H2 kilégzési teszt

A hidrogén kilégzési tesztek egyszerűségük, könnyű kivitelezhetőségük következtében elterjedt gasztroenterológiai vizsgálómódszerek. A vizsgálat alapja, hogy a tápcsatornából fel nem szívódó szénhidrátokat az emésztőrendszerben élő baktériumok bontják le hidrogén képződés kíséretében, mely a véráram útján a tüdőbe jut és a kilégzett levegőbe kerül.

A hidrogén kilégzési tesztek különböző célokra használhatóak:

  • laktóz terheléssel a laktóz (tejcukor) intolerancia
  • laktulóz terheléssel a kontaminált vékonybél szindróma
  • fruktóz terheléssel a fruktóz malabszorpció vizsgálható.

A hidrogén kilégzési teszt menete

A hidrogén kilégzési teszt során, kilégzés végi levegőt kell fújni a készülékbe vagy speciális tasakokba, ennek a levegőnek a hidrogéntartalmát méri meg a készülék.

A szénhidrát tesztanyag megivása előtti mérések átlagából kapjuk meg a kiindulási értéket. Ha magas a kiindulási érték (több mint 16 ppm), akkor a vizsgálatot egy másik alkalomra kell halasztani.

A tesztanyag megivása után 15-30-60 percenként kell újabb méréseket végezni 2-7 óra hosszan. Fel kell jegyezni a hidrogén kilégzési teszt alatt jelentkező panaszokat is, mert a teszt kiértékelésekor ezeket is figyelembe kell venni.

A hidrogén kilégzési tesztek bizonytalansága

Egyes emberek bélflórájában metánképző baktérium (Methanobrevibacter smithii) van jelen, esetükben a bélben felszabaduló hidrogénből metán képződik, vagyis lekötődik. Emiatt a kilégzett levegő hidrogéntartalma nem nő meg akkor sem, ha tápcsatornájukban fokozott mennyiségben termelődik hidrogén. Mások bélflórájában kénhidrogént termelő baktériumok vannak, melyek szintén hidrogént használnak fel. A metánt és kénhidrogént termelő bélflórával rendelkezők esetében a hidrogén kilégzési teszt álnegatív eredménnyel járhat.

Felkészülés a hidrogén kilégzési tesztre

Előző este kerülni kell a rostdús és lassan felszívódó szénhidrátok (káposzta, hüvelyesek, krumpli) fogyasztását, mert elhúzódó hidrogén kiválasztáshoz vezethetnek. Két órával a teszt kezdete előtt és a teszt ideje alatt kerülni kell a dohányzást és a fizikai megerőltetéseket. Fel kell függeszteni a bélmozgást befolyásoló, a gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszerek és antibiotikumok szedését, rágógumi, mentolos cukorkák alkalmazását. A hidrogén kilégzési tesztre éhgyomorra kell jelentkezni, előtte fogkrém nélkül fogat kell mosni és csapvízzel szájat kell öblíteni.

Laktóz kilégzési teszt

A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le. Ez a csecsemők számára létfontosságú folyamat felnőttkorban normálisan lecsökken, de a törzsfejlődés során előnyei miatt elterjedt egy olyan genetikai módosulás, amely lehetővé tette a tej emésztését felnőtt korban is. A tejcukor (laktóz) egy glükózból és galaktózból álló úgynevezett diszaharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszaharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során H2 szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a teszt során.

A felnőttkori tejcukor-érzékenység esetén laktóz bevitelét követően hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, émelygés alakul ki. A diagnózis felállítására alkalmazott laktóz terhelés utáni kilégzési teszt épp ezért kellemetlen, míg a genetikai eltérés vizsgálata pontosabb, és kényelmetlenséggel nem jár.

Laktulóz kilégzési teszt

A funkcionális, krónikus hasmenéses panaszok, puffadás hátterében gyakorta a vékonybél tápanyag tranzit (szállító) sebességének felgyorsulása vagy a vékonybélben történő kóros baktérium flóra felszaporodása (dysbakteriosis) áll. A laktulóz normális esetben nem kerül lebontásra a vékonybélben, és csak a vastagbélben lévő baktériumok képesek lebontani és az eközben felszabaduló H2 mérhetővé válik. A H2 koncentráció emelkedése mutatja, hogy a tesztanyag elérte a vastagbelet.

A különböző eredetű hasmenések létrejöttében és a panaszok kialakulásában a bélflóra változásainak, károsodásának jelentős szerepe van. A jótékony baktériumok számának csökkenése és bizonyos „rossz”, erjesztő, gázkeltő baktériumok vagy egyéb kórokozók túlsúlyba kerülése megváltoztatja a bélben zajló anyagcsere folyamatokat (erjedés, rothadás). Ennek következménye fokozott gázképződés és káros melléktermékek keletkezése, melyek irritációt okozva hasmenéshez vezethetnek.

Fruktóz kilégzési teszt                                                                                                   

Fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia néven a köznyelv két betegséget is emleget. Az örökletes fruktóz intolerancia, ami egy nagyon ritka súlyos kórkép, amikor a fruktóz a bélből felszívódik, de a májban hiányzik egy speciális enzim, ami glükózzá alakítja, és a felhalmozódó anyagcsere termék felelős a tünetekért. A diagnózis csecsemőkorban megszületik. Fruktózmentes étrenddel a betegség jól kezelhető.
A fruktóz malabszorpció (emésztési, felszívódási zavar) esetében a fruktóz különböző, átmeneti vagy tartós okok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, és ott a bélbaktériumok megerjesztik (fermentálják). Ennek során savak és gázok keletkeznek, amik a puffadásért, hasi fájdalomért, hasmenésért felelősek.
A kezelés alapja itt is a fruktóz tartalmú ételek kiiktatása az étrendből, majd a kiváltó okok felderítése és kezelése.

Urea kilégzési teszt (Helicobacter kilégzési teszt, urea breath test, UBT)

Helicobacter Pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti. A Helicobacter pylori kimutatására szolgáló urea kilégzési teszt a Helicobacter pylori ureáz enzimet termelő tulajdonságán alapul. A teszt során a vizsgált személy 13C izotóppal jelzett ureát vesz be szájon át. Ha a gyomorban Helicobacter pylori van, akkor annak ureáz enzime az ureát ammóniára és a 13C izotópot tartalmazó bikarbonátra bontja. Utóbbi a 13C tartalmazó CO2-á alakul, mely megjelenik a kilégzett levegőben, és az ily módon nyert kilégzett levegő mintából meghatározható a 13C izotóp mennyisége.  Az izotóppal jelölt karbamid (urea) bevitele csak Helicobacter jelenléte esetén növeli meg a kilégzett minta 13C tartalmát, ha ez magas, akkor az a páciens Helicobacter pylori fertőzésére utal. Gyermekek és terhesek számára a 13C izotóppal végzett urea kilégzési teszt javasolt.