Gyakori kérdések a zsírleszívásról

2023. március 29.

A zsírleszívás, mint testformáló eljárás, az egyik leggyakrabban választott plasztikai műtét világszerte. Azok számára, akik makacs zsírlerakódásokkal küzdenek, melyek diéta és testmozgás ellenére sem tűnnek el, ez a beavatkozás hatékony megoldást kínálhat. A sebész a műtét során egy kis metszésen keresztül az érintett területen egy vékony csövet vezet a bőr alá, majd a kanül segítségével eltávolítja a felesleges zsírt a választott területről. Dr. Molnár István, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze, aki széleskörű tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, részletesen válaszol a műtéttel kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

drrose-zsirleszivas-liposuction-molnar-istvan.jpg

Kiknek ajánlott a zsírleszívás?

A zsírleszívás azoknak ajánlott, akik egészséges életmódot folytatnak, de bizonyos területeken nem tudnak megszabadulni a fennmaradó zsírpárnáktól. A zsírleszívás nem tekinthető fogyókúrás módszernek, súlyproblémák esetén dietetikai konzultációt javaslunk. 

Milyen testtájakról végeznek zsírleszívást? 

A zsírleszívás a következő területeken alkalmazható: has, csípő, combok, derék, fenék vagy az áll. A beavatkozásnak köszönhetően a páciens testének az egyenetlenségei javulnak, a test alakja megváltozik.

Biztonságos a műtét?

A Dr. Rose Magánkórházban a plasztikai sebészeti konzultáción az orvos segít eldönteni, hogy a zsírleszívás vagy esetleg más plasztikai beavatkozás lehet-e a biztonságos és hatékony megoldás. A műtét előtti vizsgálatok során felmérik a páciens állapotát és kizárnak minden olyan egészségügyi problémát, ami a beavatkozást ellenjavallttá teszi. „Teljesen biztonságosak a beavatkozások, maximálisan biztonságos körülmények között történnek" – teszi hozzá Dr. Molnár István plasztikai sebész.

Mennyire tartós a zsírleszívás?

A zsírleszívás tartóssága több tényezőtől függ, például a páciens életmódjától és táplálkozásától, a terület méretétől és a leszívott zsír mennyiségétől, valamint az eljárás során használt technikától is. Fontos kiemelni, hogy a zsírleszívás nem helyettesíti a fogyást, és nem is garantálja, hogy a súlycsökkenés tartós lesz. Ha a páciens egészséges életmódot folytat és fenntartja az ideális testsúlyát, akkor a zsírleszívás hosszú távon tartós eredményeket hozhat. 

Milyen eredmény várható?

A zsírleszívás eredményeként javul a test kontúrja, ami jelentősen növelheti az önbizalmat is. A műtétet követően elégedetten tekinthet a tükörbe, és ez kellő kitartást biztosíthat ahhoz, hogy a beavatkozást követően egészséges életmóddal az elért eredményt megtartsa. Természetesen végezhető újabb zsírleszívás, akár ugyanarról a területről is, de a cél a testi-lelki egyensúly megtartása.

Mi az a saját zsíros feltöltés?

A saját zsíros feltöltés során az eltávolított zsírszövetet leülepítik, centrifugálják, majd a tiszta zsírsejteket beinjektálja a plasztikai sebész a kívánt területre. Elsősorban az arc megfiatalításra használják. A saját zsíros feltöltés előnye, hogy saját zsírszövetet használ fel, így nem allergizál. A kezeléssel természetes, tartós eredmény érhető el. Az eljárás azonban csak bizonyos területeken hatékony, és csak azok számára javasolt, akik elegendő mennyiségű zsírral rendelkeznek a testükben ahhoz, hogy az adott területet kezelni lehessen.