Az alacsony vérnyomás tünetei és kezelési módjai

2023. október 3.

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, amikor a vérnyomásmérő kevesebbet mutat, mint 120/80. Ha ez a probléma tartósan fennáll, állandósult fejfájást, szédülést, depressziót, fáradékonyságot vagy álmatlanságot is okozhat. Bár többen azt gondolhatják, hogy ez döntően a fiatalok betegsége, az idősebb korosztálynál is előfordulhat. Mik állhatnak jellemzően a krónikusan alacsony vérnyomás hátterében, és hogyan kezelhető? Cikkünkben összegyűjtöttük a témával kapcsolatos információkat.

Alacsony vérnyomás

Mikor beszélünk alacsony vérnyomásról?

A krónikusan alacsony vérnyomás esetében tartósan nem éri el a szisztolés értékünk a 100 Hgmm-t.  A hosszan fennálló 100 Hgmm alatti (első) szisztolés értéket azonban meg kell különböztetnünk a helyzetváltoztatás során leeső vérnyomástól (orthostaticus hypotonia). Ilyenkor pusztán annyi történik, hogy az első értékünk 20 Hgmm-rel, míg a második, a diasztolés „per” értékünk 10 Hgmm-rel lesz kevesebb. Ez utóbbi tünet inkább a 65 évnél idősebbekre jellemző. Nem úgy, mint a tartósan alacsony vérnyomás, amely tipikusan inkább a fiatalok esetében merül fel.

Az, hogy az alacsony vérnyomás kapcsán mikor beszélhetünk súlyosabb problémáról, egyénenként változhat. Van, aki megérzi már a közvetlenül 120 Hgmm alatti értékeket is, másnak pedig az alig 100 Hgmm sem okoz problémát. Érdemes ugyanakkor kellő figyelmet fordítanunk a panaszokra, ugyanis az alacsony vérnyomás állapotában el is ájulhatunk, így eleshetünk akár az úttest közepén is. Fontos a lehető leghamarabb orvoshoz fordulnunk, mert nem kizárt, hogy valamilyen komolyabb probléma áll a tünetek mögött. 

Az alacsony vérnyomás tünetei

Az alacsony vérnyomáshoz leggyakrabban fejfájás társul, ám ezen túl is számos tünetét tapasztalhatjuk magunkon, mint például:

  • rosszullét, mely után émelygünk, izzadunk, szaporábban ver a szívünk (ez a szimpatikus idegrendszerünk kompenzációja)
  • depresszió
  • szédülés
  • ájulás
  • kábultság, fáradékonyság
  • alvás- és/vagy látászavar
  • koncentrációs problémák, memóriaromlás
  • fülzúgás
  • hidegre való nagyfokú érzékenység
  • ha csak helyváltoztatásra történik: szemkáprázás, homályos látás, ájulás vagy szédülés következik be, amikor fekvő helyzetből felállunk.

A krónikus hipotónia hosszú távon elbutuláshoz, demenciához vezethet, hiszen rontja a memóriánk és figyelmünk összes típusát. Éppen ezért fontos komolyan vennünk és megfelelően kezelnünk, amennyiben tartósan fennáll az alacsony vérnyomás.

Alacsony vérnyomás magas pulzussal: mikor jelent problémát?

Ha a vérnyomásunk krónikusan alacsony, szervezetünk azt a magas pulzussal próbálja kompenzálni – mindezt azért, hogy elég vér jusson el szöveteinkhez. Az alacsony vérnyomás okai között viszont a szívritmuszavart is megtalálhatjuk – így fontos idejekorán kivizsgáltatnunk, mi áll a jelenség hátterében.

Milyen fajtái vannak?

Két alaptípusát ismerjük az alacsony vérnyomásnak.

  1. A primer vagy esszenciális esetében nem lehet pontosan tudni, hogy mi áll az alacsony érték hátterében. Ez összefügghet az öröklésre való hajlammal, bizonyos fizikai jellemzőkkel (magas, vékony testalkat esetén gyakoribb), az életkorral (kamaszkorban gyakoribb a hormonális változások miatt), illetve az életmóddal (inaktivitás esetén gyakoribb).
  2. A szekunder típus esetében valamilyen szervi elváltozás, társbetegség (szívbetegség, szívelégtelenség, szívbillentyű betegség, szívritmuszavar) áll az alacsony vérnyomás hátterében, de kialakulhat bizonyos gyógyszerek szedése következtében, illetve várandósság alatt is.

