Zsírmáj: népbetegség a láthatáron

2023. október 16.

Egyre több embert érint, életmódunkkal szorosan összefügg, és sokáig tünetmentes lehet!
A zsírmáj – orvosi nyelven „steatosis hepatis” – népbetegségként van jelen a modern társadalmakban, különösen nagy terhet róva a fejlett országok egészségügyi rendszereire, így Magyarországon is egyre nagyobb gondot jelent. Az életmódunkkal szoros összefüggésben álló betegség egyre növekvő számú embert érint, ám tudatos életmódváltással és az egészségügyi ajánlások betartásával sok esetben visszafordítható vagy kordában tartható a betegség.

drrose-zsirmaj.jpeg

A máj, szervezetünk egyik legfontosabb és legkomplexebb szerve. Nélkülözhetetlen szerepet játszik számos élettani folyamatban, például az anyagcserében, a méregtelenítésben és az emésztésben. A máj egészségének megőrzése életfontosságú, mivel a szervnek nincs helyettesítője, ám regenerálódási képességének köszönhetően képes felépülni, ha időben felismerjük és kezeljük a károsodást.

Az elmúlt évek során a zsírmáj kutatása és diagnosztizálása jelentősen fejlődött, és mára már számos lehetőség áll rendelkezésre a betegség felismerésére és megnyugtató kezelésére.

A zsírmáj mint népbetegség

A zsírmáj betegség, amely néhány évtizede még viszonylag ritka jelenségnek számított. Mára a világ számos országában, így Magyarországon is, népbetegségnek tekinthető. Az elmúlt évtizedek életmódbeli változásai, a túlzott és nem megfelelő táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód mind hozzájárultak a betegség előfordulásának dinamikus növekedéséhez.

A zsírmáj kialakulásának alapvető oka a májsejtek zsírosodása, amely a szerv normál működését veszélyezteti. A túlzott alkoholfogyasztás mellett a magas kalóriatartalmú ételek és italok, az egészségtelen zsírok, a finomított szénhidrátok és a cukor túlzott fogyasztása egyaránt rizikófaktornak számít. Az elhízás és az inzulinrezisztencia szintén növelik a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Mi a zsírmáj?

A zsírmáj betegség a májsejtek károsodásával jár, aminek következtében a máj nem képes megfelelően működni. A betegségnek két fő típusa van: az alkoholos májbetegség (ALD) és a nem alkoholos zsírmáj betegség (NAFLD). Az előbbi olyan embereknél fordul elő, akik rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt. Az utóbbi esetében az alkoholfogyasztás nem szerepel a rizikófaktorok között, inkább az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás hozható összefüggésbe vele.

A zsírmáj kialakulásának oka többnyire az, hogy a máj nem képes hatékonyan lebontani és eltávolítani a zsírt a szervezetből, így az zsírmolekulák formájában felhalmozódik a májsejtekben. Az alkoholos zsírmáj esetén az alkohol direkt károsítja a májsejteket és megakadályozza a normál zsíranyagcserét.

Diagnosztika

A zsírmáj legnagyobb problémája, hogy sokáig tünetmentes lehet, így a betegség gyakran csak előrehaladott állapotban kerül felismerésre. A tünetek közé tartozhatnak a fáradtság, jobb bordaív alatti kellemetlen érzés, puffadás, súlyos igen előrehaladott formában a sárgás bőr- és szemszín (icterus). A diagnózis felállításához számos laboratóriumi vizsgálatot végeznek, beleértve a májenzim szintek, a vérzsír-szintek, a vércukor- és hemoglobin A1C-szint méréseit. Az ultrahang, a CT- és MR-diagnosztika további információval szolgálhatnak a máj pontos állapotáról.

Mit tegyünk?

Az alkoholos zsírmáj hosszú távon májzsugorodáshoz és májelégtelenséghez vezethet. A zsírmáj kezelésének első lépése a kockázati tényezők, így például az alkoholfogyasztás, az elhízás és a cukorbetegség kezelése és kontrollálása. Az életmódváltás, a testsúly csökkentése, az egészséges táplálkozás (állati zsiradékban, szénhidrátban szegény) és a rendszeres testmozgás alapvetően fontos. Az alkoholmentes italokra való váltás, az alkoholfogyasztás minimalizálása, és a gyógyszerek helyes használata szintén kulcsfontosságú tényezők. Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre, vagy akár májtranszplantációra is szükség lehet. Az NAFLD krónikus gyulladást és májfibrózist okozhat, és növeli a májrák kialakulásának kockázatát, emellett kardiovaszkuláris betegségek rizikóját is növeli.

Életmódváltás, diéta és orvosi kezelés

Bár a zsírmáj komoly egészségügyi probléma, de megfelelő életmódváltással, diétával és orvosi kezeléssel kezelhető és megelőzhető. Az időben történő diagnózis és kezelés növeli a gyógyulás esélyeit.