Termékenységi vizsgálatok

Rengeteg oka lehet annak, ha hosszas próbálkozások után sem sikerül a teherbe esés. A legritkábban áll meddőség a háttérben, az esetek többségében a stressz, a nem megfelelő életmód vagy a helytelen táplálkozás a sikertelenség oka. Először természetesen mégis annak kivizsgálására van szükség, nem valamilyen egészségi probléma vezetett-e a terméketlenséghez. Ennek kizárására szülészetünkön a következő termékenységi vizsgálatokat elvégzésére nyílik lehetőség:

Follikulometria 

Ez a kicsit talán ijesztő elnevezés hüvelyi ultrahanggal történő peteérés vizsgálatot takar. A petesejt méretének és a méhnyálkahártya vastagságának mérésére szolgál, mely a ciklus 9-11. napjától a petefészekben érésnek indult petesejtek fejlődését, a méhnyálkahártya vastagságának változásait kíséri figyelemmel. A ciklus közepéig két naponta ismételt vizsgálattal a tüszőérés ideje hozzávetőleges pontossággal megadható. 

Laparoszkópia

A vizsgálat segítségével kideríthetőek a petefészkek alaki rendellenességei, az endometriózis különböző formái, kisebb-nagyobb összenövések a petevezetékek és a petefészkek környékén, melyek akadályozzák a petesejt petevezetékbe jutását és így a megtermékenyülést. Először egy speciális tűvel szén-dioxidot juttatunk be a hasüregbe, hogy később jobb áttekintést nyerhessünk. Ezt követően kb. 1 cm-es köldöktáji bevágáson át megvilágított vezetőcsövön keresztül optikai műszert (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe. Szükség esetén elvégezhető a petevezeték átfújása is. Ez a beavatkozás nem fájdalommentes, ezért csak a spermavizsgálat elvégzése után javasolt, amennyiben a spermiumok minőségével nincs probléma, és tovább kell keresni a terméketlenség okát.

Hiszteroszkópia

A méhűr, a méhnyálkahártya, a petevezetők kezdeti szakaszának vizsgálatára kiválóan alkalmas a méhtükrözés (hiszteroszkópia). A beavatkozás során optikai műszert, ún. hiszteroszkópot vezetünk át a hüvelybemeneten és a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe, melyet gáz vagy folyadék bejuttatásával kitágítunk. A bejuttatott optikai műszer segítségével a méh belső felületét és a méhnyálkahártyát pontosan és alaposan megvizsgálhatjuk. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra, polipok, miómák eltávolítására is sor kerülhet.  

Hormonvizsgálatok

Amikor a megtermékenyülés sikertelenségének okát keressük, többfajta hormonvizsgálatot is elvégezhetünk. Hogy az Ön számára ezek közül melyek elvégzése javasolt, az, az orvosával történő egyéni konzultációt követően mondható meg. 

Inszemináció

Amennyiben a természetes úton történő megtermékenyülés nem volt sikeres, lehetőség van inszemináció elvégzésre. Az inszemináció során a spermiumokat peteérés idején közvetlenül juttatjuk a méhüregbe, ezáltal kikerüljük a hüvely savanyú vegyhatását, a méhnyak váladék gátló hatását és jó életképességű spermiumokat juttatunk a petesejt közelébe.

Urológiai vizsgálat

Az urológiai vizsgálat során felmérjük az uro-genitális státuszt, ezen belül leírjuk, hogy a férfi nemi szerveken van-e anatómiai eltérés vagy más fejlődési zavar. Fizikális és UH vizsgálat egyaránt történik a kivizsgálás során. A komplex diagnosztikában az urológiai státusz és az urológiai funkció ismerete elengedhetetlen.