Ezért fontos a vérnyomásmérés helyes módja

Ahhoz, hogy pontos értékeket kapjunk a vérnyomásméréskor, mindenképp jó minőségű készüléket kell beszereznünk. Egy igazán minőségi vérnyomásmérő nemcsak méri, de el is tárolja az adatokat – sőt, a legmodernebbek akár még háziorvosunknak is képesek továbbítani azokat.

A precíz mérés érdekében a vérnyomás-ellenőrzést megelőző 30 percben kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását, a dohányzást, és ne erőltessük meg magunkat. Emellett figyeljünk arra is, hogy ne telt húgyhólyaggal végezzük a mérést, ugyanis akár a vizelési inger miatti stressz is képes megemelni vérnyomásunkat egy időre. Öt perccel a mérés előtt zárjunk ki minden lehetséges feszültségforrást, csak pihenjünk. Ezt követően helyezzük a vérnyomásmérő mandzsettáját felső karunkra, miközben derekunkat egyenesen, lábunkat pedig a padlón tarjuk, és karunkat támasszuk meg a szívünk magasságában.

Egy héten keresztül ismételjük a vérnyomásmérést, napi 2-3 alkalommal, ugyanazokban az időpontokbanAlkalmanként 3 db mérést végezzünk 1 perces különbséggel és a 2. és 3. mérés átlagát jegyezzük fel. A kapott eredményekről konzultáljunk orvosunkkal és kövessük az ajánlásait.

Az alacsony vérnyomás 5 leggyakoribb oka

Az alacsony vérnyomásnak számos oka lehet. A fentebb már említett, primer típus esetén nem feltárható a kiváltó ok, a szekunder típus esetében azonban több is tényezőt is azonosíthatunk.

1. Endokrin problémák

A pajzsmirigy-alulműködésnek, a hypoaldosteronismusnak, a hypophysis elülső lebenyének elégtelenségének, vagy a mellékvese-elégtelenségnek is lehet az egyik tünete az alacsony vérnyomás.

2. Fertőző betegségek utóhatása

Betegségek után nem valószínű, hogy a legyengült, gyakran vitaminhiányos szervezet keringése rögtön helyreáll. Ezért azt tapasztalhatjuk, hogy szédülünk, esetleg fáradékonyabbak vagyunk a szokásosnál.

3. Alacsony folyadék- és sóbevitel

Nincs eléggé hangsúlyozva a közbeszédben, hogy szervezetünknek szüksége van valamennyi sóra a működéséhez, folyamatainak ellátásához. Ahogyan a túlsózás magas vérnyomást, úgy a túlzottan kevés sóbevitel alacsony vérnyomást okozhat. Vérünk besűrűsödése szintén hasonló tünetekkel járhat, így a folyadékpótlást is emeljük meg, ha alacsony vérnyomástól szenvedünk.

4. Szív-és érrendszeri megbetegedések

A pulmonalis hypertonia, az aortaszűkület, a szív működését akadályozó szívburokgyulladás, illetve a szívritmuszavarok, a szívelégtelenség is okozhat hipotóniát.

5. Gyógyszerek

A szívritmusszabályzók, a vérnyomáscsökkentők, a koszorúér-tágítók, a vízhajtók vagy éppen a pszichopharmakonok mellékhatásaként is gyakran tapasztalhatunk a normálisnál alacsonyabb vérnyomást.

Így diagnosztizálható a hipotónia

A nagyon alacsony vérnyomás leghatékonyabban 24 órás vérnyomásmérővel diagnosztizálható. A lehetséges kiváltó okokra elsősorban vérvizsgálatokkal deríthető fény, ugyanakkor indokolt esetekben a szív állapotát ultrahanggal, elektrokardiogrammal és más tesztekkel is ellenőrizhetik a hipotóniával összefüggésben.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsony vérnyomással küzdők többségének alapvetően nincs szüksége tüneti kezelésre - egészen addig, ameddig komolyabb panaszokat nem okoz a hipotónia. Ám súlyos tünetek híján is hamar eljuthatunk arra a pontra, amikor tennünk kell valamit az alacsony vérnyomás ellen, ugyanis a koncentrációs probléma, a napközbeni ólmos fáradtság vagy a gyakori fejfájás megnehezítheti a mindennapokat. Kipróbálhatunk néhány természetes módszert a vérnyomás megemelésére.

