Napozzunk okosan!

2021. július 7.

Ismét itt a nyár, a szabadság, strandolás, napozás felhőtlen időszaka. Készüljünk fel a nyárra úgy, hogy bőrünk ne szerezzen maradandó emlékeket. Miközben élvezzük a nyarat és a különböző kültéri aktivitásokat, muszáj védenünk bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Az amerikai Mayo Klinika kutatása szerint az USA-ban a bőrrák a leggyakrabban előforduló ráktípus, évente több mint 2 millió esetet diagnosztizálnak, minden 5. amerikai élete során bőrrák lakul ki. Sajnos ezek az arányok a világ többi országában is hasonlóak. A megelőzés lépéseit Dr. PhD Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza foglalja össze.

Napozás

Hogyan óvjuk a bőrünket, hogyan napozzunk okosan?

  • Használjuk fényvédő krémeket, legalább 30 faktor számút (SPF30), minél nagyobb a faktorszám, annál erősebb a fényvédelem. Legalább két óránként alkalmazzuk újra a fényvédőket, ez különösen fontos, ha erősen izzadunk vagy strandolunk, úszunk. A fényvédelem mely lehet ruha, textil, kalap stb., vagy kozmetikai készítmény egyaránt fontos nőknek, férfiaknak, gyerekeknek, világos és sötétebb bőrűeknek és azoknak is, akik munkájuk vagy életmódjuk miatt sokat tartózkodnak a szabadban.
  • Viseljünk ruházatot, kalapot. Nem is gondolunk rá, de bőrünk leéghet városnézés vagy kültéri munka során is. Az UV-szűrővel ellátott napszemüveg védi szemünket.
  • Kerüljük a napozást és lehetőleg a direkt napfényhatást is a déli órákban (11.00 és 15.00 között), hiszen az UV-sugárzás ilyenkor a legerősebb. Ha életmódunk vagy rekreációs tevékenységünk ezt nem teszi lehetővé, akkor kozmetikai fényvédő és ruha használata is szükséges.
  • Vigyázzunk a gyerekekre, gondoskodjunk bőrük védelméről. Hat hónapos kortól használhatunk már bizonyos fényvédő szereket náluk.
  • Használjunk bevizsgált fényvédő készítményeket, érzékeny bőrűek kerüljék az illatosított termékeket. Minden esetben győződjünk meg a bőrvédők lejárati idejéről.
  • Rendszeresen vizsgáljuk át a bőrünket. Forduljon orvoshoz, ha anyajegye szabálytalan alakú, vagy a széle elmosódott, szabálytalan, illetve ha az anyajegy nem egységes színű, nagyobb mint 5 mm, vagy egyenlőtlen a felszíne. Keressen fel bőrgyógyászt, ha anyajegyén változást tapasztal.
  • Vegyen részt évenkénti bőrrákszűrésen.

Melyek a napozás jótékony hatásai?

  • A napfény hatására alakul ki testünkben a D-vitamin. 

Ahhoz, hogy D-vitaminhoz jussunk nem szükséges a kritikus, legerősebb UV-hatásnak kitenni magunkat, mely 11.00 és 15.00 között érezhetően égeti a bőrt és ezáltal jelentős károsodásokat okozhat a sejtekbenD-vitaminhoz nem csak napozással juthatunk, bizonyos élelmiszereknek magas a D-vitamin tartalmuk: tejtermékek joghurt, kefir, tejszín, kemény sajt), de megtalálható a zsíros húsú halakban (hering, lazac, tőkehalmáj), a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban. Alacsony D-vitamin szint esetén szükséges a D-vitamin kiegészítés gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel.

  • A szabadban eltöltött idő, napozás, sportolás hozzájárul a feltöltődésünkhöz, jó hangulatunkhoz.

Tartsuk be a fent említett javaslatokat és alakítsuk át nyári szokásainkat: sportolásra válasszuk a reggeli és késő délutáni órákat. Védjük a bőrünket városnézés vagy kirándulás során is. Ha tehetjük, szabadságunk alatt a szieszta óráit töltsük fedett helyen.