Inkontinencia műtétek: TOT és TVT szalagműtétek

2024. június 21.

Dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház orvosa az inkontinencia műtétek (TOT és TVT szalagműtétek), a hüvelyháló és medencefenék helyreállító műtétek specialistája. A WMN Egészség rovatában Kurucz Adrienn tette fel a sokakat érintő kérdéseket.

drrose-nőgyógyászat-műtétek

Ha a gátizomzat sérült, gyenge, az alhasi szervek megsüllyedhetnek, vizelet-, és széklettartási zavar (inkontinencia) jöhet létre, a szex problémássá válhat, sérv alakulhat ki. Leggyakrabban méh- és hüvelysüllyedés következik be, de a végbél és a húgycső is elmozdulhat. Tüsszentés, köhögés, nevetés, emelés, ugrás hatására, mivel a nyomás nő a hasban, a vizelet elcseppenhet.

Szülés után spontán is gyógyulhatnak a sérült intim részek?

Igen, van egy természetes regenerációs idő, ami mindenkinél más. A hüvely viszonylag gyorsabban regenerálódik, a gát, illetve az izomzat lassabban. A szoptatás is befolyásolja a sebességet, de összességében elmondható, hogy fél-, egy év alatt rendeződnek a problémák. Ha nem, akkor szóba jöhet a rekonstrukciós műtét.

Mely tünetekkel találkozik a leggyakrabban a betegeinél?

Úgynevezett stresszinkontinenciával, ami erőkifejtés, köhögés, tüsszentés stb. hatására létrejövő vizeletvesztést jelent, illetve a szexuális élet panaszaival, amikor valakinek tág a hüvelye, és az élmény elveszik. Mindenképpen meg kell találni a probléma eredetét, hogy például a hólyagszabályozásért felelős idegek sérültek-e a szülésnél vagy a méhsüllyedés okoz, mondjuk, vizeletvesztést. Hogy szükség van-e rekonstrukciós műtétre, azt az adott helyzet dönti el. Általánosságban elmondható, hogy ha valaki még szeretne szülni, akkor a családtervezés befejeztéig érdemes várni az operációval, utána mód van hüvelyrekonstrukcióra, gátrekonstrukcióra is.

Hogyan szüntethető meg műtéti úton az inkontinencia?

A szövetnyúlás, anatómiai változás okozta vizelet-visszatartási zavarokat úgynevezett inkontinencia-szalag beültetésével 97-98 százalékos hatékonysággal sikerül orvosolni. A TOT vagy TVT-szalagműtét során egy szintetikus anyagból készült szalagot ültetünk be a húgycső alá, amely megtámasztja azt.

Mi a helyzet az intim tornával? Hatásos? Kiválthatja a műtétet?

Igen, nagyon jó hatású a gátizomtorna. A tünetek megelőzésében és az enyhébb tünetek kezelésében. Bizonyos esetekben kiválthatja a hüvelyplasztika műtétet, javíthat az inkontinencián, az aranyeres panaszokon, a székletinkontinencián, és fokozhatja az orgazmuskészséget. Többfajta gátizomtorna-módszer létezik, érdemes szakképzett trénerektől, gyógytornászoktól segítséget kérni a gyakorlatok elsajátításához.

Sokat reklámozzák mostanában a lézeres hüvelyszűkítést. Működik? Kiválthatja a szikét?

Enyhe inkontinenciára, hüvelytágulatra a lézeres kezelés is jó. A lézersugár pici sérüléseket ejt a hüvely nyálkahártyáján, beindítva a kollagénképződést, így téve feszesebbé a hüvelyt. Súlyosabb (állandó vizeletvesztéssel vagy méhsüllyedéssel kombinált) tágulat esetén önmagában a torna vagy lézer kevés.

Hogyan végzik el a hüvelyplasztikát?

Helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A hüvely nyálkahártyáján ejtett metszést felszívódó varratokkal zárjuk le. Körülbelül 30-40 perces műtétről van szó. A lábadozási idő pár hét.

Miről ismerhető fel a – szülés után szintén gyakori – méhsüllyedés?

Ha a méh a hüvelycsatornába ereszkedik, méhsüllyedésről beszélünk. Ez járhat például idegentest-érzéssel a hüvelyben, nyomásérzettel, vizeletvesztéssel vagy hólyagürítési panaszokkal, fájdalmas szexszel. A problémát az okozza, hogy a sérült, meggyengült medencefenék-izmok nem tudják megtartani a méhet normális helyzetében, ezért az előreesik a hüvelybe. A sérv is hasonló tünetekkel járhat. A hólyagsérv és a végbélsérv a mellső, illetve a hátsó hüvelyfal süllyedését jelenti. A kezelés terén Nyugat-Európában és Amerikában is egyre általánosabb a hálóimplantáció. Nálunk még viszonylag kevés sebész alkalmazza sajnos, pedig a klasszikus műtéti technika nem mindig oldja meg a problémát.

Nem lehet megelőzni ezeket a problémákat?

A prevenciós gátizomtorna hatékony, de sajnos alkati tényezők is befolyásolják a tünetek kialakulását, a kötőszöveti gyengeség, és a szülés során történt traumák.  

Kihez forduljon, aki efféle tüneteket észlel? Nőgyógyászhoz?

Magyarországon kissé nehézkes az „ügymenet”. A szakmai köztudatban sincs egyértelműen benne, milyen jó hatékonysággal működhet ma már a rekonstrukciója ezeknek a problémáknak. Tőlünk nyugatabbra úgynevezett medencefenék-központok vannak, itt együtt dolgozik az urológus, a nőgyógyász és a sebész. Nálunk pár helyen végeznek szalagbeültetést, és intim lézerkezeléseket is lehet találni, de nem árt óvatosan kiválasztani a helyszínt, nem biztos, hogy megfelelő lesz az eredmény.

Akkor mit tanácsol a magyar nőknek?

Mindenekelőtt panaszok estén keressenek fel úgynevezett urogynekológiai szakrendelést.

A széklettartási problémákon, sérven hol tudnak segíteni? Mert ezek is jelentkezhetnek szülés után.

Nehéz kitolás estén megtörténhet, hogy kifordul a végbél, sérv alakul ki vagy aranyér. Egy súlyos szakadás megsértheti a végbél záróizmait és idegeit, amelyek a bélnyitást és zárást szabályozzák. A proktológiai szakrendelést kell felkeresni, ha nem spontán a gyógyulás.

Ön pártolja a gátmetszést vagy ellenzi azt?

A gátmetszés szerintem a szükséges rossz a szülésnél. A vágással megelőzhető a repedés. Sokszor látunk olyat, hogy hosszú távon – gátmetszés hiányában – jöhetnek elő a panaszok, például az inkontinencia. Akár egy nem túlságosan komplikált szülés és egy átlagos súlyú magzat esetén is.

De a gátmetszés is okozhat bajt, hegeket, ha csúnyán varrják…

A gyógyulás nem csak a szülész kolléga szakértelmétől függ. Mennyire tartja be az anya a gyerekágyas időszak előírásait, a higiéniás viszonyok milyenek a hüvelyben. Egy korrekten összevarrt heg is gyógyulhat csúnyán, hegesen.

Visszanyerhető teljesen az intim szervek szülés előtti állapota? Vagy ez illúzió?

Ha korrekt az állapotfelmérés, és a műtéti technikák teljes repertoárjából választunk, akkor igen.

A teljes cikk itt olvasható.