Az egészséges életmódot folytatók bizonyítottan erősebb immunrendszerrel, jobb ellenálló képességgel rendelkeznek, ebből adódóan kevésbé fogékonyak a fertőző betegségekre és a krónikus betegségek kockázata is jóval alacsonyabb körükben.
Nézzük, mit is tehetünk egészségünk megőrzése és immunrendszerünk támogatása érdekében? Dietetikusunk, Galló Nóra válaszol:
- Fogyasszunk minden nap friss és feldolgozatlan ételeket a feldolgozott, félkész-, kész és gyorséttermi ételek helyett
- Minden fő étkezésünk (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon zöldségfélét – ha ránézünk a tányérunkra, akkor annak felét valamilyen formában (főzve, párolva, grillezve, sütve, savanyítva) a zöldségek tegyék ki.
- A húsok mellett próbáljuk ki a hüvelyeseket is, ide tartoznak a bab, borsó és lencsefélék, melyek értékes növényi fehérje források, de számos a szervezet számára hasznos tápanyagot is biztosítanak
- Fogyasszunk napi 1-2 adag szezonális gyümölcsöt, lehetőleg napközben, vagyis leginkább tízóraira/uzsonnára. Édesség és desszertek helyett csillapítsuk édesség iránti vágyunkat friss, lédús és zamatos gyümölcsökkel
- Köreteink legyenek lassú felszívódásúak és rostban gazdagok - próbájuk ki a kölest, a quinoát, a hajdinát és ezek zöldséges változatait is. Rizses ételeknél is kiválóan működnek a rizs alternatívájaként
- Napi szinten ajánlottak a gumós gyökérzöldségek, melyek az őszi-téli időszakban is elérhetők pl.: édesburgonya, cékla, répafélék, zeller gumó stb. – ezekből ízletes sütőben sült zöldségköretet is készíthetünk
- A bő zsírban sült rántott hús és halételek helyett válasszuk a grillezést, roston sütést, serpenyőben, sütőzacskóban, jénai/római tálban való ételkészítést, hiszen így rengeteg zsírt és felesleges kalóriát spórolhatunk meg
- Konzervek esetén válasszuk a natúr zöldség, illetve a hal konzerveket. Felhasználás előtt egy szűrő segítségével csepegtessük le a konzerv levét, sőt öblítsük is át folyó vízzel, mert így mérsékelni tudjuk a sótartalmat. Halkonzervek közül válasszuk a sima sós pácleves, az olíva olajos vagy a paradicsomos verziókat
- Mirelit áruk közül szintén a natúr fagyasztott zöldség, gyümölcs és hal termékek ajánlottak, melyek hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó és adalékanyag nélkül készülnek. Ezekből nyugodtan be is raktározhatunk és feltölthetjük a fagyasztót
- Gondoskodjunk a megfelelő étrend-kiegészítőkről, hiszen bizonyos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és nyomelemeknek (pl.: D-vitamin, szelén) limitált a természetes forrása
- Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem – a kávé, fekete tea, az energia italok és az alkohol nem számítanak bele a napi folyadékbevitelbe, tehát ezen felül kell törekedni a napi átlag 2,5-3 liter, lehetőleg tiszta víz bevitelére
- Maradjunk mozgásban és mozogjunk rendszeresen – erre érdemes naponta min. 20-30 percet szánni. Ma már rengeteg online edzés közül is választhatunk, vagy kérhetjük edző, gyógytornász segítségét is. Kimenni a szabadba egy sétára és friss levegőt szívni még a jelen helyzetben is ajánlott
- Törekedjünk arra, hogy napi 7-8 órát tudjunk aludni, az elalvást próbáljuk legkésőbb 11 órára időzíteni. Kutatások bizonyítják, hogy a kevés alvás hízáshoz vezet, és az immunrendszert is gyengíti. A biológiai, a fizikai és a társadalmi idő szinkronizációja éppen ezért most kiemelten fontos.