Egészséges életmód és táplálkozási tanácsok a koronavírus idejére

2020. november 16.

A WHO ajánlása szerint is járvány időszak idején kiemelten fontos, hogy tápláljuk szervezetünket, és ezáltal támogassuk immunrendszerünket. Jelen helyzetben még fontosabb, hogy ne csak üres kalóriákat fogyasszunk, hanem olyan ételeket és italokat, melyek többek között értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal látják el szervezetünket.

Dietetikai tanácsadás

Az egészséges életmódot folytatók bizonyítottan erősebb immunrendszerrel, jobb ellenálló képességgel rendelkeznek, ebből adódóan kevésbé fogékonyak a fertőző betegségekre és a krónikus betegségek kockázata is jóval alacsonyabb körükben. 

Nézzük, mit is tehetünk egészségünk megőrzése és immunrendszerünk támogatása érdekében? Dietetikusunk, Galló Nóra válaszol:

  • Fogyasszunk minden nap friss és feldolgozatlan ételeket a feldolgozott, félkész-, kész és gyorséttermi ételek helyett
  • Minden fő étkezésünk (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon zöldségfélét – ha ránézünk a tányérunkra, akkor annak felét valamilyen formában (főzve, párolva, grillezve, sütve, savanyítva) a zöldségek tegyék ki.
  • A húsok mellett próbáljuk ki a hüvelyeseket is, ide tartoznak a bab, borsó és lencsefélék, melyek értékes növényi fehérje források, de számos a szervezet számára hasznos tápanyagot is biztosítanak
  • Fogyasszunk napi 1-2 adag szezonális gyümölcsöt, lehetőleg napközben, vagyis leginkább tízóraira/uzsonnára. Édesség és desszertek helyett csillapítsuk édesség iránti vágyunkat friss, lédús és zamatos gyümölcsökkel
  • Köreteink legyenek lassú felszívódásúak és rostban gazdagok - próbájuk ki a kölest, a quinoát, a hajdinát és ezek zöldséges változatait is. Rizses ételeknél is kiválóan működnek a rizs alternatívájaként
  • Napi szinten ajánlottak a gumós gyökérzöldségek, melyek az őszi-téli időszakban is elérhetők pl.: édesburgonya, cékla, répafélék, zeller gumó stb. – ezekből ízletes sütőben sült zöldségköretet is készíthetünk
  • A bő zsírban sült rántott hús és halételek helyett válasszuk a grillezést, roston sütést, serpenyőben, sütőzacskóban, jénai/római tálban való ételkészítést, hiszen így rengeteg zsírt és felesleges kalóriát spórolhatunk meg
  • Konzervek esetén válasszuk a natúr zöldség, illetve a hal konzerveket. Felhasználás előtt egy szűrő segítségével csepegtessük le a konzerv levét, sőt öblítsük is át folyó vízzel, mert így mérsékelni tudjuk a sótartalmat. Halkonzervek közül válasszuk a sima sós pácleves, az olíva olajos vagy a paradicsomos verziókat
  • Mirelit áruk közül szintén a natúr fagyasztott zöldség, gyümölcs és hal termékek ajánlottak, melyek hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó és adalékanyag nélkül készülnek. Ezekből nyugodtan be is raktározhatunk és feltölthetjük a fagyasztót
  • Gondoskodjunk a megfelelő étrend-kiegészítőkről, hiszen bizonyos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek (pl.: D-vitamin, szelén) limitált a természetes forrása
  • Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem – a kávé, fekete tea, az energia italok és az alkohol nem számítanak bele a napi folyadékbevitelbe, tehát ezen felül kell törekedni a napi átlag 2,5-3 liter, lehetőleg tiszta víz bevitelére
  • Maradjunk mozgásban és mozogjunk rendszeresen – erre érdemes naponta min. 20-30 percet szánni. Ma már rengeteg online edzés közül is választhatunk, vagy kérhetjük edző, gyógytornász segítségét is. Kimenni a szabadba egy sétára és friss levegőt szívni még a jelen helyzetben is ajánlott
  • Törekedjünk arra, hogy napi 7-8 órát tudjunk aludni, az elalvást próbáljuk legkésőbb 11 órára időzíteni. Kutatások bizonyítják, hogy a kevés alvás hízáshoz vezet, és az immunrendszert is gyengíti. A biológiai, a fizikai és a társadalmi idő szinkronizációja éppen ezért most kiemelten fontos.