Újszülött ellátás

A Dr. Rose Magánkórházban történő szülések alkalmával minden esetben az újszülöttek ellátására specializálódott neonatológus szakorvosok működnek közre, akik a legnagyobb gyakorlattal rendelkeznek a születés körüli és azt követő időszakban esetlegesen felmerülő eltérések felismerésében és ellátásában. Ez a gyakorlat nemzetközi mércével is mértékadó.

Milyen vizsgálatokat végez a neonatológus szakorvos?

Kiemelt szempont a megszületés utáni állapotnak, az újszülött méhen kívüli élethez történő adaptációjának észlelése (Apgar teszt), illetve a méhen belül lezajlott fejlődés megítélése. A vizsgálatok szintén fontos része a testnyílások átjárhatóságának vizsgálata (orrlyukak, fül, végbél, húgycsőnyílások), illetve az esetlegesen jelenlévő fejlődési rendellenességek korai felismerése, valamint a leggyakoribb szülési sérülések (pl. kulcscsonttörés, felkari idegfonat-bénulás) észlelése.

Születést követően történik a vérzéses betegségek megelőzésének elkezdése (K-vitamin), az első védőoltás beadása (BCG), illetve a hallásvizsgálat elvégzése, valamint hat hetes korban a csípőszűrés.

Neonatológus szakorvosaink a születés után 6 hetes korig követik és ellenőrzik a fiatal csecsemőket, ezt követően gyermekgyógyász szakorvosok végzik a gondozást. Ebben az időszakban az alapos klinikai szakorvosi vizsgálatok mellett (ortopédia, szemészet) szoptatási, táplálási tanácsadás, védőoltásokkal kapcsolatos útmutatás és szakmai javaslat, illetve a későbbi csecsemőkorban gyakori betegségek megelőzésére irányuló tevékenységek jelentik a fő feladatokat.