Vastagbéltükrözés

A kolonoszkópia a vastagbél endoszkópos vizsgálatát jelenti. Az endoszkópot (hajlékony száloptikás csövet) a végbélen keresztül végig vezetik a vastagbélen a vékonybéllel való találkozásig.

MIKOR, MILYEN PANASZOK ESETÉN VÉGEZNEK ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOT?

Amennyiben a páciens tünetei között szerepel a visszatérő hasi fájdalom, hányás, vérzés vagy a vérszegénység, akkor a diagnózis felállításához belgyógyász szakorvosunk endoszkópos vizsgálatot írhat elő. Endoszkóppal a gyomor- és bélrendszer olyan apró elváltozásai is felfedezhetők, amelyek más módszerekkel könnyen diagnosztizálatlanok maradnának.

MI TÖRTÉNIK A VIZSGÁLAT ALATT?

A kolonoszkópia a vastagbél endoszkópos vizsgálatát jelenti. Az endoszkópot (hajlékony száloptikás csövet) a végbélen keresztül végig vezetik a vastagbélen a vékonybéllel való találkozásig. A vizsgálat során a bél üregének feltágításához kis mennyiségű levegő befúvására lehet szükség, melynek során a hasban nyomásérzés, illetve görcsök jelentkezhetnek. Ezen kellemetlenségek elkerülésére a vizsgálat altatásban is végezhető.  Anesztéziát követően, mivel a reflexeket és a józan ítélőképességet a kapott gyógyszer ronthatja, 24 órán keresztül nem lehet járművet vezetni. Altatásban végzett gasztroszkópia után néhány órás kórházi megfigyelés szükséges. Néhány órán keresztül hasi feszülés, rövid ideig tartó puffadás jelentkezhet. A kórházból való távozása után folytathatja a szokásos étrendjét

A kolonoszkópos vizsgálatok alkalmazhatók a vastagbél gyulladásos állapotainak diagnosztizálására, a vastagbél falán elhelyezkedő polipok eltávolítására, illetve szöveti mintavétel elvégzésére. Segítségével felderíthetőek esetleges vérzések forrásai, gyulladásos folyamatok, anatómiai eltérések, valamint diagnosztizálhatók a vastagbél és végbél daganatai. A vastagbélben előforduló polypok ritkán vérezhetnek, de nagyrészt teljesen tünetmentesek, ezért szükséges felismerésük céljából a vastagbél tükrözés szűrővizsgálatként történő időszakos elvégzése.

HOGYAN ÉRKEZZEN A VIZSGÁLATRA?

A vizsgálat éhgyomorra végezhető el, a vizsgálat előtt 3 órával nem szabad már folyadékot fogyasztani sem. A vizsgálatot megelőző napon béltisztítást kell végezni a kapott hashajtó típusú gyógyszerrel a megadott utasítások alapján.

A rendszeresen szedett gyógyszereket a vizsgálat reggelén a szokásos módon be kell venni.

Véralvadást befolyásoló gyógyszerek a vizsgálat előtt orvosi utasítás alapján elhagyandók, vagy helyettesítendők. (kezelőorvos, illetve altató orvos tanácsai alapján)

A vizsgálatot megelőző napon reggelizni bármit szabad. Délben már csak folyékony, pépes és rostszegény ételt szabad enni. Pl.: üres levest, krumplipürét, tojást, stb. Ezután a vizsgálatig szilárd táplálékot nem szabad fogyasztani. A délutáni folyadékbevitel nincs korlátozva.

Este 7-kor meg kell inni a Picoprep/citrafleet egyik adagját egy pohár vízben feloldva (megvárva, amíg kihűl), majd utána 2,5-3 l folyadékot el kell fogyasztani.

A vizsgálat napján reggel 6-kor a Picoprep másodiik adagját hasonló képpen kell elfogyasztani, és 9-10 óráig kell 2,5-3 l folyadékot (víz, tea, gyümölcslé) meginni.  A cél az, hogy a végén már csak folyadék távozzon a belekből.

Fogyasztható folyadékok: víz, ásványvíz, tea,  üdítő ital, üres leves,  gyümölcslé, reggel kávé tej nélkül!

Kerülendő: rostos paradicsomlé, céklalé!!!

A vizsgálat előtt 3 órával már folyadékot sem szabad fogyasztani.

 

 

Kapcsolódó blogbejegyzések