A kezelés, ami segít nőiesség megélésében

2022. október 20.

A nőiség megélése fontos dolog, hiszen általa kiegyensúlyozottak, boldogok leszünk és személyiségünk kiteljesedik. Ha azonban az évek múlásával megjelennek – az amúgy teljesen természetes – hüvelyi elváltozások, az kihathat egész életünkre. Nem kell azonban ebbe beletörődnünk, egy fájdalommentes intimlézer kezelés segít a problémán. Dr. Balogh Illést a Dr. Rose Magánkórház nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük a módszerről és a kezelésről.

Menopauza

Az idő múlásával, megjelennek arcunkon a ráncok, bőrünk veszít feszességéből, jobban kell vigyázunk a súlyunkra is. De nemcsak kívül, hanem belül is megváltozik a testünk. A hüvely fala nagyon érzékenyen reagál a szervezetünkben lezajló folyamatokra, legyen szó várandósságról, szülésről, hormonális változásokról, de akár nagyobb túlsúlyról. Ezek ugyanis mind negatívan befolyásolják a hüvely és annak tartószalagjai, valamint a medencefenéki izmok állapotát, a hüvelyfal meggyengülhet és kiszáradhat és megjelenhet az inkontinencia is. Ez utóbbi bármely életkorban előfordulhat. Babavárás idején a magzat nyomhatja a szöveteket, ezért a záróizmok rosszabbul működhetnek. Hosszas köhögéssel, tüsszögéssel járó betegségek is megterhelést jelenthetnek a medencefenék izmainak. Ilyenkor érezhető, hogy egy-két csepp vizelet önkéntelenül távozik. Gyakran ez átmeneti állapot, de ha az inkontinencia nem múlik vagy erősebb lesz, a különböző betéteknél jobb megoldást kell találni. 

Mi a különbség a régebbi, erbium és a modern CO lézerek között? 

- A CO lézer sokkal korszerűbb és hatékonyabb. Nagyobb energia mennyiséget juttat a szövetek mélyére. Mivel nagyon vékony behatási pontokon keresztül teszi ezt, nem okoz fájdalmat és lerövidíti a kezelések idejét is, így jobb eredményt érhetünk el vele, mint a korábbi, erbium lézerekkel.

Hogy működik a lézeres kezelés?

- A hüvelybe bevezetjük a kezelőfejet, melyen keresztül a lézer meghatározott mélységben fájdalommentesen behatol a szövetekbe, ezáltal javítja a kezelt terület vérkeringését és serkenti a kollagén termelődését. Hatására az érfalak rugalmasabbá válnak és a kötőszövet nagyobb vízmennyiséget képes megkötni. - magyarázza Dr. Balogh Illés

A terhesség és a hüvelyi szülés után sok nő panaszkodik arra, hogy „megváltozott az intim területe”, sőt, az sem ritka, hogy vizeletcsepegést is tapasztalnak. 

- Számukra lehet jó hír, hogy akár már 6 héttel a baba világra jötte után el lehet kezdeni az intimlézer kezeléseket a mielőbbi regeneráció érdekében. A méh támasztószalagjai megerősödnek, illetve a záróizmok ereje is visszatér az intimlézeres terápia hatására. A hüvelyfal simaizom kötegei visszanyerik tartásukat és feszessé válnak, ezáltal visszaemelkedik a helyére az esetlegesen megsüllyedt húgyhólyag is. Így az első- és másodfokú inkontinenciás panaszok is megszűnnek.

Honnan lehet tudni, hogy valóban hatásos a kezelés és hány alkalomra van szükség az érdemi javuláshoz? 

- Minden intim lézeres kezelés előtt és után ultrahanggal megmérjük a hüvelyfal és a hólyagfal közötti vastagságot, ennek alapján döntjük el, hogy hány kezelés szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, és számszerűen bizonyítható a javulás is. Mivel a hüvely hámrétege átengedi a hőenergiát, a szervezet öngyógyító folyamataitól függ, hogy hány alkalommal kell megismételni a havi egy kezelést, de már az első alkalom után is érezhető a pozitív változás. Idősebb korban már több elváltozással találkozhatunk, melyek egy része az ösztrogén szintjének csökkenése miatt alakul ki.

Ezekre mind hatással van az intimlézer terápia?

- Az életkor és a hormonális változások miatt meggyengült hüvelyfal, az ösztrogénhiány miatt fellépő hüvelyszárazság nehézkessé teheti a szexuális életet, az esetleges elszíneződések az intim részeken pedig kevésbé kívánatosak. Az intimlézer terápia hatására a hüvely szűkebbnek érződik, hiszen a hüvelyfal rugalmasabb és hidratáltabb lesz a szövetek vízmegkötő képességének növekedése és az érfalak rugalmasabbá válása miatt. E változások a hüvelyszárazságra is megoldást jelentenek, mindezt hormonterápia alkalmazása nélkül. A hüvely és az intim környék visszanyeri rózsás színét és rugalmas tapintását, szó szerint megfiatalodik a terület a lézerenergia hatására. 

A kezelés utáni gyógyulási folyamat meddig tart, illetve milyen óvintézkedéseket kell betartani az intimlézer terápiát követően?

-  Kimondottan gyógyulási folyamatról nem beszélhetünk, hiszen a lézerenergia nem okoz sérüléseket a hüvelyfalon és a szövetekben. Az intim lézeres kezelés után egy hétig kerülni kell a nemi életet, a tamponhasználatot, a medencében vagy sós vízben való fürdőzést, de ezen kívül bármilyen tevékenység nyugodtan végezhető.

Van ellenjavallata az intim lézeres kezelésnek?

- Igen, ha korábban műtéti úton műanyag hálót ültettek be a hüvely falába, nem lehet elvégezni a kezelést, mert a lézer az általa kibocsátott hőenergiával megolvasztaná azt.