Termékenységi vizsgálatok

Rengeteg oka lehet annak, ha hosszas próbálkozások után sem sikerül a teherbe esés. A legritkábban áll meddőség a háttérben, az esetek többségében a stressz, a nem megfelelő életmód vagy a helytelen táplálkozás a sikertelenség oka. Először természetesen mégis annak kivizsgálására van szükség, nem valamilyen egészségi probléma vezetett-e a terméketlenséghez. Ennek kizárására szülészetünkön a következő termékenységi vizsgálatokat elvégzésére nyílik lehetőség:

Follikulometria 

Ez a kicsit talán ijesztő elnevezés hüvelyi ultrahanggal történő peteérés vizsgálatot takar. A petesejt méretének és a méhnyálkahártya vastagságának mérésére szolgál, mely a ciklus 9-11. napjától a petefészekben érésnek indult petesejtek fejlődését, a méhnyálkahártya vastagságának változásait kíséri figyelemmel. A ciklus közepéig két naponta ismételt vizsgálattal a tüszőérés ideje hozzávetőleges pontossággal megadható. 

Laparoszkópia

A vizsgálat segítségével kideríthetőek a petefészkek alaki rendellenességei, az endometriózis különböző formái, kisebb-nagyobb összenövések a petevezetékek és a petefészkek környékén, melyek akadályozzák a petesejt petevezetékbe jutását és így a megtermékenyülést. Először egy speciális tűvel szén-dioxidot juttatunk be a hasüregbe, hogy később jobb áttekintést nyerhessünk. Ezt követően kb. 1 cm-es köldöktáji bevágáson át megvilágított vezetőcsövön keresztül optikai műszert (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe. Szükség esetén elvégezhető a petevezeték átfújása is. Ez a beavatkozás nem fájdalommentes, ezért csak a spermavizsgálat elvégzése után javasolt, amennyiben a spermiumok minőségével nincs probléma, és tovább kell keresni a terméketlenség okát.

Hiszteroszkópia

A méhűr, a méhnyálkahártya, a petevezetők kezdeti szakaszának vizsgálatára kiválóan alkalmas a méhtükrözés (hiszteroszkópia). A beavatkozás során optikai műszert, ún. hiszteroszkópot vezetünk át a hüvelybemeneten és a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe, melyet gáz vagy folyadék bejuttatásával kitágítunk. A bejuttatott optikai műszer segítségével a méh belső felületét és a méhnyálkahártyát pontosan és alaposan megvizsgálhatjuk. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra, polipok, miómák eltávolítására is sor kerülhet.  

Hormonvizsgálatok

Amikor a megtermékenyülés sikertelenségének okát keressük, többfajta hormonvizsgálatot is elvégezhetünk. Hogy az Ön számára ezek közül melyek elvégzése javasolt, az, az orvosával történő egyéni konzultációt követően mondható meg. 

Urológiai vizsgálat

Az urológiai vizsgálat során felmérjük az uro-genitális státuszt, ezen belül leírjuk, hogy a férfi nemi szerveken van-e anatómiai eltérés vagy más fejlődési zavar. Fizikális és UH vizsgálat egyaránt történik a kivizsgálás során. A komplex diagnosztikában az urológiai státusz és az urológiai funkció ismerete elengedhetetlen.