Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

2022. május 2.

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. Az éves szűrővizsgálatok segítségével az időben felismert és eltávolított rosszindulatú elváltozások nagyon jól gyógyíthatóak, ezzel szemben a későn felismert esetekben akár áttétképződésig is juthat a kialakult rosszindulatú folyamat. A bőrrák megelőzéssel kapcsolatos praktikus tanácsokat Dr. PhD Hatvani Zsófia, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza foglalja össze.

Melanoma

A legmodernebb videodermatoszkóppal történő szűrővizsgálatok előnyei

A melanoma malignum agresszív, rosszindulatú bőrdaganat, szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés.

 • Videodermatoszkóp segítségével teljes testet tudunk vizsgálni, az új képleteket illetve a meglévő anyajegyek nagyon részletes változásait.  Lehetőségünk van arra, hogy az anyajegyek összehasonlításával időbeli változásának dokumentálásával a lehető legpontosabban kiszűrjük azokat a képleteket amelyek változnak és így gyakorlatilag meg tudjuk előzni, hogy komolyabb probléma legyen.
 • Vizsgálat során a teljes testet lefotózzuk, hogy először makró, azaz átnézeti képben rögzítsük a páciens testén az anyajegyek eloszlását.
 • Az egyes anyajegyeket ezután tovább tudjuk vizsgálni az úgynevezett dermatoszkópos fejjel, amely 10-20, akár 50 szeres nagyítást is lehetővé tesz számunkra.  A nagyítás segítségével olyan struktúrákat látunk, amelyek szakmailag segítik az orvost, hogy a képlet jóindulatú, kérdéses vagy pedig esetleg rosszindulatú. Így a megfelelő kezelés időben elkezdhető.

Hogyan érkezzünk bőrgyógyászati szűrésre?

 • A vizsgálat előtt készítsünk jegyzetet a felmerülő kérdéseinkről, arról, hogy milyen elváltozásokat észleltünk magunkon az előző vizsgálati alkalomhoz képest.
 • Kerüljük a smink használatát a vizsgálat előtt, hiszen a színezett make-up és a rúzs elfedheti bőr elszíneződéseit.
 • A hajas fejbőr vizsgálatához célszerű, hogy kerüljük a hajspray, zselé és hajtőszínező készítmények használatát.
 • Szintén javasolt mellőzni a körömlakk használatát, hiszen a körmök alatt is kialakulhatnak bőrgyógyászati elváltozások.
 • Két héttel a szűrővizsgálatot megelőzően már ne használjuk önbarnító készítményeket, mert ezek is elfedhetik a rosszindulatú elváltozásokat.

Hogyan óvjuk a bőrünket, hogyan napozzunk okosan?

 • Használjuk fényvédő krémeket, legalább 30 faktor számút (SPF30), minél nagyobb a faktorszám, annál erősebb a fényvédelem. Legalább két óránként alkalmazzuk újra a fényvédőket, ez különösen fontos, ha erősen izzadunk vagy strandolunk, úszunk. A fényvédelem - mely lehet ruha, textil, kalap stb. vagy kozmetikai készítmény - egyaránt fontos nőknek, férfiaknak, gyerekeknek, világos és sötétebb bőrűeknek és azoknak is, akik munkájuk vagy életmódjuk miatt sokat tartózkodnak a szabadban.
 • Viseljünk ruházatot, kalapot. Nem is gondolunk rá, de bőrünk leéghet városnézés vagy kültéri munka során is. Az UV-szűrővel ellátott napszemüveg védi szemünket.
 • Kerüljük a napozást és lehetőleg a direkt napfényhatást is a déli órákban (11.00 és 15.00 között), hiszen az UV-sugárzás ilyenkor a legerősebb. Ha életmódunk vagy rekreációs tevékenységünk ezt nem teszi lehetővé, akkor kozmetikai fényvédő és ruha használata is szükséges.
 • Vigyázzunk a gyerekekre, gondoskodjunk bőrük védelméről. Hat hónapos kortól használhatunk már bizonyos fényvédő szereket náluk.
 • Használjunk bevizsgált fényvédő készítményeket, érzékeny bőrűek kerüljék az illatosított termékeket. Minden esetben győződjünk meg a bőrvédők lejárati idejéről.
 • Rendszeresen vizsgáljuk át a bőrünket. Forduljon orvoshoz, ha anyajegye szabálytalan alakú, vagy a széle elmosódott, szabálytalan, illetve ha az anyajegy nem egységes színű, nagyobb mint 5 mm, vagy egyenlőtlen a felszíne. Keressen fel bőrgyógyászt, ha anyajegyén változást tapasztal.
 • Vegyünk részt évenkénti bőrrákszűrésen.