Lábunk keresztezése

Ez a módszer különösen már fellépő gyengeség és szédülés esetén hatékony, mert ez a póz némileg megnöveli vérnyomásunkat.

Fókuszban a sós ételek

Amit a magas vérnyomásosoknak „tilos”, nekünk egyenesen kötelező, azaz: sózzunk kicsit jobban, mint eddig!

Barátaink, a gyógynövények

A reggel, éhgyomorra elfogyasztott, két evőkanál mézzel kevert sárgarépalé vagy például napi 10 ml rozmaring oldat sokat segíthet az állapot kezelésében.

Vizsgáljuk meg gyógyszereinket!

Könnyen lehet, hogy az alacsony értékek oka valójában a gyógyszereink mellékhatásaiban keresendő. Akár bizonyos vízhajtók, antidepresszánsok is kiválthatják ezt az állapotot, azonban egyes vitaminok pótlása, például a B12 vitamin alacsony vérnyomásra is hatékony lehet.

Mértékkel az alkohollal

Meglepő, de igaz: a nagy mennyiségű alkohol emelheti, míg egy kis pohárnyi bor még csökkentheti is a vérnyomásértékeinket.

Igyunk minél több vizet

A vízfogyasztás jótékony hatásait mindannyian ismerjük. Vérnyomásunkat kiegyensúlyozó hatása is jelentős, ezért érdemes figyelmet fordítani a megfelelő mennyiség bevitelére.

Mozgás, mozgás, mozgás!

A sport nemcsak fittebbé tesz, de a vérnyomásunkat is segít kiegyenlíteni. Így általa hamarabb tapasztalhatjuk meg a 120/80 Hgmm vagy akörüli, normál értékeket.

Rendszeres, tudatos étkezés

Ha ritkán, de nagy adagokat fogyasztunk kedvenc ételeinkből, kómaszerű érzést tapasztalhatunk az étkezések után. Ez többszöri kisebb adagokkal könnyen orvosolható, azonban idősebbeknél gyakori jelenség lehet, hogy bármennyit is esznek, leesik a vérnyomásuk az étkezést követően. Ilyen esetekben a pihenés a legjobb megoldás.

Kimértebb mozdulatok

Ne „hirtelenkedjünk”: lassan, óvatosan váltsunk pozíciót, ha érintettek lehetünk az orthostázisban, azaz a helyzetváltoztatásra bekövetkező vérnyomásesésben.

Kompressziós zokni használata

Mivel a vér legtöbbször lábunkba áramlik, ha leesik a vérnyomásunk, a kompressziós zoknikkal némileg „kiszoríthatjuk” erről a területről a vért.

Stresszkezelés hatékonyan

A stressz életünk minden szegmensébe beszivárog, a feszültség tartós fennállása pedig keringésünkben, így vérnyomásunkban is problémákhoz vezethet. Már akár különböző légzőgyakorlatok, a jóga, vagy az autogén tréning elsajátításával is sokat tehetünk azért, hogy ránk kevésbé hassanak a kellemetlen ingerek.

Bár az alacsony vérnyomás egy jellemzően ártalmatlan állapot, elképzelhető, hogy egy alapbetegség áll a hátterében, amely akár kardiológiai jellegű problémára is utalhat. Ilyenkor lényeges, hogy minél hamarabb szakszerű és pontos szűrővizsgálatokon essünk át. A Dr. Rose Magánkórház kardiológiai szakrendelésén tapasztalt és empatikus orvosok a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel segítik, hogy minden problémánk idejében kiderülhessen. Az ellátást mindig a páciens személyére szabják, így a későbbiekben a terápiás tervet a kórelőzményeinkre és a családban esetlegesen előforduló szívbetegségekre tekintettel állítják össze. Akár megelőzés céljából, akár már meglévő panaszokkal forduljon bizalommal a magánkórház orvosaihoz.