ez a módszer kevésbé feszíti a szöveteket, kisebb fájdalommal és kisebb kiújulási veszéllyel jár.

Laparoszkópos műtét

A laparoszkópos műtét során apró metszéseket ejtenek, amelyeken keresztül kamerát és speciális műszereket vezetnek be. A beavatkozás szintén hálóval zárja le a sérvet, de nem minden esetben végezhető el. Az eljárás előnyei közé tartozik, hogy kevesebb fájdalommal jár, gyorsabb a felépülés és lehetőséget biztosít arra, hogy kétoldali sérvet egyszerre műtsenek.

A laparoszkópos műtétnek két fő technikája van:

1. TAPP (Transabdominal Preperitoneal): ez a technika a hashártya megnyitásával jár.

2. TEP (Totally Extraperitoneal): ez a módszer nem jár a hashártya megnyitásával. A hálót nem kell rögzíteni, mivel az anatómiai struktúrák megtartják.

Mindkét technika minimális szövődménykockázattal jár, és a hálóbeültetés hosszú távú stabilitást biztosít.

Műtét utáni időszak

A lágyéksérv műtét után fontos a megfelelő rehabilitáció és a műtét utáni gondozás. Általában a betegek már a műtét másnapján lábra állhatnak, de a teljes felépülés több időt vesz igénybe. A műtét utáni időszakban ajánlott:

  • Haskötő viselése (köldök vagy hasfali sérv esetében): segít tehermentesiteni a műtéti területet és csökkenti a fájdalmat.
  • Könnyed mozgás: az első napokban könnyed mozgás javasolt, hogy elősegítsük a gyógyulást és megelőzzük a vérrögképződést.
  • Fizikai megterhelés kerülése: a nehéz fizikai munka és az intenzív sporttevékenységek kerülése ajánlott a teljes gyógyulásig.

A műtét utáni rehabilitációval kapcsolatos további részletekért és tanácsokért érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb felépülést érjük el.

Mit tegyünk a műtétet követően?

Nyitott műtét után

A nyílt műtét után a regenerálódási folyamat hosszabb időt vesz igénybe. Az első napokban a köhögés és a tüsszentés is fájdalmas lehet, ezért különös figyelmet kell fordítani a seb védelmére.

  • Pihenés: legalább egy hét teljes pihenés szükséges, ezalatt a sebet ne érje víz.
  • Terhelés fokozatos emelése: a fizikai terhelést fokozatosan növeljük, kerülve a hirtelen mozdulatokat és a nehéz tárgyak emelését.
  • Seb ápolása: a sebet az orvosi utasítások szerint kell ápolni, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a gyulladásokat.
  • Teljes gyógyulás: a teljes gyógyulás akár 6 hétig is eltarthat, ezért légyen türelmes és óvatos.

Laparoszkópos műtét után

A laparoszkópos műtét után a felépülés gyorsabb és kevésbé fájdalmas.

  • Könnyű, kímélő mozgás: azonnal megengedett a könnyű, kímélő mozgás, de az intenzitást lassan növeljük, és kerülje a nehéz súlyok emelését.
  • Fizikai munka: általában 2-3 hét után már végezhető könnyebb fizikai munka is, de mindig figyeljen a test jelzéseire.

Általános tanácsok műtét utánra

  • Vérhigító használata: trombózisveszély elkerülése érdekében az orvos által javasolt vérhigítók használata fontos.
  • Fájdalomcsillapítás: szükség szerint alkalmazzunk fájdalomcsillapítókat.
  • Étkezés:
  • Sok folyadék fogyasztása.
  • Többszöri kevés étel fogyasztása.
  • Zsíros, puffasztó ételek kerülése.
  • Alkohol kerülése.
  • Vitaminok pótlása a gyorsabb gyógyulás érdekében.
  • Haskötő használata: szükség lehet haskötő viselésére, hogy támogassa a hasfalat.
  • Gyógytorna: a gyógytorna segíthet a kiújulás megelőzésében és az izomegyensúly helyreállításában. Kíméletes gyakorlatokat végezzen, amelyek erősítik a mélyhasizmokat. A gyakorlatok bevezetését egyeztesse orvosával, gyógytornászával.

Lehetséges szövődmények

Ritkán előfordulhatnak szövődmények, ezért fontos figyelni a műtét utáni jelekre és tünetekre.

  • véraláfutás, duzzanat
  • trombózis
  • műtéti terület bevérzése
  • ideg- vagy érsérülés
  • gyulladás, gennyesedés
  • háló kilökődése
  • ondóvezeték sérülése
  • hólyag- vagy bélsérülés

Amennyiben bármilyen rendellenes tünetet tapasztal, mint például súlyos fájdalom, duzzanat vagy gyulladás, azonnal forduljon orvosához. A megfelelő utógondozás és az orvosi utasítások betartása kulcsfontosságú a sikeres gyógyulás érdekében.

Miért fontos foglalkozni vele?

A lágyéksérv gyakori és kellemetlen állapot, amely csak műtéti úton gyógyítható. A nyílt hasi műtét és a laparoszkópos eljárások egyaránt hatékonyak, bár különböző előnyökkel járnak. A műtét utáni megfelelő rehabilitáció és utógondozás elengedhetetlen a sikeres gyógyulás érdekében. Az egészséges életmód és a rendszeres orvosi kontroll segít megelőzni a lágyéksérv kiújulását. Ha időben felismerjük és kezeljük a sérvet, jelentősen javíthatjuk az életminőségünket és elkerülhetjük a súlyos szövődményeket.