Van megoldás a párkapcsolatot is megnehezítő hüvelyszárazság ellen

2024. április 16.

A hüvelyszárazság nem betegség, hanem egy, leggyakrabban a menopauzával együtt járó természetes folyamat része. Ennek ellenére a helyzetet nem kell elfogadni, a kellemetlen tüneteket tehát érdemes orvosolni. Hüvelyszárazságot ráadásul valamilyen betegség is okozhat, ezért nem árt tisztázni, pontosan mi állhat az állapot mögött. Lássuk tehát, hogy mitől alakulhat ki, és milyen lehetőségeink vannak a hüvelyszárazság kezelésére!

Hüvelyszárazság intim lézerrel

A hüvely nedvességtartalma 

A hüvelyi folyás a női nemi szerv természetes – és hasznos – jellemzője. Feladata az, hogy gondoskodjon az egészséges hüvelyflóra fenntartásáról és védelmet biztosítson a fertőzésekkel szemben. Ennek úgy tesz eleget, hogy folyamatosan nedvesen tartja a szerv felületét, így egyrészt tisztítja azt, másrészt pedig megnehezíti a kórokozók megtelepedését. Ez az – egészséges esetben – fehéres vagy átlátszó, szagtalan folyadék nagyobb mennyiségben termelődik ovuláció vagy menstruáció előtt, terhesség idején, stresszes időszakokban, valamint természetesen a szexuális izgalom hatására.

Ha tehát a hüvely nedvességtartalma csökken, az komoly hatással lehet az egészséges szexuális életre, hiszen az együttlét kellemetlen, akár fájdalmas is lehet. Ez az állapot ráadásul égő, viszkető érzéssel, húgyúti tünetekkel – sürgető vizelési inger, inkontinencia, gyakori húgyúti fertőzések – is együtt járhat, de akár nőgyógyászati betegségeket is okozhat, fontos tehát az okok megismerése, majd a lehetséges kezelési mód megtalálása.

A száraz hüvely lehetséges okai

Talán nem meglepő, hogy a hüvelyszárazság elsődleges és leggyakoribb oka a változókor bekövetkezte. A menopauza idején a petefészek működése leáll, így csökken a szervezetben a női nemi hormon, az ösztrogén termelődése. Ezt már a premenopauza idején is tapasztalhatjuk, és szintén ez az oka annak, hogy a menstruációs ciklus különböző állomásain is eltérő mennyiségű hüvelyváladék termelődik. Szintén a hormonális változások okozzák a terhesség és a szoptatás idején jelentkező hüvelyszárazságot, mely csupán átmeneti jelenség, de akár a hormonális fogamzásgátlók is jelenthetik a kiváltó okot. 

Az ösztrogénszint csökkenhet valamilyen orvosi kezelés – például a petefészek eltávolítása, sugár- vagy hormonkezelés – mellékhatásaként.  A kemoterápia során szintén csökkenhet a petefészekben termelődő ösztrogén mennyisége, a hüvely nyálkahártyája pedig elvékonyodhat, ami szintén kiválthatja a hüvelyszárazságot. Ide vezethetnek bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, a pajzsmirigy nem megfelelő működése, a máj- vagy vesekárosodás, esetleg egy gombás fertőzés. A Sjögren-szindróma, mely egy autoimmun betegség, a nyálkahártya szárazságát idézheti elő, így ez az állapot is vezethet a tünet megjelenéséhez. 

Bizonyos gyógyszerek szedése is járhat a hüvely nedvességtartalmának csökkenésével: ezek közé tartozhatnak az antidepresszánsok, a nyugtatók, az allergia- és a szívgyógyszerek. A hüvelyflóra egyensúlya felborulhat az intim területek túlzott ápolása következtében, ezért a hüvely környezetében a szappant, parfümöt tartalmazó krémek, tisztítószerek használata csak mértékkel javasolt. 

