+36 1 377 6737 Időpont foglalás

A jóindulatú daganat, amitől tartani kell

Bár a mióma nem halálos betegség, nagyon megkeserítheti egy nő életét. A rendszeres orvosi kontroll és megfelelő kezelés éppen ezért nélkülözhetetlen!

A leggyakoribb nőgyógyászati jóindulatú méhizomdaganat a mióma, mely egy vagy több növekedni képes simaizomcsomót takar. A fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érinti, azonban egyre több a fiatalabb beteg, valamint a menopauzát megelőzően szintén megemelkedik a gyakorisága.

A mióma rendszerint tünetmentes, gyakran egyszerű nőgyógyászati szűrővizsgálat vagy ultrahangos vizsgálat során derül rá fény. A rendszertelen menstruációs ciklusok, erős görcsök, vérzészavarok, köztivérzés mind a betegség meglétére utalhatnak.
A betegség előrehaladott állapotában a megnövekedett miómás gócok miatt a has vagy a hát alsó területein tompa, vagy akár éles fájdalom is felléphet, mivel a csomók nyomják a környező szerveket. Gyakori jelei a miómának a sikertelen terhességek, vetélések, eredménytelen megtermékenyülések, beágyazódások sorozata, és a koraszülések.

Kialakulásának egyik oka valószínűsíthetően a genetikai tényezők, valamint a hormonális rendszer egyensúlyának felborulása, mely leginkább a petefészek rendellenes működésével hozható kapcsolatba.

Ahhoz, hogy a betegség ne lehetetlenítse el egy nő életét, fontos időben felismerni a jelenlétét, illetve ha már kialakult, orvosi vizsgálatokkal folyamatosan követni a betegség állapotát, a mióma méretének változását. Az endoszkópos műtétek mellett lehetőség van az embolizáció alkalmazására is, mely során a göb vérellátását biztosító ereket zárják el.

Tudta?

- A mióma a leggyakoribb jóindulatú megbetegedés a 35 év feletti nők körében.
- Noha a 35 év feletti nők körülbelül 20-25%-ában mutatható ki, ehhez képest az általa okozta panaszokban szenvedők aránya mindössze 3,3%.
- A mióma általános közérzetromlást eredményez.
- A miómás göb lehet egészen apró, mindössze néhány milliméter, de hatalmasra is megnőhet. - Gyakran a méhtestben nem csak egy, hanem több góc is található.

A szakember szemével

„A mióma kialakulása nem előzhető meg. Ha az édesanyánál vagy a lánytestvérnél diagnosztizálták a betegséget, nekünk is nagyobb esélyünk van találkozni vele. Az eltávolított göb után gyakoribb az újabb megjelenése, ezért az éberség mindenképpen javasolt. Terhesség tervezése esetén a jóindulatú méhdaganatot 2 centiméteres nagyság felett - elhelyezkedésének függvényében - laparoszkópos vagy hiszteroszkópos műtéttel távolítjuk el. Diffúz, az egész méhet megnagyobbító miómával sokkal nehezebb dolgunk van, itt sokszor elkerülhetetlen az egész szervnek az eltávolítása. Fontos a kezelés kezdeti iránya, mert alapjaiban határozza meg a további lehetőségeinket is. Sajnos sok helyen a mióma gyógyítása még mindig egyenlő a méh eltávolításával. A korszerű endoszkópos műtéti megoldásoknak köszönhetően azonban kisebb a műtéti megterhelés és rövidebb a gyógyulási idő” – mondta Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Szülészet vezetője.