Mikor volt utoljára nőgyógyásznál?

2024. január 17.

A nőknek legfőképpen saját egészségük, de a szeretteik miatt is minden évben fontos ellátogatniuk orvosukhoz szűrővizsgálatok elvégzése céljából. Dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa avat be minket abba, hogy az egészségtudatosság jegyében milyen szűrővizsgálatokon is kell részt vennünk.

drrose-nogyogyaszat-dubecz-vizsgalat.jpg

Nőgyógyászati szempontból a legfontosabb szűrővizsgálatok: a hagyományos citológiai, onkocitológiai szűrés, a HPV-szűrés, amelyek évente ajánlottak, illetve az emlő ultrahang, valamint a mammográfiás vizsgálat kétévente, 40 éves kor fölött javasolt – tanácsolja dr. Dubecz Dániel.

Mind az állami, mind a privát szférában léteznek különböző szűrőprogramok. Hiába azonban a szervezettségük, amelynek köszönhetően a teljes populációt megvizsgálhatnák, sajnos az érintettek hozzáállása nem egészen megfelelő, ugyanis nem mindenki vesz részt a szűrővizsgálaton.

Az éves megbetegedési adatok felhívják a figyelmünket arra, hogy mennyire fontos a szűréseken való részvétel. Mind a méhnyakrák, mind pedig az emlőkarcinoma, illetve rosszindulatú emlőelváltozások évenkénti diagnózisa 7-8 ezer esetben fordul elő. Mindemellett sajnos a mai napig évente 300-400 nő halála hozható közvetlen összefüggésbe a méhnyakrákkal, és 2500 páciens halála hozható összefüggésbe közvetlenül az emlő rosszindulatú daganatával. 

Hogy mitől függ a rák kialakulása és melyek a legjelentősebb kockázati tényezők? – tesszük fel a kérdést az ijesztő adatok olvastán. 

A rákbetegség összetett fogalom. Többféle rosszindulatú elváltozás érintheti szerveinket, amely akár genetikai, akár életmódbeli, akár környezeti tényezők miatt alakul ki. Ugyanakkor nem véletlenül hangsúlyozzák folyamatosan, hogyha időben diagnosztizálják a rákos elváltozást, akkor ez jó eséllyel gyógyítható. 

Időben… Ez a kulcsszó! A szűrővizsgálatokat megfelelő időszakonként, kihagyás nélkül, az előírt szakmai protokollok által előírt rendszerben kell elvégezni, s akkor minden elváltozás, ami szűrhető, kisebb beavatkozással vagy kisebb gyógykezeléssel hibátlanul megelőzhető, illetve gyógyítható. Igaz ez a kezdődő rosszindulatú elváltozásra is – hangsúlyozza dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyásza. 

Mindent egybevetve: évente el kell menni nőgyógyászati szűrővizsgálatra, adott esetben HPV-vizsgálatra, valamint 40 éves kor fölött kétévente mammográfiára és emlő ultrahangvizsgálatra.

Időben… Ez a kulcsszó akkor is, ha ugyan járunk szűrésre, de valami rendelleneset észlelünk. Az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, a szövődmények megelőzhetők. A mellrák diagnózis nem halálos ítélet! A betegek 85%-a meggyógyul. A TV2 Tűsarok c. műsorában szakorvosunkkal Dr. Dubecz Dániellel Orosz Barbara beszélgetett. Videónkból megismerhetik a melldaganatból gyógyult Móni onkoplasztikai műtétének történetét.