A hüvelyszárazság kezelése 

A jó hír az, hogy a hüvelyszárazság kezelésének számos módja van. Amennyiben az csak eseti jelleggel fordul elő, a hüvely síkossága visszaállítható víz- vagy szilikonbázisú síkosítók segítségével, így a szexuális élet egyszerűen és gyorsan helyreállítható. Ezek azonban hosszabb távon nem oldják meg a problémát, csupán átmeneti megoldást jelentenek. 

Mivel a hüvelyszárazság hátterében általában az ösztrogénszint csökkenése áll, a kezelés megvalósulhat ilyen hormont tartalmazó készítmények használatával. Léteznek különböző szájon át szedhető gyógyszerek, valamint krémek és hüvelytabletták is, melyek visszaállítják a megfelelő pH-értéket, így nő a hüvelyhám vastagsága és síkossága is, ráadásul akkor is segítséget nyújthatnak, ha a szárazság már vizelési problémákat okoz. Azt azonban fontos tudni, hogy ezek a készítmények csak receptre kaphatók, azok felírása során pedig az orvos mérlegelni fogja az esetleges kockázatokat is: daganatos betegségek esetén például a hormonkészítmények szedése gyakran ellenjavallt. 

Ha valaki számára tehát az ösztrogéntartalmú gyógyszer szedése nem javasolt, vagy egyszerűen nem szeretne ilyen készítményeket használni, léteznek hialuronsav tartalmú krémek és hüvelykúpok is, melyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A hialuronsav tartósan is szedhető, és segíthet visszaállítani a hüvelyhám épségét, normalizálni a pH-értéket és elősegíteni a hüvely síkosságát. 

Az intimlézer 

A hüvelyszárazság – a kiváltó októl függetlenül – jól kezelhető lézerrel is. Az ilyen kezelések során olyan hullámhosszú lézerfényt használunk, amely a hüvelyhámon elnyelődés nélkül áthatol, így ott nem okoz hőhatást vagy fájdalmat: az hüvelyhám alatti kötőszövetben fejti ki hatását.

A kezelés előtt ultrahangvizsgálattal megmérjük a szövet állapotát és ehhez tervezzük a felhasznált energiát. Ez után történik a lézerkészülék beállítása: kiválasztjuk, milyen mélységre hatoljon be a lézerfény, illetve milyen hőzónában történjen a kezelés. Az eljárás során az energia nem a teljes kezelt felületet éri, hanem csak bizonyos pontokat, fájdalommal, kellemetlen érzéssel pedig egyáltalán nem jár. 

Az intim lézeres kezelés a hőhatásnak köszönhetően összehúzza a kötőszövetet és stimulálja a nyálkahártya rugalmasságáért felelős kollagénrostokat. Ez a hatás kollagénpótlásra ösztönzi a szervezetet, melynek következtében javul a vérellátás, vastagszik a kötőszövet, így azonnal elkezdődhet a sejtek regenerációja, kicserélődése, a hüvelyfal pedig vastagabbá válik. Az erős kollagénrostok megfelelő alátámasztást biztosítanak a hólyagnak, így annak működése újra egészségessé válik.

Fontos megjegyezni, hogy másfél évente javasolt a fenntartó kezelés az állapotromlás elkerülése érdekében, hiszen a kiváltó ok, a hormonhiány továbbra is fennáll. 

Van megoldás! 

A hüvelyszárazság rendkívül gyakori tünet, különösen a változókorba lépő nők számára. Ennek ellenére sokszor még mindig tabuként kezeljük, holott nem egy szégyellnivaló állapotról van szó: ez az élet természetes velejárója, ami ráadásul ma már könnyen kezelhető. Akár az ösztrogéntartalmú vagy a hormonmentes kezelést, akár a lézerterápiát választjuk, jó esélyünk van a hüvelyszárazság megszüntetésére, nem érdemes tehát késlekedni a nőgyógyász szakorvos felkeresésével.