Onkoplasztika

A plasztikai sebészet egy különálló szakterülete az onkoplasztika, amely az emlő daganatos betegségeinek kezelésével foglalkozó onkológia, valamint a mellplasztika ötvözetéből született meg. Az eljárásnak köszönhetően a daganatos betegek esetében egy időben nyílik lehetőség a daganat eltávolítására és az érintett terület helyreállítására, így egy percre sem sérül a páciens önbizalma.

Milyen esetekben indokolt az onkoplasztika? 

A nőket érintő rosszindulatú daganatok közül a leggyakoribb az emlőrák, melynek kezelése az orvostudomány fejlődésének, a nők tudatosabbá válásának és a lakossági szűrőprogramoknak köszönhetően egyre eredményesebb. 

Erre tekintettel felmerült az igény arra, hogy a mútét már ne „csupán” a gyógyításról szóljon, annak során vegyenek figyelembe esztétikai szempontokat is. Az emlő eltávolítása befolyásolhatja a nők társadalomban, családban, de akár a munkaerőpiacon betöltött szerepét is, arról nem is beszélve, hogy ha az önbizalom, az önbecsülés sérül, a gyógyulás is nehézkesebb. 

A sikeres műtét eredményességét a helyreállítás nem befolyásolja, természetes tehát, hogy egyre több nő számára válik fontossá a kérdés.

Mit jelent pontosan az onkoplasztika? 

Korábban a rosszindulatú melldaganatoknál a daganatos terület, az emlő eltávolítása után következett a kemoterápia, a sugárkezelés, és csak jóval később a rekonstrukció. Az onkoplasztika során az emlődaganatos betegeknél egyidőben távolítják el a rákos területet és állítják helyre az emlő formáját. A páciensek tehát a műtét után úgy ébrednek fel, hogy az onkológiai beavatkozás mellett egyszerre megtörtént a mellrekonstrukció is. 

Ez nem csak a műtéti kockázatokat és az időfaktort csökkenti le, de ami a legfontosabb, hogy a páciensek magabiztosan ébredhetnek, és a testileg és lelkileg is megterhelő betegség után a nőiességük szimbólumát azonnal visszakaphatják.

Milyen esetekben indokolt a beavatkozás? ​

A műtét megengedhetőségéről az onkoteam határoz, mely onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből áll. A döntés során mérlegelik a daganat és a mellméret arányát, előbbi elhelyezkedését és számos egyéb körülményt is. Orvosaink minden esetben arra törekszenek, hogy egyidejű műtétre kerülhessen sor. 

Az onkoplasztika célja elsődlegesen természetesen minden esetben a gyógyítás, a rosszindulatú daganat teljes eltávolítása, az optikai szempontok csak ez után következhetnek. Onkoplasztikai emlőmegtaró műtét esetén a keletkezett szövethiányt korrigálják, ha pedig teljes emlőeltávolításra (mastectomia) kerül sor, akkor a cél az ellenoldali emlővel való szimmetria, és a lehetőségeknek megfelelő legjobb esztétikai eredmény elérése.

Onkoplasztikai műtétek típusai a Dr. Rose Magánkórházban 

Az elvégzendő beavatkozás elsősorban az emlődaganat nagyságától és kiterjedésétől függően történhet az emlő részleges megtartásával, vagy teljes eltávolításával. Az előbbi esetben a tumort és az azt körülvevő ép szövetet, valamint szükség esetén a hónalji nyirokcsomókat, mastectomia során pedig a teljes emlőállományt és szükség esetén a nyirokcsomókat távolítják el. 

Magánkórházunkban az alábbi műtétek elvégzésére van lehetőség.

Emlőeltávolító, emlődaganat-eltávolító műtétek 

Emlő-ablatio 

Az emlő  teljes eltávolítása, Sentinel (őrszem) nyirokcsomó, szükség esetén a teljes hónalji nyirokcsomó eltávolításával és szövettani vizsgálattal.

Időtartama 60-120 perc attól függően, hogy egy- vagy kétoldali emlőeltávolítás történik.

Emlő szektor-eltávolítás 

Ebben az esetben az emlődaganat egy biztonsági zónával együtt kerül eltávolításra, majd a maradék állományt modellálva történik a mell rekonstrukciója. A beavatkozás során eltávolításra kerülnek az érintett oldal Sentinel nyirokcsomói, szükség esetén a teljes hónalji nyirokcsomók is. A beavatkozást két szövettani vizsgálattal végezzük.

Időtartama 60 perc.

Azonnali rekonstrukciós műtétek 

Mastectomia után implantátummal történő azonnali rekonstrukció egy-vagy mindkét oldalon 

Ebben az esetben eltávolításra kerül az egy- vagy mindkét oldali teljes mirigyállomány azonnali rekonstrukció implantátummal, szükség esetén TIO2 Mesh hálóval.

Időtartama körülbelül 90 perc.

Emlők rekonstrukciója a széles hátizom (latissimus dorsi) LD érnyeles lebeny felhasználásával 

A beavatkozás a mastectomiát követően főként kisebb vagy közepes méretű emlők helyreállítására szolgál. A háton kijelölt izom az azt ellátó erek megtartásával együtt kiemelésre kerül, majd az oldalsó mellkasfal bőre alatt vezetve a mell térfogat- és bőrhiányának pótlására kerül megfelelő pozícióban rögzítésre. Egyaránt alkalmas halasztott vagy azonnali emlőpótlásra implantátum felhasználásával vagy anélkül, az ellenoldali emlő korrekciójával.

Időtartama kb. 180-240 perc, 2 éjszaka kórházban tartózkodással.

