Szőrtelenítés: lézerrel vagy villanófénnyel?

2020. október 2.

Elég nehéz eldönteni, hogy milyen szőrtelenítő kezelést érdemes választani. Melyik a jobb vagy hatékonyabb eljárás, a lézer vagy a villanófényes (IPL) eljárás? Egyáltalán mi a különbség a két kezeléstípus között? Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

shutterstock_665893918.jpg

Hogyan működik az eljárás?

Nagyon leegyszerűsítve, a lézer és az IPL (Intense Pulsed Light) eljárás is fényalapú technológia és mindkettő kezelés során a szőrtüszőt, vagyis a szőr növekedéséért felelős sejtcsoportot iktatjuk ki. A szőr elnyeli a nagy energiájú fényt, ezt hővé alakítja és leviszi egészen a szőrtüsző aljáig, ahol leállítja a szőrnövekedést. Mindkettő előnye, hogy nincs begyulladt szőrtüsző, szőrbenövés, napi borotválás.

De mégis mi a különbség a lézeres és a villanófényes módszer között?

Először a lézeres, végleges szőrtelenítő gépek jelentek meg, amik professzionális orvos-esztétikai készülékek, majd az olcsóbb készülékekkel történő, szélesebb körben – kozmetikákban, de akár otthon is – elérhető villanófényes (IPL) eljárások. Ezek nem professzionális berendezések, kisebb a teljesítményük, ami befolyásolja a hatékonyságot és a személyre szabhatóság hiányzik belőlük. A lakossági IPL és a kozmetikai IPL, mivel gyenge intenzitásúak és többször használják, gyakran, rossz beállítással, akár égést okozhatnak. Ráadásul a megvásárolható IPL készülékek veszélyesek lehetnek azok számára, akiknek nem lehetne használniuk egyes gyógyszerek szedése, betegségük, vagy egyéb okok miatt.

A kozmetikai IPL elsőre jó és költségkímélő megoldásnak tűnik, de sajnos nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt, mivel néhány hónap után a kezelt szőrszálak "visszanőttek". Hogy lehetséges ez? A páciensek több kezelés után is azt tapasztalták, hogy a szőrnövekedésük csak lelassul, de nem szűnik meg. Az IPL esetében a villanófény ernyőszerűen elterül. Ennek az a következménye, hogy ugyan károsítja a szőrtüszőket, de nem annyira, hogy az ne legyen képes új szőrszálak képzésére. Az IPL nem tud olyan mértékű égetést elérni (400 nanométeren), mint a lézer, mert szétterül, ezért 4 hónap múlva újra kinő a szőr. Ezzel szemben a lézeres kezelés valóban leállítja a szőrtüsző működését, így tényleg végleges megoldást nyújt.

A lézer előnye, ‒ az IPL-eljárással ellentétben ‒ hogy a lézer energiája rendkívül magas hullámhosszon, célzottan jut, majd nyelődik el a szőrtüszőkben, nem szóródva, így véglegesen elpusztítja azokat. Olyan szinten égeti el a szőr mátrix sejtjeit, hogy nem lesz képes új szőrszál képzésére az anyasejt. Minél több energiát juttatunk le a szőrtüszőkhöz, annál hatékonyabb és tartósabb lesz az eredmény, és annál kevesebb alkalom elég a végleges megoldás eléréséhez. A villanófény erősségét Joule-ban mérik, a szőrtelenítést a bőrfelületen cm2-re kell megadni. Az energiaszint lézeres kezelés esetén 10 és 60 J/cm2 között változik, IPL esetében 40 J a maximális teljesítmény, de 25 J, amit használnak ebből általában. Ezért a lézeres szőrtelenítésnél kevesebb kezelés is elég, mint a villanófényes eljárás esetében. A szőrnövekedés fázisainak megfelelően 5-6 alkalom szükséges a teljes, aktív szőrzet kezeléséhez és a végleges szőrtelenítéshez. A villanófény esetében az energia egy része elveszik (40 J esetén a fény 45%-a), ezért a kezelés hatása nem végleges, csak tartós. Az IPL 400-500 nm mélyre megy le, a fény maximum 5 mm-es mélységig jut a bőr alá. Mivel a LightSheer Diódalézer mélyebbre jut le (800 nm mélységben), ezért hatása biztosabb, az egyszer elpusztított szőrtüszőkből nem nő többet szőr.

Lézeres kezelés esetén a kibocsátott lézerfény külön-külön eltalálja a szőrszálakat. A szkennerrel ellátott lézerek viszonylag nagy területet tudnak kezelni, az általunk használt Lumenis LightSheer DUET diódalézer 22*35 mm-es területen szőrtelenít. Ezzel szemben az IPL (villanófényes) készülék egyszerre egy gyufásdoboznyi területet (akár 6 cm2-es is lehet a kezelőfej) villant meg és egy időben éri a szőrtüszőket a fényenergia, így a páciens többször érez csipkedő érzést.

Győződjön meg a valódi különbségről!

Ahogy a ráncainkra sem testápolót használunk, hanem olyan ránctalanító krémet vagy eljárást, ami el is éri a kívánt hatást, ugyanez a helyzet a lézeres szőrtelenítés és a villanólámpák (IPL) között. A lézeres kezelések elérik a kívánt végleges szőrtelenítő hatást, míg a villanófényes kezelés önmagukban nem véglegesek, csak tartósak. A végleges szőrtelenítés sikerének záloga a speciálisan, erre a célra kifejlesztett lézertechnológia használata.

Az eddigi tapasztalatok alapján a lézeres szőrtelenítés során 2-3 alkalom után 60%-os a szőr ritkulása. A végleges lézeres szőrtelenítés kezeléssorozat (5-6 alkalom) után pedig a szőr 90-95%-a (de akár 98%-a) eltűnt, az egyszer elpusztított szőrtüszőkből már nem nő többé pigmentált szőr.

Intézetünkben a Lumenis LightSheer DUET diódalézert használjuk, ami az Amerikai Egyesült Államok legtöbbet használt, csúcsminőségű lézertechnológiája. A Lumenis cég 40 éve az orvos-esztétikai piacra gyárt gépeket, komoly kutatás-fejlesztéssel rendelkezik. A LightSheer DUET diódalézer három különböző méretű fejjel rendelkezik: ET fej 9*9 mm, XC 12*12 mm, HS 22*35 mm. A nagyobb kezelőfejnek köszönhetően rövidül a kezelési idő. A HS kezelőfej állítható erősségű vákuumrendszer segítségével teszi hatékonyabbá a kezelést, hiszen kiemeli a kezelendő területet, ezáltal nincs fájdalomérzet.

Az általunk használt diódalézer kiválóan alkalmazható világosabb és sötétebb szőr és bőrtónus esetében is. Sőt, próbalövésre is van lehetőség, így a gyakorlatban is megtapasztalja a lézeres szőrtelenítés előnyeit. Kérjen időpontot még ma, és próbálja ki a lézeres szőrtelenítést!