Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat során láthatóvá válik, hogy a páciens spontán úton, vagy inszemináció útján teherbe tud-e esni. Feltérképezzük a méh és a petevezetékek állapotát. Az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat nagy előnye, hogy a petevezetékben található kisebb letapadásokat ezzel a vizsgálattal meg tudjuk szüntetni, hiszen gyakorlatilag kitisztítjuk a petevezetékeket, ezért is fordulhat elő az, hogy a vizsgálatot követő hónapokban spontán teherbeesés következik be.

Mikor végeznek petevezeték átjárhatósági vizsgálatot?

Petevezeték átjárhatósági vizsgálatot alapvetően a meddőségi vizsgálat részeként végezzük. Akkor van erre szükség, ha valaki egy évig nem esik teherbe, de sok esetben már fél év után is elvégezzük a vizsgálatot. A vizsgálat során megnézzük, hogy mennyire átjárhatóak a petevezetékek a spontán teherbeeséshez vagy inszeminációhoz. Ezzel a vizsgálattal zajlik a petevezetékek állapotának felmérése, és ezzel a vizsgálati módszerrel a méhen belüli elváltozásokat is fel tudjuk térképezni. Ilyen elváltozás lehet a méhen belül elhelyezkedő mióma göb, a méh a fejlődési rendellenességei például a méhsövények kimutatása és polipok feltérképezése.

Az ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat menete

A szakorvos a vizsgálat során egy kis katétert vezet a hüvelyen, méhnyakon keresztül a méh üregébe, és a katéter egyik csatornáján kezdi adagolni kontrasztanyagot, folyadék formájában. A folyadék fizikai tulajdonsága, hogy összenyomhatatlan, ezért amikor a bevezetett folyadék visszafolyást egy apró ballonnal gátoljuk, akkor a folyadék megindul előrefelé. A beáramló folyadék kirajzolja a méh üregét, majd a szájadékokat, ahol a petevezetékek csatlakoznak a méhhez és az áramló folyadék hatására a pár milliméter átmérőjű petevezetékek megnyílnak és így az ultrahang segítségével láthatóvá válik a folyadék útja egészen a petefészkekig.

Hogy időzítsük a vizsgálatot, és milyen előkészület szükséges?

A vizsgálatot optimális esetben a menstruáció kezdetétől számított 8 és 12 nap közé időzítik. A vizsgálat ambuláns körülmények között zajlik, általános érzéstelenítés nem szükséges. A vizsgálat nem igényel felkészülést a páciens részéről.

A vizsgálatot követően a páciens azonnali tájékoztatást kap vizsgálat eredményéről.