+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Így kerülje el a tipikus fesztiválbetegségeket nyáron

Néhány nap szórakozás, mégis hetekre megbetegíthet, ha nem vigyázunk. Nézzük, melyek a tipikus kórok, és hogyan előzhetjük meg őket.

Fesztiválozás közben nem az egészségmegőrzés a kulcsszó, és akármit is csinálunk, azt bizony nagy valószínűséggel túlzásba visszük -- általában ebből fakadóan leszünk betegek. Kezdjük azzal, hogy órákig állunk a tűző napon, akár a pénztárnál, büfénél, akár a színpad előtt csápolva. 

Eközben nem nehéz napszúrást kapni: ennek kezdeti tünete a borzongás, szédülés és a hányinger, még akkor is, ha órák óta nem ettünk semmit. Később tarkómerevség, fényérzékenység, étvágytalanság és gyengeség jelentkezhet. Mindennek oka, hogy az intenzív napsugárzás hatására fejünk hőmérséklete megemelkedett, az enyhén gyulladásba jött agyhártya pedig megduzzad, és nyomást gyakorol a különböző agyterületekre. 

A napszúrást legjobb megelőzni kalappal és napi 2-3 liter víz elfogyasztásával, de ha bekövetkezett, többszöri hideg vizes zuhannyal, hideg borogatással, utólagos vízfogyasztással és sok pihenéssel kúráljuk magunkat.

Többféle gyulladás fenyeget

Az óriási hangerő fokozott terhelést jelent a dobhártyánkra és az egész hallószervünkre. Az ENSZ friss felmérése szerint a fiatalok 40 százalékát fenyegeti halláskárosodás a koncerteken és sporteseményeken. A közúti forgalom zajával egyenértékű, 85 decibeles erősségű zene hallgatása nyolc órán át biztonságos, de minden további három decibel erősödésével feleződik ez az idő, míg 100 decibel (ennyi egy kiabálás) esetén 15 percre csökken. 

Születésünkkor még nagyjából 17 ezer szőrszállal rendelkezünk, ám minden súlyos zajterhelés következtében elpusztul ezekből bizonyos mennyiség – és mivel már soha többé nem nőnek vissza, kialakul a maradandó halláskárodás. Érdemes ezért a koncerteken műanyag vagy zselés fülhallgatót használni, amely láthatatlanul óvja sérülékeny hallószervünket.
Szintén a hangerő késztet sokakat arra, hogy együtt énekeljenek az előadóval, s szerezzen egy alapos torok- vagy hangszálgyulladást a koncert végére. Ehhez hozzájárul a levegőben szálló por és a túl hideg italok fogyasztása. A torokgyulladást a megfelelő gyógyszerekkel és pihentetéssel lehet megfelelően gyógyítani. 

És még mindig nincs vége 

Alkoholfogyasztás hatására másnaposság jelentkezhet, de az egyidejű önkontroll-csökkenés miatt túl sok vagy túl sokféle ételt is fogyaszthatunk, ami könnyen gyomorrontáshoz vezet. Ugyancsak ez lehet a következmény, ha nem mosunk elégszer kezet. A macskajaj kúrálása a megelőzéssel kezdődik, muszáj odafigyelni a mennyiségekre, és menet közben minél több ásványvizet fogyasztani ("hígítani az alkoholt"). A gyomorhuruton pedig többnapos diéta és a megfelelő gyógyszerek segítenek.

A többnapos fesztiválozás fizikailag is kimerítő, pláne, ha kipróbálunk néhány extrémsportot is közben -- a gumiköteles ugrást mindenki fontolja meg egészségi állapota fényében. A láb túlzott terhelését is próbáljuk megelőzni: akinek lúdtalpa vagy más ortopédiai elváltozása van, ne felejtse otthon a megfelelő lábbelijét, és fontolja meg, hogy érdemes-e hosszú órákat toporogni a színpad előtt, kockáztatva a kegyetlen lábfájást, éjszakai görcsöt, vagy jó lesz-e az a koncert kicsit távolabbról, de kényelmesen ülve. 

Amennyiben nem sikerül megelőzni a bajt és orvosi segítségre lenne szüksége, hívjon minket vagy látgasson el honlapunkra. Szolgáltatásaink egészségpénztári befizetések terhére és külföldi biztosítótársaságokon keresztül is igénybe vehetők.