Audiometria

Az audiometria a hallás pszichofizikai mérése: az egyén hallóképességének a megismerése, akusztikai ingerek segítségével.

Hogyan történik a hallásvizsgálat?

A hallásvizsgálat során 125-8000Hz frekvenciákon, általában felhangmentes, un. tiszta, illetve sinusos hangokat adunk kétcsatornás audiométerrel. A hallójáratba fejhallgatón keresztül juttatjuk a hangot, ezzel a légvezetéses hallásküszöböt, míg a fül mögötti koponyacsontra fektetett vibrátor segítségével a csontvezetéses hallásküszöböt határozzuk meg.

Mikor végzünk audiológiai vizsgálatot?

Halláspanasz esetében minden esetben audiológiai vizsgálatot végzünk, mely során meghatározzuk a halláscsökkenés típusát (vezetéses, idegi, kevert típus) milyen fokú a nagyothallás (kis-, közép-, nagyfokú).  A vezetéses típusú halláscsökkenés a külső és középfül megbetegedéseire jellemző, míg az idegi, vagy perceptiós típusú belsőfül, hallóideg, illetve hallókéreg eredetű. A halláscsökkenés lehet- egyoldali, kétoldali, időtartama alapján akut vagy krónikus. Füldugulás, fülzúgás, szédülés esetében is minden esetben kötelező a hallásvizsgálat. A kezelés az audiológiai lelet alapján történik.

A vizsgálatot általában fül-orr-gégész javasolja, így a vizsgálati lelet tartalmazza a fülészeti státuszt, ami a hallásvizsgálathoz elengedhetetlen. Amennyiben más szakterületről pl. neurológiáról utalják a beteget hallásvizsgálatra, előtte minden esetben kötelező a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, a fülészeti státusz pontos rögzítése.

Mi történik a vizsgálat alatt?

A hallásvizsgálatot csendes szobában, kamera szilentában végezzük. A beteg az általa éppen meghallott hangokat kezének felemelésével, a jelző gomb lenyomásával, vagy szóban jelzi. Az így megállapított küszöbértékeket a különböző frekvenciákon pontosan regisztráljuk, így mindkét fülön külön-külön megállapítjuk a lég és csontvezetéses hallásküszöböt.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A vizsgálat kb. 20-25 percig tart (függ a beteg kooperációjától), fájdalmatlan, de figyelmet igényel. A páciens a vizsgálat előtt ehet, ihat, de fontos, hogy a vizsgálat alatt ne legyen feszült, stresszes.