TRAM lebeny rekonstrukció 

Hasi lebennyel történő emlő helyreállító műtét, melynek során az alhasból képzett lebennyel pótolják a mell térfogat- és bőrhiányát implantátummal vagy anélkül, az ellenoldali emlő korrekciójával.

Időtartama kb. 180-240 perc, 2 éjszaka kórházban tartózkodással.

Hogyan történik a beavatkozás? 

Az onkoplasztikai műtétre minden esetben altatásban kerül sor. A megfelelő műtéti technikát plasztikai sebészünk – az onkoteam jóváhagyásával - az ön adottságait figyelembe véve fogja kiválasztani, hiszen minden eset egyedi elbírálást és műtéti tervet igényel. 

Hogyan készüljön fel a műtétre? 

Az előzetes konzultáció során betegeink minden szükséges információt megkapnak a teendőkkel kapcsolatban, ezek betartása elengedhetetlen. Bármilyen egyéb kérdés merül fel a műtéttel kapcsolatban, bátran tegye fel a konzultáció során, orvosaink és kollégáink a legjobb tudásuk szerint fogják azt megválaszolni. 

Fontos az, hogy a plasztikai sebész tudomást szerezzen minden releváns adatról, így az alapbetegségekről, rendszeresen szedett gyógyszerekről, hiszen ezeknek az altatás során jelentősége lehet.

A test gyógyulásáért elsősorban az orvos felel, a lélekben való felkészülés azonban ugyanilyen fontos lehet, elengedhetetlen tehát a pozitív hozzáállás. 

Mi történik a műtét során? 

Az orvos szükség esetén speciális technikákat alkalmaz a legjobb eredmény elérésének érdekében. Ilyen megoldás például az LD, illetve a TRAM lebenyforgatás. E két módszer során a test más részeiről forgatják át a mellre a bőrszövetet: az előbbi esetében a hátról, utóbbiban pedig a hasról pótolják a hiányzó szöveteket. A megfelelő eredményért használhat speciális eszközöket, expandert, illetve Tio2Mesh hálót is. 

A kombinált, saját szövettel és implantátummal történő mellrekonstrukció nagy tapasztalatot igénylő beavatkozás, melynek minden egyes lépését – a tervezéstől a hegek helyének meghatározásáig – plasztikai sebészünk részletesen elmagyarázza a beavatkozást megelőző konzultációk során. 

A műtét után a szövettani vizsgálat eredményétől függően kerül sor az onkoteam által javasolt további onkológia kezelésekre.

Mire kell számítani az onkoplasztikai műtét után? 

A beavatkozást követően egy vagy két éjszakát el kell töltenie magánkórházunkban, hogy kényelmes és kellemes környezetben pihenjen, és biztonságos körülmények között kezdje meg a lábadozást. Másnap reggel plasztikai sebészünk megvizsgálja a beavatkozás helyét, ezt követően pedig dönteni fog a kórház elhagyásának időpontjáról.

Mire kell figyelni a műtét utáni időszakban? 

A műtéti területet egy héten át nem érheti víz. A beavatkozást követően a betegnek négy héten át speciális melltartót kell viselnie, melyet mi biztosítjuk számára. A műtétet követő két hétben kerülni kell minden megerőltető fizikai tevékenységet, ezt követően lehet fokozatosan visszatérni a mindennapi teendőkhöz. A harmadik hét után könnyű testmozgás már végezhető, két hónapig azonban kerülni kell a szoláriumozást, napozást és a szauna használatát.

Onkológiai kontrollvizsgálatokra és kezelésekre az onkoteam, míg a sebészeti kontrollvizsgálatra plasztikai sebészünk hívja vissza a pácienseket meghatározott időpontokban. 

A külső hegek gyógyulási ideje körülbelül hat hónap, a belsők pedig két év alatt gyógyulnak be teljesen. A heggyógyulás elősegítése érdekében hegkezelő krémek használata javasolt. 

Milyen kockázatokra lehet számítani? 

Ugyan az onkoplasztikai műtét előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ezekről és elkerülésük módjáról az első konzultáción a plasztikai sebész tájékoztatást ad.

A műtét után hegvonalak maradnak a bőrön, látható és nem látható helyen is, melyek maradandók, de az idő múlásával fokozatosan halványodnak. A mell végleges formáját fél-egy év után nyeri el.

Természetesen minden műtéti beavatkozásnak lehetnek kockázatai, ezek azonban csak ritkán fordulnak elő. Ilyen lehet az első napokban a vérzés, később gyulladás kialakulása, sérülhetnek a terület idegei, illetve egyeseknél sebgyógyulási zavar léphet fel. Bármilyen problémát tapasztal, azt azonnal tudassa a műtétet végző plasztikai sebésszel, aki megoldást tud arra találni.

Miért döntsön a Dr. Rose Magánkórház mellett? 

  • Magasan képzett szakorvosokkal várjuk. Onkoplasztikai szakrendelésünkön felkészült, tapasztalt kollégákkal és a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük a vizsgálatokat.
  • Személyre szabott ellátást biztosítunk minden páciensünknek. A vizsgálatok során nem csak a kórelőzményekre és a családban előfordult daganatos betegségekre fordítunk nagy hangsúlyt, de az egyedi betegigényekre is odafigyelünk, és mindezeknek megfelelően dolgozzuk ki az adekvát terápiás tervet.
  • Empatikusan fordulunk pácienseinkhez. Az első vizsgálattól kezdve a terápiás időszakig mindvégig türelemmel kezeljük betegeinket, és minden esetben részletes, átlátható tájékoztatást adunk a diagnózisról, valamint a kezelési lehetőségekről.

Onkoplasztikával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a Dr. Rose Magánkórház orvosaihoz.