Milyen vizsgálatok szükségesek plasztikai műtétek előtt?

2022. január 12.

A Dr. Rose Magánkórházban a műtét előtti vizsgálatokat egy időben és helyen végezzük el. Így a páciensnek nem szükséges különböző helyekre és időpontokra mennie. Írásunkban ezeket a vizsgálatokat mutatjuk be lépésről lépésre.

Mammográfia lila

Laborvizsgálat

Minden műtét előtt szükséges egy teljes laboratóriumi vizsgálat, azaz vér- és vizeletvizsgálat elvégzése. A vizsgálat eredménye információval szolgál a szervezet anyagcsere-folyamatairól, a sejtrendszerek, a szervek (máj- és vesefunkciók) és az immunrendszer működéséről; van-e éppen szervezetünkben baktérium vagy vírus, amelyek fertőzéseket okozhatnak. 

Ultrahang vizsgálat: műtéttípusoktól függően a hasi és mell ultrahang vizsgálat 

Az emlők ultrahang vizsgálatát 30 éves kor alatt írjuk elő a mellplasztikára készülő pácienseink számára, ugyanis ebben az életkorban ultrahang segítségével jól felismerhetők az emlők különböző elváltozásai, mint például a folyadéktartalmú ciszta. Az ultrahangos vizsgálatot végző szakember gélt tesz a kérdéses területre, majd az ultrahangos fejet finoman mozgatja az emlőkön. A nagy felbontóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatók a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is. A vizsgálat körülbelül 20-30 percet vesz igénybe és az eredmény azonnal látható az ultrahangos monitoron. 30 év felett azonban az ultrahang vizsgálat nem elegendő a pontos diagnózishoz. Emiatt a hölgyeknek mammográfiai vizsgálat is szükséges, mely a hagyományos röntgenfelvételektől eltérő fizikai paramétereivel és fotótechnikájával alkalmas arra, hogy a lágyrészek finom szerkezeti eltéréseit is kimutatja. A mammográfiai vizsgálat során az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztens egy másik lemezzel óvatosan összenyomja azokat. Az emlőkről külön-külön készülnek felvételek. A mammográfia vizsgálat eredményére sem kell várni a Dr. Rose Magánkórházban. Modern, digitális készülékünknek köszönhetően az eredményt azonnal látja a radiológus szakorvosunk.  Előkészületre nincs szükség, viszont a felvétel során a gép a melleket összenyomhatja, egyéni érzékenységtől függően ez kellemetlen érzéssel jár, de ahogy korábban írtunk már róla, nem kell félni a mammográfiától. 40 év felett ezen vizsgálatok mellett szükség van a mellkas röntgenre is. Ez egy alapvető képalkotó vizsgálat, mely a tüdő, a mellhártya, a szív és a mellkasfali kórképek jelentős részében segítséget nyújthat más betegségek elkülönítésében.


Hasi ultrahang vizsgálatra hasplasztikai beavatkozás előtt van szükség, melynek során a hasi szervek, mint a máj, az epeutak és epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a hasi főverőér és ágai, a hasi nyirokcsomók, vesék és mellékvesék, a húgyhólyag, valamint a kismedencében lévő női- és férfi nemi szervek vizsgálata történik. A hasi ultrahang vizsgálat alatt a páciens hanyatt fekszik, hasát - a ruháktól szabaddá téve – géllel kenjük be, majd a vizsgálófejet kissé rányomjuk bőrére, hogy szakorvosunk képet tudjon alkotni a különböző szervekről. Teljes értékű hasi ultrahang vizsgálat csak éhgyomorral végezhető el, vizsgálatra való felkészülésről mindenkit tájékoztatunk.

Minden altatásban végzett beavatkozás előtt kötelező vizsgálat az EKG

A vizsgálat közben a páciensnek hanyatt kell feküdnie. Meghatározott színkód szerint csuklóira és bokáira egy-egy öntapadó papír- vagy gumiszalaggal ellátott fémelektródát rögzítünk. Az elektródával érintkező bőrfelületet vízzel benedvesítjük, vagy géllel bekenjük. Az elektródák másik vége a szív elektromos jeleinek feldolgozására alkalmas készülékhez csatlakozik. Az EKG vizsgálattól függően a mellkasra is helyezünk elektródákat, melyek helyzete szintén anatómiailag előre meghatározott. Az EKG vizsgálat közben fontos a nyugalom, mert a mozgás és a beszéd befolyásolják a mérés pontosságát. EKG-val vizsgáljuk a percenkénti szívverések számát, azok szabályosságát, a szív ingerképzését, ingervezetését, ritmuszavarokat, ingervezetési zavarokat, a szívizomzat működését, melyekről műtét előtt az aneszteziológusnak mindenképpen tudnia kell.

Aneszteziológiai konzultáció

Az aneszteziológussal történő konzultáció során az altatóorvos alaposan kikérdezi a pácienst annak korábbi és jelenleg is fennálló betegségeiről, az alkalmazott gyógyszereiről, esetleges korábbi műtéteiről, valamint ismert gyógyszerérzékenységéről és allergiájáról. Ezek az információk nélkülözhetetlenek az optimális érzéstelenítési mód kiválasztásához, valamint a műtét és az érzéstelenítés kockázatának felméréséhez, minimálisra csökkentéséhez. Szükség esetén a műtéti beavatkozás valamint fennálló betegségek függvényében további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a minél jobb műtéti kimenetel érdekében.
A plasztikai műtétek előtt ezekkel a vizsgálatokkal is igyekszünk kiszűrni minden kizáró okot, vagy kockázatot, hogy meggyőződhessünk arról, pácienseink nem csak lelkileg, de fizikailag is készen állnak a vágyott beavatkozásra.