Tabuk nélkül az intim lézerről

2021. augusztus 10.

Az inkontinencia mellett számos más problémára is megoldást nyújt az intim lézeres kezelés, segítségével akár elkerülhetünk műtéti beavatkozást, javíthatjuk életminőségünket. Az érintett korosztály szélesebb, mint gondolnánk. Az inkontinencia és a hormonális változás okozta kellemetlenségekre is hosszan tartó megoldást nyújthat az intim lézeres kezelés. Dr. Balogh Illés a Dr. Rose Magánkórház nőgyógyásza válaszol a sokunkat érintő kérdésekre.

Intim lézer

Milyen problémákra nyújthat megoldást az intim lézeres kezelés?

Az intim lézer kezelés bevett gyakorlattá vált a mai világban. Inkontinencia kezelésre használják menopauza környéki, vagy azon túl lévő nők esetében, akiknek a vizelettartási probléma jelentkezik köhögéskor, tüsszentéskor, tehát kifejezetten a stressz inkontinencia kezelésére. Ugyanígy alkalmazzák a fájdalmas együttlét a diszpareunia kezelésére, vagy hüvelyszárazság kezelésére, ugyan ebben az életkorban. Azonban a fiatalabbaknál is előfordulnak panaszok, hiszen az inkontinenciának nagyon enyhe formái is ronthatják az életminőséget: ha csak a sportolás közben például betétet kell tenni egy fiatalabb nőnek futás közben azért, hogy az a pár csepp, ami ebben a betétben landol, az ne legyen zavaró mértékű, akkor már érdemes elgondolkodni a lézeres kezelésen, hiszen ezzel későbbi problémák is megelőzhetőek. Tehát az intim lézeres kezelésnek ilyen értelemben életkori határai nincsenek, nagyon tág az a korosztály, akiknél hatásos lehet az életminőség javításában.

Szülés után szinte majdnem rendszerszerű, hogy pár hétig előfordulhat önkéntelen vizeletvesztés, azonban intim tornával ez az állapot nagyon jól korrigálható, ilyenkor a gyógytornászoknak van óriási szerepe abban, hogy ez a probléma ne alakuljon ki tartósan. Amennyiben a panaszok nem múlnak, időben érdemes elgondolkodni, az intim lézeres kezelések megkezdéséről. A kezelések előtt minden esetben ultrahang vizsgálattal felderítjük a hüvelyhám állapotát: vastagságát, szerkezetét. A vizsgálat alapján meg lehet állapítani, hogy valóban szükség van-e a lézeres kezelésre és amennyiben szükséges, akkor nagy valószínűséggel előnyösen befolyásolja az adott állapotot.

Hogyan fejti ki a hatását a lézerfény?

Lézeres kezelések során olyan hullámhosszú lézerfényt használunk, amely a hüvelyhámon áthatol elnyelődés nélkül, tehát ott nem okoz hőhatást, nem okoz fájdalmat. A lézerfény a hüvelyhám alatti kötőszövetben fejti ki a hőhatást. A kezelés előtt ultrahang vizsgálattal megmérjük a szövet állapotát és ehhez tervezzük a felhasznált energiát. Ez után történik a lézerkészülék beállítása: kiválasztjuk, milyen mélységre hatoljon be a lézerfény, illetve milyen hőzónában történjen a kezelés. Az eljárás során az energia nem a teljes kezelt felületet éri, hanem csak bizonyos pontokat, fájdalommal, kellemetlen érzéssel nem jár. Az intim lézeres kezelés a hőhatásnak köszönhetően összehúzza a kötőszövetet, stimulálja a nyálkahártya rugalmasságáért felelős kollagénrostokat. Így azonnal elkezdődhet a sejtek regenerációja, kicserélődése, vastagabbá válik a hüvelyfal, az intim testtájak visszanyerik fiatalos rugalmasságukat. Az erős kollagénrostok megfelelő alátámasztást biztosítanak a hólyagnak, így annak működése újra egészségessé válik. Ez a hőhatás körülbelül egy hétig tart aztán szépen lassan eltűnik. A regeneráció ezután kezdődik, a képződő új kollagén rostok térhálós szerkezetbe rendeződnek. Ez eredményezi a tartós javulást.

Melyek az intimlézer kezelés hatásai és hogyan tudjuk megőrizni az elért eredményt?

Az ellaposodott elvékonyodott kiegyenesedett színében is megváltozott szövet a kezelések után megerősödött rugalmassá szövetté alakul és ez az újonnan létrejött ruganyosság okozza - a hüvelytágasság esetén - a hüvely helyreállítódását egyfajta hüvely szűkület érzést. Nagyon robosztus normális egészséges fiatalkori szövet alakul ki, ami színében is megváltozik, tehát egy korábbi elszürkültebb, fénytelen szövetből pirospozsgás szövetté alakul. Nem szűkebb lesz, hiszen nem arról van szó, hogy szövetet kimetszettük, összevarrtuk, vagy hegesítettünk, hanem ruganyosabb lesz és ezt a hüvely feszesebb érzést a páciensek kortól függetlenül tapasztalhatják. A kezelések menete nagymértékben függ az életkortól és a szervezet regenerációs képességétől. Tehát fiatalabb korban ez a hatás nagyobb valószínűséggel rövidebb kezelési sémával is bekövetkezik, míg az idősebbeknek több kezelésre van szükségük. A két korosztály között, a hormonálisan még aktív és hormonálisan már nem aktív korosztály közötti különbség a lézer kezelés szempontjából az, hogy még a fiatalabbaknál az elért eredményt a hormon hatásnak megfelelően stabilizálni tudja a szervezet, idősebb korban viszont érdemes másfél évente egy megerősítő kezeléssel ráerősíteni a kialakult állapotra, hiszen a lézerkezelés hatásossága az idő múlásával csökken.