Nők Lapja Szépség: A természetes arcfelvarrások kora

2024. május 24.

A 20. század végére jellemző, sokszor rémisztő arcplasztikák után szerencsére a 2020-as évekre megjelentek a sokkal natúrabb eredményt adó modern műtéti típusok, amelyek az arcbőr alatti izom, zsír és kötőszöveti részeket is korrigálják és megemelik.

Nők lapja Szépség Dr. Gacs János

A legnépszerűbb választások a deep plane facelift és a SMAS-plasztika (akár másfél-kétmillió forintba is kerülhet az arc esetében), utóbbival a bőr felső rétegeit és a mélyebben fekvő szövetek rugalmasságvesztését is kezelik az arc középső részét és a toka tájékát megcélozva. A deep plane lift esetében a felületes izombőnyerendszer alatti szöveteket is érintik, és a gravitáció, valamint az idő múlása okozta komolyabb megereszkedést kezelve, a bőrfelesleget eltávolítva radíroznak le akár tíz-húsz évet is az arcról. Tartós, és nagyon látványos eredményt nyújtanak, gyakran nyakplasztikával kombinálják őket. A fiatalabbak, akiknél a megereszkedés még csak egy-egy területet érint, a középarc vagy az alsóarc-plasztikát választják.

Az endoszkópos arcplasztika kisebb megereszkedés és az arc felsőbb területei (orcák, halánték, szemöldök) esetén jöhet szóba, ez kevesebb, könnyen elrejthető heggel, gyorsabb gyógyulással jár. Dr. Gacs János plasztikai sebész a különböző facelifting-technikák kapcsán egy amerikai plasztikai sebész kollégáját idézve azt mondja, kis túlzással, de lényegében teljesen mindegy, hogy melyik technikát alkalmazzuk, hiszen bármelyikkel lehet jó és rossz eredményt elérni, célszerű több fronton korrigálni az arc megereszkedését, sok esetben a volumenpótlás ugyancsak elkerülhetetlen, ilyenkor zömében saját zsírtranszplantáció szükséges. Mindenképpen fontos több szinten helyreállítani a szöveteket, megfeszíteni a bőrt és az izomszövetet összekötő SMAS-réteget, korrigálni a megereszkedett arcbőrt, esetleg mindezt szálak beültetésével is kombinálni – világít rá a több fronton való arcfeszesítés, bőrtónusjavítás fontosságára a szakember. 

És hogy hogyan is néz ki egy hasonló műtét a gyakorlatban? 

Az arcplasztika a klinikánkon altatásban történik, és minimálisan hét napos kötéssel, rögzítéssel jár. A pácienseink ezt követően is még korlátozottan mennek emberek közé az esetleges bevérzés, ödéma miatt. Tény, hogy a műtét egy komoly döntés. Altatással, stresszel és hegekkel jár, és természetesen komplett egészségügyi kivizsgálás is szükséges. Az pedig, hogy a keletkező hegek mennyire lesznek maradandók, sajnos egyénfüggő. Utóbbi sokak félelme, pláne, ha látható helyre esik. Arc- és nyakplasztika esetén a hajas fejbőrnél indul a metszés, majd a fül előtt és mögött a hajhatáron halad, de törekszünk a minél kevésbé látható hegek elérésére – tér ki a plasztikai sebész a látványos arcsebészeti beavatkozásokkal együtt járó kellemetlenségek körére. 

Ami pedig az esetleges korrekciót illeti?

Erre az igény akkor lép fel, amikor a jelentős feszülés miatt – főleg a nyakon – a heg kiszélesedik és zavaróvá válik. A bőr rugalmasságának visszaállítása lenne a feladat, de ezt az egyet nem tudjuk megvalósítani. A bőrfelesleg eltávolításával orvosoljuk a problémát, de a fej forgásából adódó rendkívül nagy erőbehatás ez esetben nem kedvez nekünk. Megnyújtja a rugalmasságát vesztett bőrt, a generálódó nagy erők pedig kiszélesítik a hegeket a fül mögött. Többféle módon törekszünk ennek a hatásnak a csökkentésére, de ezek mellett még egyéni adottságok is ronthatják a képződő hegek minőségét – magyarázza Dr. Gacs János. 

Ha korrekcióra lenne szükség, minimum hat hónapos várakozást szoktak a két beavatkozás között javasolni. Ebben az esetben is fontos a türelem, ugyanakkor kis túlzással nincs számbeli korlátja a beavatkozásoknak. 

Forrás: Nők lapja Szépség, 2024. XIV. évfolyam, 4. szám