+36 1 377 6737 Időpont foglalás

Dr. Rose  Szülészet Hétről hétre

Csodálatos időszak ez, hiszen új élet növekszik, az Ön testében. Minden bizonnyal rengeteg kérdés fogalmazódik meg Önben a következő hónapokban, sokszor érezheti magát bizonytalannak, hiszen korábban nem tapasztalt változásokon megy keresztül. Várandós naplónk segítségével hétről hétre nyomon követheti, hogyan fejlődik, növekszik kisbabája, hasznos tanácsokkal és információkkal látjuk el, hogy a következő hetek minél nyugodtabban és harmonikusabban teljenek. Összeállításunkban olvashat azokról a fizikai – bizonyos esetekben lelki – változásokról, melyek a leendő édesanyát érintik ezekben a hónapokban, részletesen nyomon követheti a magzat fejlődését, megtudhatja, hogyan látja az adott időszakot a szakember, milyen életmódbeli változtatásokat javaslunk, illetve melyik héten, milyen vizsgálat elvégzése válik időszerűvé.

 

Hanyadik hétben jár?

Terhesség a 7. hétben

Ez a hét több szempontból is izgalmasabban telik, mint az előző. A várandósággal együtt járó testi - lelki változásokból már Ön is biztosan érzékel valamit. A legtöbb kismamában ekkor tudatosul igazán, hogy állapotos.

Kismama

A kevésbé szerencsés kismamák folyamatos hányással, émelygéssel küszködnek ezekben a napokban. A hormonváltozások pattanásokat is eredményezhetnek. Hirtelen hangulatváltozásokra is számíthat, kedélyállapota nagy hullámzásokat mutathat. Méhe jelenleg kislabda nagyságú és számítania kell a mellek további növekedésére is.

Baba

A végtaggyűrőkből kialakulnak a lábak a karok már jól kivethető az öt ujj. Megjelennek a szemek, a fülek, az orrnyílás, és ekkora már a száját is tudja mozgatni. Az embrió elérheti a 7-9 mm-t. Bár a nemi szervei már jelen vannak, azok jellege még nem állapítható meg. Szívének már van bal- és jobb kamrája is, a légcsöve és a nyelőcsöve szeparálódott, mindkét veséje kialakulóban van. A hüvelyi ultrahang biztonsággal mutatja a meg embriótörzset és a szív aktivitását. A kicsi kis szíve már 140-150-et ver percenként.

Vizsgálatok

Amennyiben nincsenek problémái, ezen a héten semmilyen vizsgálaton nem kell részt vennie.

Szakember/orvos tanácsa

Érdemes már ezekben a napokban beszereznie kényelmes melltartókat, nadrágot. Ebben az időszakban a sportmelltartók viselése a legkényelmesebb. Nadrágot úgy válasszon, hogy ne nyomja el a hasát, semmiképp se szorítson. Ügyeljen testsúlyára, a hízás
egyenlőre még nem indokolt.

Életmód

A bőrproblémák - zsírosodás, pattanások - miatt fordítson nagyobb figyelmet a bőrápolásra. Használjon illatanyag-mentes arclemosót és rendszeresen radírozza bőrét. Ha az émelygés ellen B6-vitamint szed, az szintén javíthat bőre állapotán. Amennyiben kozmetikushoz jár, említse meg, hogy állapotos, mert bizonyos kozmetikai szerek a terhesség ideje alatt nem ajánlottak.